سیل طوفانالاقصی در تلآویو
رژیم صهیونیستی علاوه بر چالشهای عظیم نظامی، با انبوهی از مشکلات داخلی نیز مواجه است
بهاره محبی-روزنامهنگار
«بدترین رهبر، نفرینی برای اسرائیل، منفورترین سیاستمدار تاریخ اسرائیل، بیکفایتترین چهره سیاسی در تلآویو و...» اینها تنها برخی از صفاتی است که تحلیلگران در رسانههای عبریزبان و غربی این روزها به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیمصهیونیستی نسبت میدهند؛ کسی که از زمان آغاز عملیات طوفانالاقصی و به اسارت گرفته شدن صدها صهیونیست توسط نیروهای جنبش مقاومت فلسطین (حماس) در انظار عمومی ظاهر نمیشود و در هیچ کنفرانس خبری شرکت نمیکند. در عرصه بینالمللی نیز روزی نیست که یکی از رهبران سیاسی جهان از جنایات دولت نتانیاهو سخن نگوید.
فشارهای داخلی قیام حزب لیکود
«اعتماد به نتانیاهو از دست رفته و او باید هرچه سریعتر کنارهگیری کند.» این بخشی از اظهارات چند روز پیش یائیر لاپید، رهبر مخالفان در سرزمینهای اشغالی است. البته این تنها مخالفان سیاسی نتانیاهو نیستند که خواستار کنارهگیری او از قدرت هستند. خبرگزاری الجزیره نیز به نقل از یکی از وزرای کابینه نتانیاهو نوشته که او نباید انتظار داشته باشد که پس از پایان جنگ همچنان نخستوزیر بماند؛ حتی کسانی که در انتخابات اخیر به نخستوزیری نتانیاهو رأی دادهاند به جبهه مخالفان او پیوستهاند. بر همین اساس زمزمههایی مبنی بر رایزنی حزب لیکود برای شورش علیه نتانیاهو و برکناری او از ریاست حزب پس از جنگ شنیده میشود. شاید یکی از دلایل شورش همحزبیهای نتانیاهو علیه او، نتایج نظرسنجیهایی باشد که اخیرا منتشر شده و از سقوط بیسابقه این حزب به رهبری نتانیاهو خبر داده است. بهگزارش هاآرتص، درصورتی که همین امروز انتخابات برگزار شود، حزب لیکود تنها ۱۷کرسی بهدست خواهد آورد و در مقابل حزب لاپید ۷۰کرسی کنست (پارلمان رژیمصهیونیستی) را از آن خود خواهد کرد.
انزوای نتانیاهو در افکارعمومی اسرائیل
خبرگزاری رویترز گزارش داده که اغلب ساکنان سرزمینهای اشغالی کابینه نتانیاهو را مقصر آغاز طوفانالاقصی و شروع جنگ در نوار غزه میدانند. طبق آخرین نظرسنجی، مقبولیت نتانیاهو در میان صهیونیستها به ۲۶درصد کاهش یافته است. همچنین هفتهنامه انگلیسی اسپکتیتور نوشته اغلب نظرسنجیها در سرزمینهای اشغالی حاکی از آن است که سهچهارم مردم بر این باورند که نتانیاهو باید از سمت خود استعفا کند. یکچهارم میگویند او باید فورا استعفا کند و دوچهارم دیگر میگویند که او در پایان جنگ غزه باید دفتر نخستوزیری را ترک کند.
به این فهرست مخالفت فزاینده نظامیان سرزمینهای اشغالی با نتانیاهو را نیز اضافه کنید. گفته میشود که در حال حاضر، دوسوم نیروهای ذخیره در ارتش (یعنی چیزی حدود ۳۶۰هزار نفر) که از مخالفان دوآتشه نتانیاهو به شمار میروند، خواستار استعفای او هستند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی از آغاز عملیات طوفانالاقصی تنها یکبار کنفرانس خبری برگزار کرده که آن هم تنها پس از طرح ۷پرسش از سوی خبرنگاران به پایان رسیده است. نتانیاهو اغلب همان ۷پرسش طرح شده را نیز بیپاسخ گذاشته است.
گرفتار در میان بحران اقتصادی
برخی ناظران معتقدند که بنیامین نتانیاهو بهرغم تبعات سنگین اقتصادی و سیاسی، جنگ را بهعنوان آخرین راه فرار برای گریز از مشکلات فزاینده داخلی برگزیده است؛ راهحلی که خود به کابوسی تمامعیار تبدیل شده است. دوازدهم نوامبر (21آبانماه) بود که بلومبرگ گزارش داد هزینه اقتصادی 260میلیون دلاری روزانه جنگ در غزه، در کنار بودجههای هنگفتی که تلآویو برای جناحهای افراطی در سرزمینهای اشغالی می پردازد، فشارهای اقتصادی قابلتوجهی را بر دولت نتانیاهو وارد کرده است. در این گزارش با اشاره به پیشبینی افزایش تورم در سرزمینهای اشغالی، اعلام شده که با توجه به هزینههای کمرشکن ادامه حملات به غزه، دولت تلآویو قصد دارد بهزودی از بسته اقتصادی جدید رونمایی کند. بهگزارش بلومبرگ، کسری بودجه دولت نتانیاهو در ماه اکتبر نسبت به سال گذشته بیش از 7برابر افزایش یافته است.
فشار مضاعف خانواده اسرای صهیونیست
اصرار نتانیاهو بر ادامه حملات در نوار غزه و رد پیشنهادها برای برقراری آتشبس و تبادل اسرا باعث شده تا نهتنها فشار خانوادههای اسرا بهطور قابلتوجهی افزایش پیدا کند که برخی از اعضای دولت نیز در اعتراض به سماجت و بیتوجهی او به جان اسرا از سمت خود کنارهگیری کنند.
نخستوزیر رژیمصهیونیستی در شرایطی بر طبل ادامه جنگ میکوبد که هنوز با هیچیک از خانوادههای ۱۴۰۰صهیونیستی که از آغاز طوفانالاقصی تاکنون کشته شدهاند، دیدار نکرده یا از مناطقی که مورد حمله قرار گرفته بازدیدی نداشته است. به نوشته هفتهنامه اسپکتیتور، او تنها ۲بار با خانوادههای ۲۴۰نفری که در غزه به اسارت گرفته شدهاند، ملاقات کرده که بسیار هم پرتنش بوده است؛ بهطوری که کارمندان دفتر نخستوزیری مجبور شدهاند مداخله کنند.
فروپاشی روانی جامعه اسرائیلی
شکافهای سیاسی و امنیتی ناشی از رهبری سیاسی نتانیاهو در سرزمینهای اشغالی حتی پیش از عملیات طوفان الاقصی نیز تبعات اجتماعی سنگینی داشت؛ شرایطی که امروز رو به وخامت گذاشته است. روزنامههای عبری ازجمله اسرائیلتایمز و هاآرتص گزارش دادهاند که پرتاب موشکهای مقاومت به شهرکهای صهیونیستنشین باعث افزایش درخواست کمک روانی در مراکز بهداشتی و درمانی شده است. برهمین اساس، وزارت بهداشت رژیمصهیونیستی برای استخدام گسترده پزشکان مغز و اعصاب و اعصاب و روان با هدف رسیدگی به بحران بیسابقه شیوع بیماریهای روانی فراخوان داده است. بنا براین گزارشها، در یکماه گذشته هزاران داوطلب در مراکز بهداشتی و درمانی بهکار گرفته شدهاند و دولت مجبور شده تا دانشجویان رشتههای پزشکی و پرستاری را نیز برای انجام خدمت وظیفه اجباری در این حوزه فرابخواند. گفته شده تعداد متقاضیان اسرائیلی برای دریافت کمک روانی از زمان طوفانالاقصی صدها برابر شده است. روزنامه معاریو هم از افزایش قابل توجه خودکشی در میان مهاجران صهیونیست و بهویژه نظامیان صهیونیست بعد از عملیات طوفانالاقصی پرده برداشت. این روزنامه صهیونیستی نوشت: 13هزار نفر فقط از طریق بیمههای اجتماعی برای درمان بیماریهای روحی اقدام کردهاند؛ این در حالی است که 2000 نفر از طریق وزارت جنگ به کلینیکهای روانپزشکی معرفی شدهاند.