• چهار شنبه 27 تیر 1403
  • الأرْبِعَاء 10 محرم 1446
  • 2024 Jul 17
پنج شنبه 9 شهریور 1402
کد مطلب : 201722
+
-

ایران VAR می‌سازد

یک شرکت دانش‌بنیان، از سیستم بومی ویدئوچک مسابقات والیبال و بسکتبال رونمایی کرده و در حال آزمایش آن برای فوتبال است

فناوری
ایران VAR می‌سازد

محمد کرباسی-دبیر گروه دانستنی‌ها

ویدئوچک تبدیل به یکی از فناوری‌های مهم دنیای ورزش شده است. تاکنون در دنیا فقط 3 کشور جهان توانایی تولید این سیستم پیشرفته را داشته‌اند، اما حالا یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی هم به این جمع اضافه شده و ایران را تبدیل به یکی از دارندگان دانش تولید این سیستم کرده است.با تلاش این شرکت دانش‌بنیان، تولید بومی سیستم ویدئوچک (بازبینی تصاویر) ورزشی در رشته والیبال و بسکتبال نهایی شده است. این سیستم این روزها، در رشته فوتبال هم در مرحله آزمایش قرار دارد و می‌تواند هزینه‌های کشور را در این ورزش پرطرفدار به‌ شدت پایین بیاورد.

یک داور هوشمند
فناوری ویدئوچک برای بازبینی تصاویر در مسابقات ورزشی مختلف کاربرد دارد و به نوعی یکی از اعضای تیم داوری در مسابقات محسوب می‌شود. این داور هوشمند با تحلیل این تصاویر، کمک بسیار مهمی در اصلاح اشتباهات داوری دارد.به ‌گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، سعید محمدی، مدیر عامل این شرکت می‌گوید: ما اکنون یکی از 4 شرکت سازنده این سیستم در جهان هستیم. سیستم ویدئوچک ما در قاره آسیا هیچ رقیبی ندارد و در کنار ما، شرکت‌های Genius Sport و Hawk-Eye از انگلیس و شرکت TDS از لهستان، از تولیدکنندگان این نوع از سیستم‌های ویدئوچک به شمار می‌آیند. نکته قابل توجه این است که این شرکت‌ها به‌علت تحریم، به ایران فروشی ارائه نمی‌کنند و ما با تولید بومی این محصول عملا کشور را در این حوزه خودکفا کرده‌ایم.

تنها محدود به یک سیستم
به ‌دلیل تحریم‌ها، ایران تاکنون تنها یک سیستم ویدئو‌چک در اختیار داشته است. این سیستم توسط فدراسیون والیبال در سال۲۰۱۴ از شرکت Data Project ایتالیا خریداری شده که سالانه مبلغ ۶هزار یورو بابت حق لایسنس از ایران دریافت می‌کند! این شرکت ایتالیایی بعدا زیرمجموعه شرکت Genius Sport انگلیس قرار گرفت. تولید بومی این سیستم، صرفه‌جویی ارزی قابل توجهی را به ‌دنبال خواهد داشت. هزینه تمام‌شده تولید این سیستم بومی، تقریبا نصف قیمت سیستم‌های اروپایی است و در عین حال، همان کیفیت را ارائه می‌کند. دوربین‌های این سیستم، ساخت آلمان است و رقبای خارجی هم از همین برند آلمانی استفاده می‌کنند.همچنین این شرکت برای صادر کردن این سیستم در تلاش است. قرار است این هفته این سیستم ایرانی در بحرین نصب شود و مذاکرات با کشورهای دیگر هم برای فروش آن ادامه دارد.

راهکار دانش‌بنیان برای حل مشکل فوتبال
یکی از مهم‌ترین مسائلی که جنگ اصلی بر سر وجود VAR بود، هزینه تجهیز ورزشگاه‌های فوتبال ایران به این سیستم بود. سال گذشته منصور قنبرزاده، نایب ‌رئیس دوم فدراسیون فوتبال، اعلام کرد که حداقل هزینه لازم برای تجهیز یک ورزشگاه به VAR حدود ۱۰ تا ۱۲میلیارد تومان است. چند روز قبل هم اعلام شد با دستور دولت به بانک مرکزی مراحل انتقال مبلغ ۲.۷میلیون یورو از حساب ارزی بانک مرکزی به فدراسیون فوتبال انجام شده است و مراحل نهایی کار‌های انتقال این پول در حال انجام بوده و قرار است این پول خرج تجهیزات ۷ورزشگاه برای نصب سیستم کمک داور ویدئویی شود.
سیستم‌های ویدئوچک برای استفاده در مسابقات رسمی فوتبال باید مجوز فیفا را داشته باشند. سیستم بومی ایران هم پس از گذراندن آزمایش‌ها و درصورت گرفتن مجوز می‌تواند در مسابقات رسمی فوتبال استفاده شود.

حتی بهتر از دیگران
فارغ از مسائل مالی و هزینه تمام شده، دیگر مزیت سیستم ویدئو چک در مقایسه با نمونه‌های خارجی، دسترس‌پذیری راحت‌تر آن است. این سیستم تنها شامل یک دستگاه کامپیوتر می‌شود، اما نمونه‌های خارجی آن از یک سیستم مرکزی و 2 سرور تشکیل شده است که این امر، دسترس‌پذیری و حمل این سیستم را دشوارتر می‌کند.‌

 

این خبر را به اشتراک بگذارید