34,000,000 ایرانی اهل گیم هستند
کند و کاوی در گیمرهای وطنی
لیگ بازیهای رایانهای عنوانی جالب و البته برای بعضیها ناآشناست. حرف از گیمرهای حرفهای است که پای دستگاه یا با موبایل درگیر رقابتهایی هستند که دنیای حیرتانگیزی دارد. لیگ بازیهای رایانهای در واقع مسابقاتی است که از سوی بنیاد ملی بازیهای رایانهای برگزار میشود تا گیمرها توانمندی خود را محک بزنند. این مسابقات هر سال در کشور برگزار میشود و نوجوانان و جوانان زیادی برای رسیدن به قهرمانی در آن شرکت میکنند. با اینکه از برگزاری مسابقات ملی بازیهای رایانهای زمان زیادی نمیگذرد اما در همین مدت کم توانسته طرفداران زیادی پیدا کند. در این گزارش قرار است این جامعه مبتلا به لیگ حرفهای بازیها را بشناسیم و با آمار و ارقام تعداد آن آشنا شویم.
لیگ، یک لیگ تمامعیار
طبق آمار بهدست آمده از سوی معاونت پژوهش بنیاد ملی بازیهای رایانهای، 7 هزار گیمر نوجوان و جوان ایرانی عضو لیگ هستند و با اجرای هر مسابقهای به مصاف هم میروند.محمدصادق دهنادی ،مدیر ارتباطات و امور بینالملل بنیاد ملی بازیهای رایانهای، درباره لیگ بازیهای رایانهای میگوید: «لیگ در واقع مسابقاتی است که هر ساله ایام تابستان در کشور برگزار میشود. هدف از برگزاری آن شرکت دادن نوجوانان و جوانان در برنامههای فرهنگی و شکوفا شدن استعداد آنهاست.» او در ادامه با بیان اینکه عصر امروز، عصر تکنولوژی است، تأکید میکند: «در جامعهای که زندگی عادی مردم در فضای مجازی میگذرد پس اوقات فراغت آنها هم در همین فضا سپری میشود. بنابراین میطلبد در این زمینه اقدامات جدی صورت بگیرد. بهخصوص که بچههای دیجیتال باهوشتر و خلاقتر هستند. بازیهای رایانهای به نوجوان حس قدرت میدهد. از سوی دیگر تنوع زیادی دارد. بنابراین علاقهمند بودن به بازی چیز عجیبی بهنظر نمیرسد.»
گیمرهای حرفهای و رقابت حرفه ایتر
اما گیمرها چطور باید در لیگ بازیهای رایانهای شرکت کنند و طریقه ثبتنام چگونه است؟ دهنادی در اینباره توضیح میدهد: «پلتفرمی به اسم «بازی کو» طراحی شده که بازیبازها چه تازهکار و چه ماهر در آن ثبتنام میکنند. با توجه به نشانی محل سکونتشان مکان برگزاری مسابقه برای آنها مشخص میشود. افراد تازهکار، با بازیهای موبایلی و حرفهایها در مسابقات فیفا رقابت میکنند. از دیگر کاراییهای پلتفرم بازی کو اینکه ارگانی لیگ برگزار کند علاقهمندان میتوانند در آن شرکت کنند. مثل ایرانخودرو.»دهنادی در پایان آمار دیگری از معاونت پژوهش بنیاد ملی بازیهای رایانهای عنوان میکند: «بین 4 تا 5 میلیون بازیباز حرفهای در کشور ما فعالیت میکنند که با حضور مداوم خود در مسابقات بارها توانستهاند توانمندی خود را امتحان کنند. بازیباز حرفهای معمولا 21 ساعت در هفته بازی میکند. این افراد هر سال در لیگ مسابقات بازیهای رایانهای شرکت میکنند.»
هر روز 90 دقیقه بازی با موبایل
طبق آمار بهدست آمده معاونت پژوهش بنیاد ملی بازیهای رایانهای هر ایرانی روزانه 90 دقیقه وقتش را صرف گشتن در فضای مجازی و بازی با موبایل و رایانه میکند، یعنی بیشتر از سرانه مطالعه در کشور. این نشان میدهد بازیهای رایانهای تا چه اندازه در سرگرم کردن کودک و جوان تأثیر دارد. شاید هم برای همین دستاندرکاران حوزه فرهنگی بنیاد ملی بازیهای رایانه را راهاندازی کردند. برای اینکه بتوانند حضور نسل جوان را در فضای مجازی هدفمند کنند.
این 23 سالههای روی بورس
نکته جالبتر دیگری که از تحقیقات معاونت پژوهش بهدست آمده، جمعیت گیمرهای کشور است. بهگفته دهنادی 34 میلیون نفر از 85 میلیون نفر از جمعیت کشور بازی رایانهای انجام میدهند که البته 32 میلیون نفر درگیر بازی با موبایل هستند. او این آمار را براساس نظرسنجی دوسالانه بنیاد میدهد. دهنادی میگوید: «با توجه به بررسیهای صورت گرفته، حدود 5 میلیون با کنسول بازی و5/3 میلیون نفر هم از pc4 استفاده میکنند. شاید بگویید با این تفاصیلجمعیت بازیبازها بیشتر از 34 میلیون نفر میشود. باید متذکر شوم بعضیها هم با موبایل بازی میکنند و هم با کنسول، برای همین جمعیت ، همان 34 میلیون نفر است.» او در ادامه اطلاعات ارزندهای عنوان میکند: «میانگین سنی بازیبازهای ایرانی 23 سال است. بنابراین گرایش نسل جوان به بازیهای رایانهای امری است بدیهی. این سرگرمی آنقدر جذاب و متنوع است که نمیتوان به آنها گفت سراغش نروند. اما نکته مهم اینکه بعضی از بازیها با ساختار فرهنگی و ملی ما همخوانی ندارد از اینرو بنیاد ملی بازیهای رایانهای در مسیری هدایتگر گام برداشته است. در واقع سعی دارد با هدایت کردن بازیبازها در مسیر درست باعث شکوفایی توانمندی آنها شود.» بد نیست بدانید در بین بازیهای رایانهای ایرانی؛ کلاچ، آمیرزا و باغنگار پرطرفدارترین بازیها هستند.
ایران؛ اول خاورمیانه
بنیاد ملی بازیهای رایانهای علاوه بر تشکیل لیگ برتر مسابقات، زمینه رقابت بین بازیسازها و برگزارکنندگان جشنواره بازیهای جدی را فراهم کرده است. دهنادی رویکرد بنیاد را شرح میدهد: «منظور از بازیهای جدی، طراحی بازیهایی است که علاوه بر سرگرمی رویکرد پژوهشی هم داشته باشد. مراسم اختتامیه آن چند روز پیش اجرا شد. بازی الفباشی که ساختار کمکآموزشی دارد رتبه اول را بهدست آورد. مسابقات بازیساز هم 23 دیماه انجام میشود. کسانی که در زمینه ساخت بازی مهارت دارند در فضایی دوستانه با هم رقابت میکنند.» ایران در زمینه ساخت بازیهای رایانهای نسبت به دیگر کشورهای جهان عقبتر است. طبق بررسیهای صورت گرفته از سوی بنیاد بازیهای رایانهای، ایران در خاورمیانه رتبه اول، در آسیا رتبه پنجم و در دنیا رتبه 18را از آن خود کرده است. دهنادی در ادامه به نکته مهمی اشاره میکند: «در 2سال گذشته تمرکز مسابقات بنیاد در حوزه بازیهای ایرانی بوده است. امسال از 16استان در مسابقات کشوری شرکت کردند و 90 نفر موفق به کسب جایزه شدند. همچنین درنظر داریم جشنواره فجر بازیهای رایانهای را درست مثل جشنواره فیلم فجر برگزار کنیم. هدف ما فراهم کردن شرایط مناسب و سالم برای رقابت بازیبازها و بازیسازهاست.»