مادر شدن مانع موفقیت نیست
بانوی نخبهای که در حضور مقام معظم رهبری به دغدغه مادران تحصیلکرده پرداخت
لیلا زارع دانشجوی فوق دکتری رشته مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف، یکی از هزار نخبه علمی بود که صبح روز سهشنبه 25مهرماه با مقام معظم رهبری دیدار کرد. این بانو، مادر 3فرزند است و با همه سختیهای پیش رو توانسته مدارج علمی را تا اینجا طی کند و عضو هیأت علمی دانشگاه شود. او مادر بودن و تحصیل کردن را دو مقوله جدا از هم نمیداند و معتقد است اگر بانوان برنامهریزی خوبی برای زندگی خود داشته باشند میتوانند در عرصههای مختلف علمی، کارآفرینی، اقتصادی، طب سنتی و دانشبنیان خوش بدرخشند.
مادر 3فرزند
لیلا زارع 34سال دارد. در دوران دانشجویی ازدواج کرده و در همین برهه صاحب فرزند شده است؛ یک پسر 10ساله و دختران دوقلوی 7ساله. او میگوید: «زندگی متاهلی و مادر بودن هنگام تحصیل در دانشگاه سخت است اما نشدنی نیست. میطلبد تلاشت را مضاعف کنی. من مشکلات زیادی سر راه داشتم. اما با برنامهریزی خیلی از موانع برطرف شد. البته همسرم حامی خوبی برای من بود. زمانی که باید درس میخواندم در نگهداری بچهها کمک میکرد. اما همه خانمها شاید مثل من حمایتکنندهای نداشته باشند. بنابراین باید دستاندرکاران امور بانوان فکری اساسی برای تحصیل یا شغل مادران کنند.»
وعدههایی که بوی شعار میدهند
زارع دلخور از وعدههایی است که بیشتر رنگ و بوی شعار دارد و بهطور کامل عملی نمیشود. او معتقد است اگر میگوییم زنان باید در عرصه علمی پیشرفت کنند باید زمینه رشد آنها را فراهم کنیم. این بانوی نخبه ادامه میدهد: «با شروع فعالیتم در هیأت علمی دانشگاه مجبور بودم بچههایم را جایی بگذارم که با خیال راحت بتوانم کار کنم. اما این امکان مهیا نبود. ناگزیر آنها را با خودم به دانشگاه میآوردم. متأسفانه ساعت کاری خانمها با آقایان یکی است. درصورتی که بعضی از کارها را میتوان از راه دور و در خانه انجام داد و نیاز به حضور در محل کار نیست.»
ساعت کاری مادران کم شود
دغدغه دیگری که زارع به نمایندگی از همه مادران عنوان میکند، ترس از دست دادن شغل است. او میگوید: «بعضی از ادارهها بهخصوص شرکتهای خصوصی با مادر شدن یک خانم عذر او را میخواهند و فرد دیگری را جایگزین میکنند. زن بهدلیل نداشتن امنیت شغلی، خود را از نعمت مادر شدن محروم میکند.» به باور این نخبه علمی، در جامعه ما زنان پرتلاش زیادی وجود دارند که بهدلیل تاهل یا مادر بودن امکان پیشرفت ندارند. کسانی که اگر زمینه رشد استعداد آنها فراهم شود، میتوانند کرسیهای علمی را بهخود اختصاص دهند. او از مسئولان انتظار دارد تسهیلات رفاهی را بهصورت مصوبه یا قانونی برای زنان جامعه درنظر بگیرند.