جوانمردی ورزشی جلوی جنگ داخلی را گرفت
ژرژ وهآ، یکی از سرشناسترین فوتبالیستهای تاریخ آفریقا، روحیه جوانمردانه ورزشی خود را این بار در زمین سیاست در کشورش بهکار برده و جلوی یک جنگ داخلی را گرفته است. وهآ که بعد از دنیای ورزش وارد عرصه سیاست و بهعنوان رئیس جهمور لیبریا انتخاب شد، این آخر هفته در یک رقابت نزدیک، انتخابات را به رقیبش واگذار کرد. اما برخلاف سنت معمول در لیبریا و آفریقا که رئیسجمهور مستقر هیچ وقت زیر بار شکست در انتخابات نمیرود و از به راه انداختن جنگ داخلی هم هیچ هراسی ندارد، وهآ روحیه جوانمردانه و ورزشی خود را نشان داد و به رقیبش تلفن زد و نه فقط شکست خود را قبول کرد، بلکه پیروزی او را تبریک گفت.
ستاره سابق تیم فوتبال میلان که سالها در دنیای فوتبال میدرخشید و هواداران زیادی هم داشت، درباره قبول نتیجه انتخابات گفته است: «الان وقت کرامت در قبول شکست است، وقت اینکه کشورمان را بالاتر از حزب و میهندوستی را بالاتر از منافع شخصیمان قرار دهیم.»
این بزرگمنشی و رفتار جوانمردانه وهآ، هم در داخل و هم در خارج از کشورش مورد تقدیر قرار گرفته و محبوبیت او را دوچندان کرده است. جدا از محبوبیت اما این رفتار اخلاقمدارانه، احتمال وقوع یک جنگ خونین را از بین برده است. لیبریا، سابقهای طولانی در نزاع و درگیری بر سر مسائل سیاسی داخلی دارد وصدها هزار نفر در این درگیریها جانشان را از دست دادهاند. پیش از اینکه وهآ به رقیبش زنگ بزند، چند روز تنش بر سراسر کشور حاکم بود و بیم آن میرفت که دوباره سایه شوم جنگ داخلی بر سر کشور بیفتد.
یکی از فعالان حقوق بشر درباره این رفتار جوانمردانه وهآ به بیبیسی گفته است: «ما شاهد اتفاق نادری در لیبریا و آفریقا هستیم چون این اقدامات از سوی یک رئیسجمهور مستقر، بسیار بسیار بسیار نادر است.» وهآ بعد از برگزاری دور دوم انتخابات ، درحالیکه چند روز به اعلام رسمی نتایج انتخابات مانده بود، شکست را قبول کرد. برخی از نزدیکان وهآ گفتهاند که از این کار این سیاستمدار 57ساله اصلا تعجب نکردهاند چون او را مرد صلح میدانند. بهگفته یکی از آنها، او همیشه به اراده و نظر مردم احترام میگذارد و این رفتار هم بخشی از این باور اوست. وهآ با این کارش، حسابی در آفریقا و فراتر از آن خبرساز شده و اعتقاد مردم به رفتار جوانمردانه و عادلانه را بیشتر کرده است. رفتار او بهخصوص در نیجریه مورد توجه قرار گرفته، جایی که مردم اخیرا یک مورد مشابه را تجربه کردهاند.
در سال2015، گودلاک جاناتان رئیسجمهور نیجریه میخواست برای دور دوم در انتخابات برنده شود اما بعد از اینکه مشخص شد آرای کافی نیاورده، نتیجه را جوانمردانه قبول کرد و به محمد بوهاری رقیبش و رئیس حزب مخالف دولت تلفن کرد و به او تبریک گفت.
مردم نیجریه معتقدند که «رفتار جاناتان» در آفریقا موجی به راه انداخته و این بار در لیبریا باعث شده رفتار مشابهی ثبت شود. برخی ناظران گفتهاند وهآ با این کارش، به آنهایی که میخواستند دمکراسی را در غرب آفریقا به چالش بکشند کارت قرمز نشان داده است. وهآ نخستین بازیکن آفریقایی است که بهعنوان بهترین فوتبالیست سال دنیا انتخاب شده است. او با این کارش، در دنیای سیاست هم نام نیک و جاودانهای از خود بهیادگار گذاشت.
وهآ نخستین بازیکن آفریقایی است کهبهعنوان بهترین فوتبالیست سال دنیا انتخاب شده است