• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 28 تیر 1402
کد مطلب : 197674
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/WnoLE
+
-

تکیه 130ساله آقا سیدهاشم

تکیه 130ساله آقا سیدهاشم

از حسینیه‌های قدیمی قلب پایتخت است که با قرآن و کتاب‌های سنگی و تابلوهای نقاشی منقش به واقعه عاشورا بعد از بیش از 130سال همچنان سرپاست تا نماد ارادت پایتخت‌نشینان به ائمه(ع) باشد؛  عشقی که با شروع عزاداری‌ها و آیین‌های سنتی‌ماه محرم به اوج خود می‌رسد.

نواده واعظ معروف
هیئت و حسینیه آقا سیدهاشم اواخر حکومت قاجار در خیابان جمهوری، حدفاصل میدان مخبرالدوله و میدان بهارستان، کوچه مظفری، به همت سیدهاشم شیرازی ساخته می‌شود. در اواخر سلطنت فتحعلی شاه، یکی از شیوخ این خاندان به‌نام آقا سیدحسن واعظ شیرازی که نسب به ابراهیم مجاب، از نوادگان امام موسی کاظم(ع) می‌برد، در بازگشت از زیارت مشهد مقدس به تهران می‌آید و فتحعلی‌شاه قاجار از او درخواست می‌کند که در تهران اقامت گزیند. از آن سال این خاندان ساکن تهران می‌شوند. سیدمحمد سلطان‌الواعظین شیرازی، از علمای بزرگ شیعه و جهان از نوادگان آقا سیدحسن واعظ شیرازی است؛ واعظی معروف که مناظرات او با گاندی بسیار معروف است.

پیت‌های نفت، سقف یک حسینیه
حسینیه سیدهاشم را اواخر قاجار، آقا سیدهاشم شیرازی تاسیس می‌کند درون باغی که متعلق به‌خودش بود. تکیه در ابتدا به‌صورت چادری بوده که به مناسبت محرم برپا می‌شد تا بعد از تکیه دولت، دومین تکیه برای عزاداران آن زمان باشد. علی هاشمی از پدرش که نوه سیدهاشم شیرازی است، اینطور نقل می‌کند:«بعد از آن حسینیه را با وسایل ابتدایی ازجمله پیت‌های نفت وارداتی از شوروی مسقف کردند، اما سقف ساده حسینیه در طول زمان و براثر برف و باران‌های سنگین فرو ریخت. همین می‌شود که مهندس ساختمانی به نام میرهادی به‌دلیل خوابی که دیده بود سقف حسینیه را تعمیر می‌کند. حسینیه آقا سیدهاشم در گذر زمان چندین‌بار مرمت شده است؛آخرین مرمت در سال ۱۳۹۰ به همت سیدمحمدحسین هاشمی شیرازی انجام گرفته است.

یادگارهای ارزشمند
علامت کوچک و ساده قدیمی، 2قطعه کتیبه کاشی بر پیشانی سردر و 2لچکی کاشی‌کاری هفت‌رنگ بر دو طرف قوس سردر ورودی، سرستون‌های گچی مقرنس‌کاری شده و تمامی ٣١ جلد کتاب چاپ سنگی، قرآن چاپ سنگی و وسایل دیگر مربوط به دوران صفویه و قاجار یادگارهای ارزشمندی هستند که توسط فرزندان و نوادگان سیدهاشم حفظ شده تا حسینیه را در فهرست سازمان میراث فرهنگی قرار دهد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :