در بازار تهران مساجد و امامزادههای بسیاری ساخته شده که معماری زیبا و منحصر به فردی دارند. گردشگران سیزدهمین تور تهرانگردی همشهری از برخی از این مکانها بازدید کردند که در این ستون اختصارا به آن اشاره شدهاست.
هشتی منحصر به فرد مسجدامام
مسجد امام، از محل ثلث اموال آسیه خانم، مهدعلیای اول، مادر فتحعلی شاه ساخته شده است. در آن زمان اغلب مساجد دارای هشتی بود و مسجد امام هم از این نوع معماری مستثنی نبود. در آن زمان همه ورودیهای مساجد، اماکن متبرکه و حتی خانهها به این سبک ساخته میشد تا چشم نامحرم به داخل آن محوطه نیفتد. بنای مسجد امام با وسعتی حدود 11هزار مترمربع با طرح چهارایوانی کامل ساخته شده و مشتمل بر صحن وسیع میانی، ایوانهای چهارگانه، گنبدخانه و شبستانهای ستوندار، رواقها، سردرها و جلوخان شمالی، به همراه تزئینات زیبای کاشیکاری، گچکاری، حجاری، مقرنس و کتیبههای خطی است. در نمای اطراف صحن، در 4 جهت اصلی، 4 ایوان با نمای کاشیکاری و طاق نمابندی و در اطراف آنها، رواقها و دهنههای شبستانها قرار گرفته و کاشیکاری مسجد به 2صورت خشتی و معقلی صورت گرفته است. کاشیکاری معقلی، سطوح داخلی ایوانها را به زیبایی تزئین کرده و بر بالای ایوان شمالی، 2 گلدسته کاشیکاری و در میانه آنها، ساعتی بر پایه کاشیکاری تعبیه شده است.
مسجدی با قدمت فراوان
مسجد جامع بازار از دوران صفویه باقی مانده است. استفاده از ستونهای متعدد در ساخت یکی از شبستانها، آن را به مسجد چهلستون معروف کرده، گرچه تعداد این ستونها ۳۶ عدد است. این مسجد علاوه بر ویژگیهای معماری و کاشیکاریها و... کتابخانه بینظیری از نسخ خطی هم دارد و گنجینه نفیسی از قرآنهای خطی و چاپی در این کتابخانه به چشم میخورد. در حیاطهای مختلف این مسجد میتوان حوضهای قدیمی، ایوان، عناصری از معماری ازجمله کاشیکاری و آجرکاری و گچبری را دید. کتیبههای قدیمی مسجد، هرکدام تاریخچهای از سال ساخت و یا مرمت شبستانها به مخاطب میدهند.
15سر ستون زیبا در مسجدمیرزا موسی
مسجد میرزا موسی یکی از مساجد قدیمی مربوط به دوره قاجار است که در تهران، خیابان ناصرخسرو، کوچه پله نوروزخان قرار دارد. مسجد میرزا موسی دارای 3شبستان است که اکنون از شبستان ضلع جنوبی مسجد استفاده میشود و ایوان مسجد نیز در مقابل همین شبستان قرار دارد. این شبستان که شبستان اصلی مسجد نیز محسوب میشود، دارای ۱۵ ستون با سرستونهای بسیار زیباست و محراب مسجد نیز دارای مقرنسکاری و کاربندیهای ظریف است. این مسجد ۲۵ مهر ۱۳۸۳ با شماره ثبت ۱۱۱۹۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تلاقی دین با هنر در بازار
در همینه زمینه :