غلامرضا سازگار بیاستادی، بیسوادی و بیتقوایی را از آفتهای مداحی میداند
بهشت من تماشای حسین است
ابوذر چهلامیرانی
70سال است که زندگیاش با خاندان عصمت و طهارت گره خورده و با نظر و لطف الهی توانسته صدای دلنشین و اشعار نابش را به اهلبیت(ع) تقدیم کند. از نوجوانی عشق به خواندن برای سیدالشهدا(ع) در وجودش جان گرفت و آنقدر او را غرق در اهلبیت(ع) کرد تا سرانجام پیرغلامی شد به نام حاجغلامرضا سازگار. در واقع او مصداق یکی از اشعارش است که میگوید: همه هستم تولای حسین است.
مدیون پدر و مادرم هستم
مردی از جنس ایمان و معرفت است که از 12سالگی راه خدمت به اهلبیت(ع) را در پیش گرفت و از بین مداحی و شاعری که هر دو خدمت به اهلبیت(ع) است، شاعری را بیشتر دوست دارد. او قدم گذاشتن در مسیر اهلبیت(ع) را مدیون پدر و مادرش میداند و میگوید:«ما در قم زندگی میکردیم. پدرم کاسب و مادرم خانهدار بود. آنها بسیار مقید و ارادتمند به اهلبیت(ع) بودند و هر وقت به روضه میرفتند، مرا با خود میبردند. علاوه بر روضه، هر شب به نمازجماعت میرفتیم و روزهای جمعه نیز در نمازجمعه شرکت میکردیم. در واقع خانوادهام تلاش زیادی کردند تا با حضور در فضاهای معنوی، من هم مثل خودشان بار بیایم.»
بهترین منبر
سازگار بیاستادی، بیسوادی و بیتقوایی را از آفتهای مداحی میداند و میگوید: «مطمئن باشید که اگر در این 3کوچه را ببندیم، هیچ آفتی وارد مداحی نمیشود.» از نظر استاد سازگار، 4نوع منبر وجود دارد و در اینباره میگوید: «منبری داریم که مردم میپسندند و خدا نمیپسندد. منبری که خدا میپسندد و مردم نمیپسندند. منبری که نه خدا میپسندد و نه مردم و نهایتاً منبری که هم مردم میپسندند و هم خدا که بهترین منبر همین است. در این منبر، هم هنر بهکار رفته، هم علم، هم مطالعه و هم صدای خوب.»
ارادت خاص به میثم تمار
«میثم» تخلص استاد سازگار است و در اینباره میگوید: «این تخلص را بهخاطر علاقه زیاد به جناب میثم تمار انتخاب کردم.» او متولد سال۱۳۲۰ در محله «آلوچو» قم است و نخل میثم، آتش مهر، یکماه خونگرفته، بهار امامت، صدف نبوت، مرآت ولایت، نخلستان، شعلههای نخل، نخل ماتم، آوای مجمع، دو دریا اشک و از صیام تا قیام، برخی از آثار او است که منتشر شدهاند.
به حاجآقا نمره20 میدهم
روابط استاد سازگار و همسرش خانم منصوری، نشان از محبتی عمیق میان این زوج دارد. همسرش درباره نحوه آشناییاش با استاد سازگار میگوید:«از سخنرانان روضههای اهلبیت(ع) هستم و با توجه به شرایط کاریام، با خواهر حاجآقا آشنا شدم و از همین طریق شرایط ازدواجمان مهیا شد.حاج آقا آنقدر خوشاخلاق و خوشرفتار هستند که گاهی فکر میکنم اصلاً به این دنیا تعلق ندارند.» با این توصیف، وقتی از او میخواهیم نمرهای به استاد سازگار بدهد، میگوید:«20تنها نمرهای است که شایسته ایشان است. حاجآقا در اخلاق و زندگی حرف ندارد و همیشه رضایت خانواده را جلب کردهاند.»
شعر باید مثل شعر آقای سازگار باشد
غلامرضا سازگار از مداحان و شاعرانی است که بارها افتخار شعرخوانی در محضر رهبر معظم انقلاب را داشته و خاطراتی هم از این دیدارها دارد.او میگوید: «در یک ملاقات خصوصی که همراه جمعی از مداحان با حضرت آقا داشتیم، به ایشان عرض کردم دیگر پیر شدهام و صدای جوانی را ندارم تا بتوانم در محضر شما از عهده مجلس بربیایم. ایشان هم فرمودند: عوضش از برکات اشعار شما، همه مداحان استفاده میکنند.»
او در ادامه به یکی از سخنرانیهای رهبر معظم انقلاب اشاره میکند و میگوید: «حضرت آقا فرمودند: شعر باید مثل شعر آقای سازگار باشد که هنرمندانه عرش و فرش را به هم متصل کند. فرمایشات آقا برایم بسیار ارزشمند است و باعث دلگرمی من میشود.»