دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گردوغبار با تأکید بر اینکه هیچ راهکاری جز انجام مذاکرات دوجانبه برای تامین حقابههای محیطزیستی ایران توسط افغانستان نداریم، گفت: بدونشک عدمتامین حقابه هیرمند توسط افغانستان، عامل اصلی تشدید توفانهای شن و خیزش ریزگرد سیستان است.
علیمحمد طهماسبی به ایلنا گفت: برنامهریزی لازم برای برگزاری جلسه ستاد ملی گردوغبار حدود یک ماه قبل انجام شد، اما در همان روز توفان شن شدید در منطقه رخ داد که سرعت باد به ۹۰کیلومترو دید افقی به کمتر از ۱۰۰متر کاهش یافت.
او گفت: وقوع این توفان در روز سهشنبه باعث شد که مسئولان دستگاههای ذیربط همگی از نزدیک با رنجی که مردم سیستان و بلوچستان از توفانهای شن میکشند، آشنا شوند و اثرات مخرب این پدیده را ببینند و لمس کنند. واقعیت این است که جز انجام مذاکرات دوجانبه، هیچ راهکار دیگری برای تامین حقابههای محیطزیستی منطقه سیستان توسط کشور همسایه نداریم. طهماسبی افزود: انجام مذاکرات تامین حقابه با دستور رئیسجمهوربه مسئولان وزارت نیرو و امور خارجه ابلاغ شده است. افغانستان نیز در موضوع حقابه هیرمند، منویات خاص خود را دارد و منافعی را تحت عنوان منافع ملی خود پیگیری میکند. ما هم منافع ملی خود را پیگیری میکنیم و معتقدیم حاکمیت افغانستان باید براساس معاهده نحوه تخصیص حقابه ایران از رودخانه هیرمند به تکالیف خود عمل کند.
او ادامه داد: در جلسه ستاد ملی گردوغبار این بحث مطرح شد که آیا میتوان از روانابهایی که از سمت غرب وارد منطقه سیستان میشود، برای تامین بخشی از نیاز تالاب هامون استفاده کرد؟ برآوردها نشان میدهد که حجم این روانابها کافی نیست. پیشنهاد برخی دستگاههای ذیربط این است که تعدادی سازه آبخیزداری در منطقه ایجاد شود و با نگهداشت و ذخیرهسازی آب، بتوانیم آب را در مواقع لزوم به سمت تالاب رهاسازی کنیم، اما بهنظر میرسد انجام این کار بسیار هزینهبر و طولانیمدت خواهد بود و نمیتواند نیاز فوری تالاب به حقابه را برطرف کند و جایگزین تامین حقابه ایران از رودخانه توسط کشور همسایه شود.
قرار شده است که رئیس سازمان محیطزیست مصوبات جلسه اخیر ستاد ملی گردوغبار را در هیأت دولت پیگیری و به مسئولان ارشد اجرایی کشور یادآوری کند که برای کاهش اثرات ناشی از توفانهای شن در منطقه سیستان، علاوه بر اینکه حتما باید مذاکرات با کشور همسایه را به نتیجه برسانیم، باید در داخل کشور نیز اقداماتی را در حوزههای بهداشت و درمان، تامین آبهای ضروری، بهبود وضعیت ارائه هشدارهای سریع و... انجام دهیم.
راهی جز مذاکره با افغانستان نداریم
در همینه زمینه :