• دو شنبه 1 اردیبهشت 1404
  • الإثْنَيْن 22 شوال 1446
  • 2025 Apr 21
سه شنبه 9 آبان 1402
کد مطلب : 207523
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Mjm9m
+
-

گفت‌وگو با یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

دنبال کاهش قیمت کتاب هستیم

گفت‌وگو
دنبال کاهش قیمت کتاب هستیم

نرگس اشکی/ الناز عباسیان-روزنامه‌نگار

در 2سال اخیر با افزایش قیمت کاغذ وارداتی و تأثیر آن روی محصولاتی که با کاغذ مرتبط هستند بحث تولید کاغذ داخلی با کمک چند شرکت بزرگ تولیدکننده کاغذ تحریر رونق گرفت؛ این درصورتی است که تولید کاغذ نکاتی دارد که باید رعایت شود. همچنین بحث خودکفایی و صادرات کاغذ هم مطرح است که باید دید ظرفیت تولید و کیفیت کارخانه‌های داخلی کاغذ به چه شکل است. در همین راستا سراغ یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رفتیم تا از چالش‌های پیش‌روی این معاونت و اقدامات آنها درخصوص کاغذ ایرانی بیشتر بدانیم.

از شوک حذف ارز ترجیحی در کاغذ عبور کردیم
دولت سیزدهم و این دوره از معاونت فرهنگی زمانی فعالیت خود را آغاز کرد که ویروس کرونا فراگیر و شرایط سختی حاکم بود. در حوزه فرهنگ و هنر هم شرایط سخت بود. تلاش دولت بر این بود که برای کسب‌وکارها و فعالیت‌های فرهنگی و هنری فضا عادی شود. همینطور هم شد و نمایشگاه کتاب سال ۱۴۰۱ با ملاحظات بهداشتی برگزار شد. مردم و ناشران استقبال کردند. در این زمان یکی از مشکلاتی که دامنگیر فعالیت‌های حوزه نشر شده بود مسئله گرانی کاغذ بود. مخصوصا بعد از حذف ارز ترجیحی باعث شده بود که نگرانی پیش بیاید که شمارگان کتاب و تعداد عناوین کاهش پیدا کند. تلاش شد که بعد از حذف ارز ترجیحی هم آمار تولید در حوزه کتاب کاهش پیدا نکند. در سال‌۱۴۰۱ آمار نشر با سال‌۱۴۰۰ تقریبا برابر بود و حدود یک درصد اختلاف داشت که عملا نشان می‌داد که توانسته‌ایم شوک حذف ارز ترجیحی را پشت‌سر بگذاریم. امسال هم که در سال‌۱۴۰۲ هستیم، باز روند افزایشی تولید کتاب در کشور وجود دارد.

2 اقدام اساسی برای کاهش قیمت کتاب
برای پایین‌آوردن قیمت کتاب، 2 اقدام همزمان صورت گرفت؛ نخست اینکه به تولید کاغذ در داخل توجه شد و دیگر اینکه امکان واردات کاغذ بدون تعرفه و عوارض گمرکی فراهم شد. فرایند این اقدامات از ابتدای امسال باعث کاهش روند قیمت کاغذ شد. این روند کاهشی همچنان ادامه دارد که البته تا حدی هم ناشی از کاهش قیمت جهانی کاغذ و همچنین افزایش تولید داخلی است.
 به‌عبارتی در سالی که این دولت مستقر شد، تقریباً کاغذ تحریر در کشور تولید نمی‌شد و آن میزان اندک هم در قالب سفارش‌ها صورت می‌گرفت. در سال ۱۴۰۱ به همت دولت و کارخانه کاغذ مازندران حدود ۴۰ هزار تن کاغذ در کشور تولید شد که به‌طور کامل آموزش و پرورش را تأمین کرد و اضافه آن به نشر کشور اختصاص یافت. سال قبل از آن ۱۰ هزار تن تولید شده بود که تقریبا آمار تولید در کشور صفر بود. امسال به حدود ۷۵‌هزار تن می‌رسد که ۵۰ هزار تن در کارخانه کاغذ مازندران و ۲۵ هزار تن هم در کارخانه پارس تولید می‌شود.
در پایان سال هم کارخانه زاگرس فارس به بهره‌برداری می‌رسد تا حجمی از نیاز بازار را تامین کند. سال بعد دیگر عمده نیازمان با تولیدات داخلی تامین می‌شود.

در کاغذ حوزه نشر خودکفا می‌شویم
ما در کاغذ حوزه نشر خودکفا هستیم اما تا از کیفیت مطلوب کاغذ داخلی مطمئن نشویم، محدودیتی را برای واردات کاغذ اعمال نخواهیم کرد. این ایجاد رانت نخواهد بود که چون می‌خواهیم تولید داخلی داشته باشیم واردات نداریم. واردات ادامه دارد تا با کاغذ تولید داخل وارد رقابت شود.

تولید داخلی، اولویت حوزه فرهنگ
یکی از اولویت‌های دولت مردمی در حوزه فرهنگ رفع نیازهای پایه برای تولیدات فرهنگی با ابتنا به ظرفیت‌های تولید داخل کشور و گسترش راهبرد اقتصاد مقاومتی در حوزه محصولات فرهنگی بوده است. با توجه به این موضوع تولید کاغذ مورد نیاز حوزه نشر در داخل کشور و رفع موانع تولید کارخانه‌های داخلی که از تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب بوده است، از ابتدای آغاز دولت سیزدهم جزو اولویت‌های حوزه فرهنگ قرار گرفت.

کاغذ داخلی ما به کیفیت مطلوبی می‌رسد


 

این خبر را به اشتراک بگذارید