چرا واردات روغن متوقف شد؟
واردکنندگان روغن تصمیم گرفتهاند فعلا و تا اطلاع ثانوی، به واردات اقدام نکنند و دلیلشان این است که در نیمه نخست امسال 75درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال روغنخام وارد کشور شده؛ چرا که با افت قیمت جهانی این کالا در ماههای اخیر، تاجران برای خرید بیشتر و ارزانتر از هم سبقت گرفتهاند. حالا این سؤال مطرح است که آیا توقف واردات باعث جهش قیمت در بازار داخل نمیشود؟
به گزارش همشهری، انجمن صنفی صنایع روغن نباتی اعلام کرد: بهدلیل افت قیمت جهانی در ماههای اخیر، استقبال تجار برای واردات روغن خام سبب شده واردات با افزایش ۵۷درصدی نسبت بهمدت مشابه سال گذشته همراه باشد. براساس آمارها 95درصد از روغن خام مورد نیاز کشور از خارج کشور تامین میشود افزایش واردات در ماههای اخیر هرچند باعث کاهش تا 15درصدی روغن خوراکی در سطح بازار شده اما اخیرا سرپرست معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهادکشاورزی در نامهای به رئیسکل گمرک اعلام کرد: با عنایت به لزوم برنامهریزی برای تعدیل و تنظیم بازار روغنخوراکی، ترخیص روغن خام آفتابگردان و روغن خام سویا از اول آبان از تمام مبادی گمرکات اجرایی کشور تا اطلاع ثانوی مجاز نیست. انجمن صنفی صنایع روغن نباتی میگوید: وضعیت واردات و موجودی روغن خام از وضعیت مطلوبی برخوردار است و جای نگرانی بابت کمبود نیست.
از سوی دیگر، آمارهای گمرک نشان میدهد در کنار افزایش ۵۷درصدی واردات روغن خام، واردات انواع دانههای روغنی نیز در مجموع ۲۲درصد افزایش یافته است بهطوری که واردات دانه سویا با ۲۲درصد افزایش نسبت بهمدت مشابه سال قبل به یک میلیون و ۴۳۰هزار و ۵۷۷تن رسیده است که با احتساب ۱۸درصد روغن خام استحصالی از دانه سویا در کارخانجات روغن کشی میتوان متصور بود که ۲۵۷هزار و ۴۰۰تن روغن خام سویا نیز از طریق روغن استحصالی از دانههای وارداتی در کارخانجات روغنکشی به ذخایر کشور افزوده شده است. با این حساب و کتاب، وزارت جهادکشاورزی با توجه به آمار و ذخایر قابلقبول و افزایش بیش از ۶۰درصدی واردات روغن خام طی ۶ماهه نخست سالجاری با اخذ نظر صنعت روغن نباتی اقدام به ممنوعیت موقتی واردات روغن سویا و آفتابگردان از ابتدای آبان گرفته است. تصمیمی که عنوان میشود برای مدیریت بهینه مصارف ارزی و تنظیم بازار روغننباتی است.