خشکیدگی تالاب گاوخونی به مرز فاجعه رسید
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان اعلام کرد: به استناد پایشهای میدانی و آخرین تصویر ماهوارهای مربوط به اوایل مهر امسال، سطح تالاب گاوخونی نسبت به خشکی چندین سال اخیر، خشکتر شده و این یک فاجعه است.
حسین اکبری به ایرنا گفت: سال آبی ۱۴۰2-۱۴۰1 هم تمام شد و وارد سال آبی ۱۴۰3–۱۴۰2 شدیم، اما حقابه مؤثری به تالاب گاوخونی داده نشد و علاوه بر این در نیمه دوم ۱۴۰۲ منتهی به شهریور امسال با بسته بودن سد رودشتین، بهتدریج زهابهای کشاورزی و پسابهای ورودی به تالاب هم کاهش شدیدی پیدا کرد.
وی افزود: ورودی زهاب و پسابها از ایستگاه شاخه کنار به سمت تالاب گاوخونی به کمترین حد ممکن و چیزی حدود ۲۰ تا ۳۰ لیتر در ثانیه رسیده و نتیجه این شد که تالاب گاوخونی بهصورت صددرصد خشک شد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان ادامه داد: حالِ تالاب گاوخونی خوب نیست و پیگیری در سطوح مختلف برای بهبود شرایط تالاب هم نتوانسته موجب شود که حقابه مؤثری به تالاب داده شود.
وی گفت: در سال آبی ۱۴۰2–۱۴۰1 بهرغم اینکه وضعیت بارشهای خیلی خوبی نسبت به سال قبل، هم در سرشاخههای زایندهرود و هم در کل حوزه داشتیم اما تالاب گاوخونی حقابههایش را دریافت نکرد.اکبری یادآور شد: در نیمه دوم سال۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن، ذخیره سد زایندهرود چیزی حدود ۲۰۰میلیون مترمکعب بوده و در چنین شرایطی مشخص است که نمیشود آب را برای تالاب گاوخونی رها کرد؛ اما در نیمه دوم ۱۴۰۱ بارندگی خیلی خوبی نسبت به سال۱۴۰۰ در حوزه زایندهرود و بهخصوص در بالادست داشتیم؛ بهطوری که ذخیره سد زایندهرود در ماههای اردیبهشت و خرداد تا تیرماه نزدیک به ۶۰۰میلیون مترمکعب هم رسید. وی افزود: با وجود این، باز هم با ۶۰۰میلیون مترمکعب ذخیره سد زایندهرود، هیچ آبی به تالاب گاوخونی رهاسازی نشد و این در حالی بود که بارها و بارها آب با احجام قابلتوجه برای کشاورزان شرق و غرب اصفهان رهاسازی شد. معاون محیطزیست طبیعی اداره کل حفاظت محیطزیست استان اصفهان در ادامه گفت: نگاه انسانی و اراده وزارت نیرو برای تالاب گاوخونی میبایست دستکم در این زمان محقق شود که درصدی از حقابه زایندهرود به تالاب گاوخونی برسد اما متأسفانه این اتفاق رخ نداد.