• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 18 مهر 1402
کد مطلب : 205282
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/58xyX
+
-

ماجرای هیجان دلار 53هزار تومانی

نقطه برگشت قیمت دلار از موج ایجادشده پس از افزایش تنش در نوار غزه و جنگ رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی‌ها کجاست و آیا قرار است باز هم قیمت در بازار ارز و طلا بالاتر برود، از یک نگاه به‌نظر موج قیمتی جدید، هیجانی و زودگذر است و از یک نگاه‌دیگر اما بستگی به سیر تحولات منطقه دارد، اما اصل ماجرا چیست؟
به‌گزارش همشهری، قابل پیش‌بینی بود که با وقوع هرگونه تنش در سطح منطقه و به‌ویژه با شعله‌ورتر شدن آتش جنگ، بازارها واکنش نشان خواهند داد اما مهم این است که دامنه ترکش جنگ بر بازارها به‌ویژه ارز و طلا چه ابعادی پیدا خواهد کرد؟ نه فقط در ایران که بازار دیگر کشورهای همسایه و منطقه به این تنش و جنگ واکنش نشان داده‌اند و در کشورمان به‌نظر انتظارات تورمی بر موج تحولات اخیر سوار شده و قیمت ارز، سکه و طلا وارد فاز روانی ناشی از فعالیت‌های سوداگرایانه شده اما استمرار این روند بستگی به این دارد که بانک مرکزی چه سیاستی را برای حفظ ثبات بازار ارز در پیش خواهد گرفت.
افزایش ارز در بازار حواله و سامانه نیما در روزهای اخیر نخستین واکنش بازارساز برای شکستن موج قیمت‌ها یا دست‌کم اضافه پرش قیمت‌ها بوده ولیکن آنچه شاید مهم باشد، تلاش برای مدیریت انتظارات تورمی است چرا که در کوتاه‌مدت افکار عمومی به قیمت‌ها در بازار آزاد نظر دارد و اگر مردم ببینند که وضعیت اقتصادی در ثبات حرکت می‌کند، این احتمال هست که قیمت دلار آمریکا با لمس کردن کانال 54هزار تومانی مسیر نزولی را تجربه کند.
بازتر شدن دست بانک مرکزی از حیث دسترسی به منابع ارزی، یک نقطه امید برای برگشت قیمت دلار آمریکا و فروکش کردن التهاب این روزها قلمداد می‌شود اما سیاست هجومی بازارساز برای پایین آوردن قیمت با ارزپاشی اشتباه بزرگی است و باعث ایجاد شکاف قیمتی خواهد شد.
افزون بر این بخشی از مدیریت انتظارات تورمی به عرصه دیپلماسی مربوط خواهد شد و تحولات عرصه سیاست خارجی خواسته یا ناخواسته بر سیاست‌های ارزی و تجاری اثرگذار خواهد بود و با توجه به افزایش درآمدهای ارزی کشور، این احتمال هست که شایعه جهش قیمت دلار به کانال‌های بالاتر به‌زودی رنگ ببازد. مثبت شدن شاخص بورس در صورت تداوم در روزهای آینده می‌تواند جلوی خروج پول از بازار سرمایه و حرکت به سمت بازارهای با قدرت نقدشوندگی بالا همچون ارز و طلا را بگیرد و ثبات را به بازارها برگرداند.
در چنین شرایطی ورود هیجانی شهروندان عادی به بازار ارز با توجه به آمادگی سفته‌بازان و دلالان برای نوسان‌گیری از شرایط التهاب قیمتی با یک ریسک همراه خواهد بود چراکه واسطه‌گران ارز را در دست خود نگه نمی‌دارند و به‌اصطلاح در اوج قیمت فروشنده هستند تا خریدار.

کارشناسان: التهاب، موقتی است
یحیی لطفی‌نیا، استاد اقتصاد دانشگاه مفید می‌گوید: اتفاقات اخیر منطقه، روی انتظارات بازار تأثیر داشته وگرنه هنوز اتفاق واقعی نیفتاده تا قیمت ارز با توجه به آن تحت‌تأثیر قرار گیرد و برای تحلیل دقیق بازار باید فعلا منتظر آثار و تبعات و نتایج تحولات منطقه باشیم و مطمئنا از روز شنبه تاکنون هر اتفاقی در بازار رخ داده به‌دلیل هیجانات و موج روانی بوده است.
محمد کهندل، تحلیلگر مسائل پولی و ارزی هم معتقد است: دلیل افزایش قیمت دلار تلگرامی کاملا ناشی از انتظارات بوده و یک مسئله روانی است. مسائل بنیادین در اقتصاد ایران در ماه‌های اخیر روند بهبود را نشان می‌دهد و گران شدن دلار را تأیید نمی‌کند. جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم تأکید دارد در شرایط کنونی تقاضای سفته‌بازی افزایش پیدا می‌کند و عده‌ای برای حفظ قدرت خرید خود بخشی از دارایی خود را تبدیل به ارز می‌کنند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید