• پنج شنبه 29 آذر 1403
  • الْخَمِيس 17 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 19
دو شنبه 13 آذر 1402
کد مطلب : 211357
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/y8nXW
+
-

انزوای تل‌آویو با راهبردهای ایرانی

فعالیت‌های گسترده سیاسی – دیپلماتیک تهران در سطوح متفاوت، زمینه‌ساز منزوی‌سازی تل‌آویو شده‌است

گزارش
انزوای تل‌آویو با راهبردهای ایرانی

علیرضا احمدی-روزنامه‌نگار

موج جدید جنایات رژیم‌صهیونیستی در غزه در شرایطی ادامه دارد که این روزها تل‌آویو درحال تجربه انزوای سیاسی – دیپلماتیک در عرصه جهانی است؛ موضوعی که کارشناسان معتقدند فعالیت‌های دیپلماتیک جمهوری‌اسلامی پس‌از آغاز جنگ در غزه نقشی محوری در شکل‌گیری آن داشته‌است.
اگرچه از 7اکتبر تاکنون و به‌ویژه پس‌از پایان آتش‌بس موقت در غزه، مقام‌های آمریکایی و اروپایی بارها حمایت خود را از حملات ارتش رژیم‌صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه اعلام کرده‌اند، اما بررسی تحولات اخیر در ساختار نظام جهانی، از سرعت گرفتن ایجاد روندهای نوین در عرصه نظام بین‌الملل حکایت دارد. در این میان اما استمرار نسل‌کشی رژیم‌صهیونیستی در غزه از یک‌سو و فعالیت‌های گسترده سیاسی – دیپلماتیک تهران در سطوح متفاوت، زمینه‌ساز منزوی‌سازی بیش‌از پیش تل‌آویو در عرصه‌های مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی شده ‌است؛ رویکردی که در ادامه به بررسی برخی از نمودهای آن می‌پردازیم.

سرشکستگی در دوبی
یکی از تازه‌ترین نمودهای انزوای سیاسی – دیپلماتیک رژیم صهیونیستی در سطح بین‌المللی طی روزهای اخیر و درجریان برگزاری اجلاس تغییر اقلیم سازمان ملل در دوبی رقم خورد. در شرایطی که این اجلاس تحت‌تأثیر حملات صهیونیست‌ها به غزه برگزار شد، اقدام هیأت ایرانی در ترک اجلاس در اعتراض به حضور هیأت اسرائیلی دراین نشست، زمینه‌ساز شکست سیاسی بزرگی برای تل‌آویو شد. ماجرا از این قرار بود که پس‌از اقدام ایران، هیأت‌های عربستان و قطر نیز دوبی را ترک و ولیعهد سعودی و امیر قطر نیز سخنرانی خود را لغو کردند. فرانس24دراین باره گزارش داد به‌دنبال این اتفاق‌ها، میزبان تصمیم گرفت سخنرانی رئیس‌جمهور رژیم‌صهیونیستی را لغو کند؛ اقدامی که سبب شد هیأت اسرائیلی بلافاصله راهی تل‌آویو شود.

واکنش سازمان‌های بین‌المللی
اگرچه نهادها و سازمان‌های بین‌المللی به‌دلیل اعمال فشارهای گسترده غربی – آمریکایی، تاکنون در مهار جنایات رژیم‌صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی ناتوان بوده‌اند و به این دلیل مورد انتقاد بسیاری از دولت‌ها و افکارعمومی جهان قرار دارند، اما طی هفته‌های اخیر شاهد موضع‌گیری مقام‌های تعداد قابل‌توجهی از مسئولان سازمان‌های بین‌المللی علیه جنایات رژیم‌صهیونیستی بوده‌ایم؛ موضوعی که نمودی از روند رو به گسترش انزوای سیاسی – دیپلماتیک تل‌آویو به‌حساب می‌آید. درچنین شرایطی هم بود که اخیرا آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از بمباران‌های بی‌سابقه ارتش رژیم صهیونیستی ابراز نگرانی کرده است. این موضع‌گیری، خشم و واکنش عصبی تل‌آویو را به‌دنبال داشت. کمیته تحقیق سازمان ملل، 5آژانس بشردوستانه این سازمان، کمیته رفع تبعیض‌ نژادی سازمان ملل و... از دیگر واکنش‌های بین‌المللی به جنایات رژیم‌صهیونیستی بوده‌است.

شکست قاطع در مجمع‌عمومی
پنجم آبان‌ماه بود که تصویب قطعنامه ضدصهیونیستی در سازمان ملل که واکنشی بین‌المللی دربرابر جنایات صهیونیست‌ها به‌حساب می‌آمد، شکست سیاسی – دیپلماتیک دیگری برای تل‌آویو رقم زد. قطعنامه «آتش‌بس انسان‌دوستانه» در غزه، آن‌هم با رأی قاطع هیأت‌های نمایندگی کشورهای عضو، در شرایطی به تصویب رسید که پیش‌از آن و از زمان آغاز جنگ در غزه، تصویب قطعنامه‌های ضدصهیونیستی با اقدام‌های محور آمریکایی – غربی ناکام مانده بود. اگرچه این قطعنامه «غیرالزام‌آور» بود، اما رأی قاطع اعضا به آن، نمودی از انزوای رو به گسترش تل‌آویو در مجامع جهانی به‌حساب می‌آید؛ موضوعی که با وجود اعمال‌فشار آمریکا و برخی دولت‌های غربی، از اراده جامعه جهانی برای مقابله با جنایات رژیم‌صهیونیستی حکایت دارد.

ناکامی در پروژه عادی‌سازی
این روزها تحلیلگران مسائل منطقه روی یک موضوع اتفاق‌نظر دارند؛ اینکه محور واشنگتن – تل‌آویو پس‌از اجرای عملیات «طوفان‌الاقصی» ازسوی رزمندگان جبهه مقاومت فلسطینی، در پرونده «عادی‌سازی روابط با دولت‌های اسلامی» با شکست سنگینی مواجه شده‌اند و در شرایط کنونی این پروژه متوقف شده‌است. اگرچه کارشناسان از این موضوع به‌عنوان شکست رویکردهای سیاسی – دیپلماتیک تل‌آویو یاد می‌کنند، اما موضع‌گیری‌های ضدصهیونیستی برخی دولت‌های عربی که روابطشان را با تل‌آویو عادی کرده بودند، وجه دیگری از انزوای دیپلماتیک رژیم‌صهیونیستی طی ماه‌های اخیر به‌حساب می‌آید؛ موضوعی که تهران نقش ملموسی در آن داشته‌است. برهمین اساس هم بود که طی هفته‌های اخیر دولت‌های مصر و اردن که با تل‌آویو روابط عادی دارند، رویکردهای ضدصهیونیستی اتخاذ کرده‌اند.

خشم افکار عمومی
رژیم‌صهیونیستی طی سال‌های اخیر همواره تلاش کرده با در دستورکار قرار دادن راهبرد «مظلوم‌نمایی»، علاوه‌بر دولت‌ها، افکارعمومی جهان را نیز با خود همراه کند و بر جنایاتش سرپوش بگذارد. راهپیمایی‌های ضدصهیونیستی در سراسر جهان، اگرچه طی سال‌ها و دهه‌های اخیر مسبوق به سابقه بوده، اما جنگ اخیر غزه زمینه‌ساز شکل‌گیری احساسات ضدصهیونیستی گسترده‌ای در سطح افکارعمومی جهان شده‌است. این روزها شهرهای بسیاری از کشورهای سراسردنیا شاهد برپایی راهپیمایی‌های گسترده‌ای در محکومیت جنایات رژیم‌صهیونیستی بوده‌است؛ اتفاقی بی‌سابقه که شاهدی بر روند رو به گسترش انزوای سیاسی این رژیم است.

تجدیدنظر در روابط با تل‌آویو
جنگ در غزه سبب شده برخی از کشورها در روابط‌شان با تل‌آویو درصدد تجدیدنظر برآیند. دراین میان برخی دولت‌ها مانند آفریقای‌جنوبی دراین زمینه اقدام کرده‌اند و برخی دیگر نیز درحال بررسی تجدیدنظر در روابط با رژیم صهیونیستی هستند؛ موضوعی که نمود دیگری از انزوای سیاسی – دیپلماتیک تل‌آویو به‌شمار می‌رود. درچنین شرایطی هم بود که پارلمان آفریقای‌جنوبی طی روزهای اخیر، با اکثریت آرا، به اخراج سفیر اسرائیل و قطع کامل روابط دیپلماتیک با این رژیم رأی داد؛ این‌درحالی است که وزیر امورخارجه این کشور در آخرین روزهای مهرماه، در جریان سفر به تهران، بر اراده این کشور به‌منظور توسعه روزافزون روابط با جمهوری‌اسلامی تأکید کرده بود.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید