![عملیات 7اکتبر؛ پایانی بر پرونده کمپ دیوید](/img/newspaper_pages/1402/08-%20Aban/22/zamime/26-01.jpg)
روایتهای دست اول
عملیات 7اکتبر؛ پایانی بر پرونده کمپ دیوید
نسل جدید جهان عرب در موضوع فلسطین منتقد رهبران سیاسی خود است
![عملیات 7اکتبر؛ پایانی بر پرونده کمپ دیوید](/img/newspaper_pages/1402/08-%20Aban/22/zamime/26-01.jpg)
محمد حسن-ستوننویس و تحلیلگر میدلایست مونیتور
دختر 7سالهای با مدادرنگیهایش پرچم فلسطین را میکشد؛ پسری 10ساله همزمان با چرخاندن کیف مدرسهاش در هوا فریاد میزند «به هیچ طریقی زمینمان را رها نمیکنیم» و دختر 15سالهای با کلمه غزه مشق خوشنویسی میکند. شاید اسرائیل از وسعت پیامدهای جنگ وحشیانهاش در نوار غزه آگاه نباشد اما احساسات ضداسرائیلی در جهان عرب ازجمله تمام خیابانهای مصر بیداد میکند و این یعنی تمام آنچه تلآویو و متحدان غربیاش تلاش کردند تا در طول 44سال پس از امضای پیمان کمپدیوید با مصر انجام دهند - یعنی عادیسازی روابط اسرائیل و مصر ـ نقش بر آب شده است.
اسرائیلیها در طول چند دهه گذشته با اتخاذ طرحهای سیاسی، اقتصادی، رسانهای، فرهنگی و مذهبی تلاش کردند تا دیوارهای روانشناختی که مانع از عادیسازی روابط با دولت اشغالگر میشد را فرو بریزند؛ تلاشی برای تبدیل کردن اسرائیل از یک دشمن تاریخی به یک متحد قابل اعتماد، اما از هفتم اکتبر 2023اغلب این طرحها کاملا منقضی شدند.
نتایج جنگ امروز در غزه برای اسرائیل فاجعهبار و احتمالا غیرقابل جبران خواهد بود. کافی است به فروپاشی دیوار شکننده عادیسازی روابط، هلهله مصریها برای عملیات مقاومت، بازخورد گسترده اظهارات سخنگوی گروههای قسام و شادی مردم مصر از کشته شدن اسرائیلیها در درگیری با نیروهای جنبش مقاومت فلسطین نگاه کنید. همچنین قطار عادیسازی که در سال2000با سرعت به حرکت درآمد و عربستان سعودی آماده بود که پس از امارات، بحرین، سودان و مراکش سوار آن شود تا اطلاع بعدی متوقف شده و اوضاع کنونی ممکن است آن را برای همیشه زمینگیر هم کند.
دانشآموزان نسل هفتم اکتبر
مردم مصر این روزها شاهد ظهور نسلی هستند که به جای دنبال کردن اخبار مربوط به محمد صلاح، ستاره تیم فوتبال لیورپول انگلیس یا آخرین آهنگهای هیپ هاپ، تحولات جنگ غزه را دنبال میکنند و درباره تعداد تلفات صهیونیستها از حملات موشکی مقاومت به سرزمینهای اشغالی کنجکاو هستند. کافی است در یکی از خیابانهای محله فیصل در غرب قاهره دوری بزنید تا از شمار پرچمهای اسرائیلی که روی زمین برای لگد شدن کشیده شده، شگفتزده شوید؛ نشانهای نمادین و روشن از افزایش مخالفت مردم مصر با اسرائیل. دکتر محمد عبدالباسط عید، محقق و منتقد ادبی مصر، با اشاره به محبوبیت ابوعبیده، سخنگوی نقابپوش گروه قسام در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشته: «او در چشم دختران نوجوان جهان عرب به مرد رویایی تبدیل شده و جایگاه ویژهای در قلب مردم دارد.»
کشورهای عربی با ظهور نسلی روبهرو هستند که درک و آگاهی جدیدی از مسئله فلسطین دارد و از موضع ضعیف یا میانهروی دولتهایشان رضایتی ندارند. این نسل نشستهای بیحاصل اتحادیه عرب و اظهارات مقامهای عرب را به باد سخره میگیرند؛ نسلی که در عرض چند هفته نام روستاها و شهرها در غزه و کرانهباختری و نام رهبران مقاومت را حفظ کرده است و از ریموت نه برای تماشای فیلم یا فوتبال که برای تماشای پرواز موشکهایی استفاده میکند که سرزمینهای اشغال شده را هدف قرار میدهند ولی تلآویو هنوز متوجه عمق خسارتی که در این جبهه متحمل شده، نیست.
نسل جدید انتقامجو
در این میان با افزایش تعداد قربانیان در نوارغزه به بیش از 11 هزار شهید که تقریبا نیمی از آنها کودکان هستند و ادامه صحنههای تراژیک کشتار، اسرائیل در حال ایجاد یک نسل جدید فلسطینی است که بهطور اجتنابناپذیری بهسوی گرویدن به گروههای مقاومت حرکت خواهند کرد. همین چند روز پیش بود که ویدئویی منتشر شد که یک کودک زخمی ضمن عزاداری برای برادرش که در بمباران کشته شده، میگوید: «داداش به خدا سوگند انتقام تو را میگیرم.»
اوضاع در اردن بدتر هم هست. نیروهای امنیتی اردن مجبور شدند از زور استفاده کنند تا از رسیدن هزاران معترض به مرزهای فلسطین جلوگیری کنند. بازگرداندن لحن خصومت تاریخی جهان عرب با اسرائیل و فراخوانهای مردمی بدان معنی است که ۷ اکتبر روزی است که در خاطره مصریها، عربها و مسلمانان باقی خواهد ماند.
عماد السید، محقق مصری، با اشاره به آگاهی جمعی جدیدی که در نسل جدید جهان عرب شکل گرفته، معتقد است انتشار هزاران ویدئو از جنایات صورت گرفته در غزه یک آگاهی عمومی بیسابقهای ایجاد کرده دال بر اینکه دولت اسرائیل جنایتکار است. ایجاد این سطح از آگاهی ممکن بود سالها طول بکشد اما طوفان الاقصی بهصورت کاتالیزور عمل کرد و آن را شدت بخشید. پس از 7 اکتبر آگاهی مردم جهان عرب بهویژه مصر درباره مسئله فلسطین مشابه پیش از 7اکتبر نخواهد بود. این آگاهی، میلیاردها دلاری را که تا به امروز برای ترویج توافقهای کمپ دیوید هزینه شده بود به زبالهدان فرستاد و نشان داد که آتش غزه تا سالها در روح نسلهای آینده روشن خواهد ماند.