افزایش سرمایهگذاری در تولید برق با تکیه بر انرژی تجدیدپذیر در دستور کار دولت قرار دارد بهگونهای که قرار است تا 5سال آینده 30هزار مگاوات انرژی برق از محل ساخت نیروگاههای بادی و خورشیدی به ظرفیت کشور افزوده شود، اما سؤال اصلی این است که آیا سرمایهگذاری مقرون به صرفه است؟ مدیرعامل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی میگوید: هزینه تولید انرژی پاک در دنیا به یک هشتم کاهش یافته است و این یکی از انگیزههای جدی برای سرمایهگذاران خواهد بود.
بهگزارش همشهری، محمود کمانی، مدیرعامل ساتبا با بیان اینکه استقبال خوبی از سوی صنایع و بخش خصوصی برای احداث نیروگاه تجدیدپذیر صورت گرفته میگوید: در حال حاضر هزینه سرمایهگذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر نسبت به ۱۵سال گذشته به یک هشتم کاهش یافته بهگونهای که ۱۵سال پیش هزینه سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر به ازای تولید هر کیلوات چیزی حدود ۴هزار دلار بود، اما اکنون قیمت جهانی آن به زیر ۵۰۰دلار رسیده است.
چرا مقرونبهصرفه است؟
برآوردها نشان میدهد که میانگین توسعه ظرفیت نیروگاهی دنیا در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر در 10سال گذشته نسبت به انرژی حرارتی تنها ۲۰درصد بود، اما در حال حاضر این رقم به ۸۳درصد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر رسیده است. معاون وزیر نیرو میگوید: بسیاری از کشورهای توسعهیافته میخواهند در آینده نزدیک بهطور کلی تولید برق خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر دنبال کنند و سوختهای فسیلی را در این حوزه حذف خواهند کرد.
عزم دولت سیزدهم برای کاهش وابستگی تولید برق از انرژی فسیلی به سمت انرژیهای تجدیدپذیر و پاک یک گام به سمت بهبود شاخص محیطزیست هم محسوب میشود و جغرافیای ایران این فرصت کمنظیر را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد تا وارد این عرصه شوند. چالش اصلی اما این است که با قیمت فعلی انرژیهای فسیلی مورد استفاده در نیروگاههای حرارتی، چرا سرمایهگذاران باید روی انرژیهای پاک متمرکز شوند؟
کمانی توضیح میدهد: هرچند ضریب تولید انرژی خورشیدی در حدود ۲۲درصد و انرژی برق نیروگاههای حرارتی حدود ۷۰درصد است و هزینه تولید یک کیلووات برق در نیروگاه حرارتی بین ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار است، اما اگر پارامتر مهم سوخت را به این محاسبات اضافه کنیم و یک بازه زمانی ۲۵ساله را درنظر بگیریم و آنگاه هزینه این دو انرژی را مقایسه کنیم، مشاهده میشود که هزینه برق نیروگاههای حرارتی در ایران ۱۲برابر گرانتر از برق نیروگاههای تجدیدپذیر میشود.
مدیرعامل سازمان انرژیهای تجدیدپذیر میگوید: در حال حاضر در دنیا انرژی تجدیدپذیر بهشدت ارزان شده و اگر بحث آلایندگی انرژیهای فسیلی و موضوع تغییر اقلیم و کربن زدایی نیز به آن اضافه شود، مشاهده میشود که سرمایهگذاری در این حوزه بهشدت ضرورت پیدا کرده است، اما واقعیت این است که ما هنوز در ابتدای راه توسعه انرژیهای تجدیدپذیر قرار داریم.
خیز بلند ایران به سمت تولید برق پاک
در همینه زمینه :