داریوش روزبهانه
رئیس هیأت مدیره کارگزاری بانک خاورمیانه
بازار سرمایه در یکی، دو ماه اخیر با ابهام جدیدی درباره دامنه نوسان دلار مواجه بود، به همین دلیل فعالان حقیقی و حقوقی بازار برای خرید سهام احتیاط میکردند اما بازار سرمایه در 2هفته گذشته با نرخهای قبلی خداحافظی کرده و قیمتهای جدید در حال تثبیت است. سیاستهای جدید، بازار سرمایه را قانع کرده که دلار در دوران جدیدی از صعود قیمتی قرار گرفته که محدوده آن ۶ هزار تومان است.
اگرچه هماکنون عمدتا سهام شرکتهای صادرات محور تحتتأثیر رشد قیمت دلار در حال رشد است اما بهطور کلی با توجه به شرایط تورمی اقتصاد در مرحلههای بعدی همه شرکتهای معمولی و غیرصادراتی بازار سرمایه نیز برای انطباق با رقمهای جدید متغیرهای مهم اقتصاد، شاهد رشد قیمت سهام خواهند بود.
حتی در بدبینانهترین شرایط اگر ریسکهای بزرگ سیاسی برای ماههای آینده را متصور باشیم، باز هم بازار سرمایه باید با قیمتهای جدید هماهنگ شود و به همین دلیل شاهد رشد قیمتها در این بازار خواهیم بود.
در سال۹۲ بسیاری از مردم عادی و غیرحرفهای متاثر از گزارشهای هیجانی رسانهها بدون مطالعه و تحلیل اقدام به خرید سهام در قیمتهای بالا کردند و در شرایطی که شاخص بورس در آن سال بازده صددرصدی را ثبت کرد، خریدهای غیرکارشناسی باعث ضررو زیان بسیاری از افراد این گروه و کاهش اعتماد عامه مردم به بازار سرمایه شد.
نباید اجازه داد تجربه سال۹۲ تکرار شود، امروز در شرایط مناسب خرید قرار داریم اما برای سرمایهگذاران 3توصیه مهم وجود دارد؛ نکته اول اینکه علاقهمندان به این بازار، به هیچ عنوان تک سهم نخرند و از طریق صندوقهای سرمایهگذاری وارد بازار شوند. دومین موضوع حفظ توازن پرتفوی است و سومین نکته حرکت و تصمیمهای کارشناسی و به دور از هیجان است.
نوسان، ذات بازار سرمایه است و شاخص بهدنبال هر رشد، اصلاحاتی هم دارد. و ظیفه اصلی کارشناسان شرکتهای کارگزاری و مشاوران سرمایهگذاری در شرایط فعلی پررنگتر شده است تا سهامی با پتانسیل رشد را انتخاب کنند و خودشان هم هیجانزده نشوند.
نگاهی به رسانههای سال۹۲، اوج هیجان بازار سرمایه در آن دوران را نشان میدهد تا جایی که حتی حرفهایهای بازار نیز دچار خطا شدند و آنقدر نگاه غیرتحلیلی و احساسی به روند بازار داشتند که در زمانی که شاخص کل در محدودههای ۸۰ هزار واحد قرار داشت، پیشبینی رشد این متغیر تا ۱۲۰ هزار واحد را اعلام کرده بودند. چنین نگاههای هیجانی، غیرعلمی و احساسی در آن سال باعث ضرر و زیان افراد غیرحرفهای زیادی شد.
در آن سال شاخص کل، بازده ۱۰۷درصدی را در حالی ثبت کرد که میانگین بازده صندوقهای سرمایهگذاری در سهام حدود ۵۰درصد بود و فقط ۱۰ صندوق بازده بالاتر از ۱۰۷درصد را ثبت کردند و سایر صندوقها نتوانستند هماهنگ با شاخص حرکت کنند که مهمترین دلیل آن هدایت مردم به سمت تکسهمها بود.
به سرمایهگذاران توصیه میشود بهصورت کاملا کارشناسی وارد بازار شوند و انواع سهام ارزی و غیرارزی را در پرتفوی خود قرار دهند. امروز بازار در آغاز یک مسیر صعودی قرار دارد و شایسته این رشد تا یک مرز منطقی است.
در شرایط فعلی مردم باید سرمایههای خود را بهصورت آگاهانه وارد بازار سرمایه کنند و من به سرمایهگذاران و کارشناسان بازار سرمایه توصیه میکنم این روند را مدیریت کنند تا افراد متضرر نشوند.
هشدار به تحلیلگران و کارشناسان بازار سرمایه
در همینه زمینه :