• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 26 شهریور 1402
کد مطلب : 203071
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Q1KY5
+
-

مورد عجیب لیموترش ‌«دون چال»!

لیموترش از مرکبات مناطق گرمسیری و جنوب کشور است، اما در سال‌های اخیر کشت گلخانه‌ای آن در شمال رونق یافته است

گزارش
مورد عجیب لیموترش ‌«دون چال»!

محمود مولایی- روزنامه‌نگار

فصل برداشت لیموترش در جنوب کشور فرارسیده است و در همین زمان در شمال کشور لیموشیرین برداشت می‌شود. شرایط آب‌وهوایی در شمال و جنوب کشور متفاوت است و لیموترش در مناطق گرمسیری مانند فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و هرمزگان به بار می‌نشیند و عمده تولید لیموترش از این استان‌هاست، اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید در سال‌های اخیر کشاورزان در برخی از روستاهای مازندران به کشت عمده لیموترش می‌پردازند و از آنجا‌ که کشت این محصول در گلخانه صورت می‌گیرد، در تمام فصول لیموترش تازه عرضه می‌کنند. سال1396 بود که در روستای «خرماکلا»ی قائمشهر برای نخستین‌بار کشت لیموترش در شمال کشور صورت گرفت. ولی‌الله نادعلی‌زاده که این ایده را اجرا کرده بود، درواقع نخستین گلخانه لیمو‌ترش در ایران را در سال1396 ساخت و پس از آن در سال1397 این ایده ‌‌ بین جوانان روستای «خرماکلا»‌ و سایر روستاها حتی در شهرستان‌های همجوار گسترش یافت تا به عدد 150واحد رسید. او توانست روستا را به پایتخت لیموترش گلخانه‌ای کشور تبدیل کند.

کارآفرینی با لیموترش
حالا اما فقط «خرماکلا» شهره نیست. یکی از روستاهایی که کشت لیموترش را به‌صورت گلخانه‌ای انجام می‌دهد، «دون‌چال» در شهرستان جویبار است که اهالی آن اراضی بسیاری را به تولید لیموترش اختصاص داده‌اند.
یکی از تولیدکنندگان محصولات لیموترش گلخانه‌ای در این روستای 3 هزار نفری در دهستان چپکرود که به‌عنوان کارآفرین شناخته شده است به همشهری می‌گوید که پروژه تولید لیموترش جویبار درست در همان سال1397 آغاز شده است و حالا در جویبار 5هزار مترمربع به‌صورت مسقف گلخانه لیموترش داریم و البته بقیه گلخانه‌های شهرستان هم در فضای باز ایجاد شده‌اند. سیدحسین هاشمیان از چگونگی فعالیت خود در حوزه تولید لیموترش می‌گوید: «سال1392 زمینی را در «دون‌چال» خریداری کردیم؛ زمانی که زمین این منطقه قیمت آنچنانی و مشتری هم نداشت؛ برای همین، اهالی روستا خوشحال شدند که زمین‌های کشاورزی آنها را خریداری می‌کنیم.»  این تولیدکننده پس از آن تصمیم گرفت یک گلخانه مکانیزه با الگوبرداری از گلخانه‌های اسپانیایی در روستای «دون‌چال» احداث کند: «هزینه ساخت گلخانه مکانیزه بالاست؛ زیرا در برابر وزش باد، توفان و باران مقاوم است و به همین دلیل تصمیم گرفتیم به‌صورت حرفه‌ای وارد این حوزه شویم.» موضوع تامین آب گلخانه کشت لیموترش هم اهمیت بسیاری داشت و هاشمیان استخرهایی را برای آبیاری نهال‌ها ساخت: «از آنجا‌ که دغدغه اصلی ما آبیاری گلخانه بود، آب‌دهی گلخانه لیموترش را با بارش‌های منطقه انجام می‌دهیم. به این صورت آب باران به داخل استخر سرازیر می‌شود.»   به‌گفته هاشمیان، لیموترش «لاین‌کوات» که در روستای دون‌چال تولید می‌شود، با استفاده از تغذیه مناسب در تمامی فصول باردهی دارد و سمپاشی گلخانه نیز به‌صورت مکانیزه صورت می‌گیرد.» در گلخانه او ۱۵۰۰نهال بارده لیموترش در ۳رقم تجاری لایم کوآپ، پرشین لایم و لایم برس پرورش داده می‌شود.‌

مکث
لیموترش در واحدهای کوچک‌مقیاس

سخنگوی سازمان جهادکشاورزی مازندران با بیان اینکه «خرما کلا»، روستای هدف برای کشت لیموترش است، توضیح می‌دهد که در روستاهای دیگر قائمشهر، بابلسر، جویبار و مناطق دیگر مازندران کشت لیموترش به‌طور پراکنده وجود دارد. به‌گفته حسن عنایتی، در حال حاضر نهال لیموترش در مازندران تولید می‌شود و جهادکشاورزی درصدد است تولید لیموترش در واحدهای کوچک‌مقیاس و متوسط‌مقیاس را توسعه دهد.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید