زمانی برای رفع تردیدها
تیم قلعهنویی که مقابل اردن تردیدهای فراوانی ایجاد کرد امشب مقابل قطر درصدد ارائه یک نمایش مطمئن و پایان دادن به این حرفوحدیثهاست
رقابتهای چهارجانبه اردن، جدیدترین چالش تیم ملی فوتبال ایران در راه آمادهسازی برای جام ملتهای آسیا امشب با برگزاری بازی نهایی به پایان میرسد. تیم ملی نخستین بازیاش در این رقابتها را با نتیجه 3بر یک از میزبان مسابقات برد و حالا برای کسب عنوان قهرمانی باید به مصاف قطر برود. این در حالی است که نمایش ملیپوشان ایران در بازی اول با انتقادات زیادی همراه شد و آن مسابقه در دقایق پایانی میتوانست سرنوشت متفاوتی پیدا کند اما پنالتی اردنیها هدر رفت و در عوض ایران به گل رسید تا خطر رسیدن بازی به ضربات پنالتی از سر تیم ایران رفع شود. پیش از آن مسابقه، قطریها در نخستین بازی این مسابقات با ارائه یک نمایش ضعیف و درحالیکه اصلا چهره یک تیم برتر را مقابل عراق نداشتند بازی را به ضربات پنالتی کشاندند و در پنالتیها با برتری مقابل عراق به بازی نهایی رسیدند. حالا ایران و قطر در بازی نهایی به هم رسیدهاند و کارلوس کیروش باید روبهروی امیر قلعهنویی بایستد؛ درحالیکه این 2 نفر روی نیمکت تیمهای قطر و ایران، نتایجی کاملا متفاوت بهدست آوردهاند.
قلعه 7برد، کیروش 2برد
کارنامه امیر قلعهنویی در تیم ملی ایران سرشار از پیروزی است و کارنامه کیروش در قطر تعریف چندانی ندارد. قلعهنویی در دوره جدید حضورش روی نیمکت ایران طی 8بازی به 7برد و یک مساوی رسیده است. البته حریفان ایران در این مسابقات تیمهای بزرگی نبودهاند اما نکته اینجاست که قطر و کارلوس کیروش هم مقابل حریفانی در همین سطح به نتایج ضعیف رسیدهاند. بهعنوان مثال قطر هم مثل ایران با روسیه و کنیا بازی کرده اما 2مسابقهای که برای ایران یک برد و یک مساوی به ارمغان آورده برای قطریها یک مساوی و یک باخت بهدنبال داشته است. کیروش در قطر مجموعا 9بازی بهعنوان سرمربی انجام داده که حاصل این 9بازی 2برد، 3مساوی و 4باخت بوده است. بهترین نتیجه قطر طی این مدت پیروزی یک بر صفر مقابل تیم ملی مکزیک بوده و بدترین شکست آنها هم باخت 4 بر صفر در مصاف با پاناما بوده است. کیروش حتی مقابل کنیا، هاییتی و نیوزیلند هم شکست خورده و کارنامه قابل دفاعی از خودش به جا نگذاشته است.
دغدغههای کیروش در خط دفاع
در آخرین بازی تیم ملی قطر، یعنی همین بازی جمعه گذشته مقابل عراق، کارلوس کیروش تیمش را با این 11نفر به میدان فرستاد: برشام (السد)، همام احمد (الغرافه)، طارق سلمان (السد)، احمد سهیل (السد)، بسام الراوی (الریان)، فتحی (العربی)، کریم بوضیاف (الدحیل)، عبدالعزیز حاتم (الریان)، اکرم عفیف (السد)، یوسف عبدالسراج (السد) و معز علی (الدحیل). تغییر عمدهای که کیروش از زمان حضورش روی نیمکت قطر ایجاد کرده، تغییر سیستم این تیم از سیستم 2-3-5جام جهانی به آرایش 3-3-4 محبوب خودش بوده است. کیروش البته این 3-3-4 را در زمانهای مختلف و بسته به شکل بازیها به مشتقاتش یعنی 1-4-1-4 و 1-5-4 تغییر میدهد. در زمینه نفرات هم او بیشترین تغییرات را در خط دفاعی و دروازه ایجاد کرده است؛ چنانکه از 6عنصر دفاعی قطر در نخستین بازی جامجهانی 5نفر تغییر کردهاند و فقط یک نفر باقی مانده است. این یک نفر بسام الراوی - مدافع راست تیم الریان- است که بعد از جامجهانی در خط دفاعی قطر باقی مانده و سایر نفرات به صلاحدید کیروش تغییر کردهاند.
پنالتی، پنالتی، باز هم پنالتی
کیروش که عراق را با پنالتی برده و به ایران رسیده در سالهای اخیر کلا با ضیافت پنالتی زیاد سروکار داشته و سرنوشت خیلی از بازیهای مهم این سرمربی با پنالتیهای پایان بازی روشن شده است. او قبل از قطر در تیم ملی مصر حضور داشت و با این تیم 2بار در ضربات پنالتی به سنگال باخت آن هم در 2 مسابقه بسیار مهم که یکی از آنها قهرمانی در جام ملتهای آفریقا را از مصریها گرفت و دیگری صعود به جامجهانی قطر را از آنها دریغ کرد. قبل از مصر، در کلمبیا هم کیروش مقابل شیلی در ضربات پنالتی شکست خورد و از کوپا آمهریکا حذف شد. فراموش نکنیم که او قبل از همه این بازیها روی نیمکت تیم ملی ایران هم با شکست در ضربات پنالتی مقابل عراق از جام ملتهای آسیا 2015حذف شده بود. حالا کیروش با برتری مقابل عراق در ضربات پنالتی به نوعی انتقام آن شکست را گرفته، البته در تورنمنتی که ارزش و اعتبار آن فاصله بسیار زیادی با جام ملتهای آسیا دارد.
قطر؛ 3سال جوانتر از ایران
میانگین سنی تیم ملی قطر در ارنجی که کیروش مقابل عراق به زمین فرستاد 27.4سال و در همان روز میانگین سنی تیم ملی ایران مقابل اردن 30.5سال بود. با این اوصاف در بازی امشب هم تیم قلعهنویی تقریبا 3سال از تیم کیروش مسنتر خواهد بود. قلعهنویی در بازیهای گذشتهاش تغییرات زیادی در ترکیب ایران ایجاد کرده و تقریبا در هیچ دو مسابقهای با ترکیب مشابه بازی نکرده است. او همچنان مشغول آزمون و خطا روی بازیکنان است و طی 8مسابقه به 39بازیکن میدان داده است. از میان این بازیکنان مهدی طارمی و محمد محبی بیشترین دقایق حضور در میدان را داشتهاند و بهنظر میرسد در ترکیب نهایی برای جام ملتها موقعیت آنها در تیم ملی تضمینشده است. طارمی در 636دقیقه از 720دقیقه ممکن در بازیهای تیم قلعهنویی حضور داشته و محبی هم 608دقیقه بازی کرده است. نفرات بعدی این لیست احسان حاجصفی و رامین رضاییان هستند که دقایق بازیشان در دوره قلعهنویی بیش از سایرین بوده است.
زوج پرسپولیس در تیم ملی؟
امیر قلعهنویی در دفاع میانی بیشترین تغییرات را در طول بازیها داشته و در 8مسابقه از 7زوج مختلف استفاده کرده است. در این منطقه از زمین حسین کنعانیزادگان بیشتر از سایرین فرصت بازی پیدا کرده و معمولا یک پای زوجها بوده است. در آخرین بازی مقابل اردن، شجاع خلیلزاده در کنار کنعانی بازی کرد اما بهنظر میرسد این زوج نتوانسته رضایت سرمربی را جلب کند. شاید این بار حضور مرتضی پورعلیگنجی در کنار کنعانیزادگان و تشکیل زوج دفاعی پرسپولیس در تیم ملی بتواند مشکلاتی را که در مقابل اردن مشاهده شد تا حدودی مرتفع کند. ترکیب دفاعی تیم ملی و ایجاد استحکام لازم در این خط، مهمترین دغدغه کادر فنی در این روزهاست؛ چرا که در جلوی زمین با تجمع ستارهها و هماهنگی آنها که در این چند سال به خوبی شکل گرفته، بهنظر نمیرسد تیم ایران با مشکل خاصی روبهرو باشد.