• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 27 تیر 1402
کد مطلب : 197621
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/KO9ZG
+
-

پاسخ به 4شبهه درباره سد چمشیر

هدف از احداث سد چمشیر ذخیره و تامین آب برای توسعه کشاورزی پایین‌دست است، اما پس از این، ضروری است سایر سازمان‌های ذیربط ازجمله وزارت کشاورزی با مطالعات دقیق، شرایط توزیع عادلانه و صحیح آب را به‌نحوی فراهم آورند که به بهترین صورت در اختیار کشاورزان قرار گیرد؛ در غیر این صورت، ممکن است به دلایل سوء‌مدیریت و برداشت‌های غیراصولی در مسیر، مانع بهره‌برداری مطلوب از این دستاورد ملی شود.

لایه نمکی گچساران تداخلی با مخزن سد ندارد
برخلاف ادعاهای مطرح‌شده درخصوص تماس 70درصد مخزن سد با سازند گچساران لازم به ذکر است که سازند گچساران در مخزن سد چمشیر در حالت پر شدن ظرفیت آبگیری براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، شامل 50درصد تماس خواهد بود؛ مضافاً اینکه سازند گچساران از 7مقطع تشکیل‌شده که صرفاً یکی از آنها مقطع نمکی است. بر این مبنا، به استناد اطلاعات ژئوفیزیکی برداشت‌های میدانی شامل حفر ترانشه و گمانه‌برداری، نزدیک‌ترین لایه نمکی در سازند گچساران در فاصله 300متری از سطح زمین قرار گرفته و براساس گرادیان هیدرولیکی سد در طول بازه زمانی بهره‌برداری، لایه نمکی گچساران تداخلی با مخزن نخواهد داشت.

چاه‌های نفت بالاتر از تراز سد هستند
درخصوص چاه‌های نفت واقع در مخزن سد چمشیر نیز لازم به یادآوری است که هیچ‌یک از چاه‌های در دست بهره‌برداری شرکت نفت در داخل دریاچه سد نیستند و به زیر آب نمی‌روند و همگی در بالاتر از تراز سد در محدوده 150متری حریم سد قرار دارند.

تنها گسل منطقه، سد را قطع نکرده است
 در مورد ادعای وجود گسل نیز باید اشاره کرد تنها گسل موجود در محدوده سد چمشیر گسل «دژ سلیمان» است که پشت ارتفاعات گچ حاجی در محل بین تلاقی سازند میشان و گچساران قرار دارد. این گسل که یک گسل عمقی است، ساختگاه سد را قطع نکرده است و مشکلی برای پایداری سد چمشیر وجود نخواهد داشت.

بهبود کیفیت آب؛ خبری خوش برای کشاورزان پایین‌دست
در پاسخ به دیگر مدعا مبنی بر نابودی کشاورزی پایین‌دست سد چمشیر تأکید می‌شود که کشاورزی در محدوده دشت زیدون با آب رودخانه زهره سابقه تاریخی دارد. در محدوده هندیجان نیز از آب رودخانه زهره برای کشاورزی استفاده می‌شود. با این حال  اکنون شدت شوری آب این رودخانه در بازه‌هایی از زمان به حدی است که عملا مصارف کشاورزی را در پایین‌دست خصوصا در ناحیه هندیجان غیرممکن می‌سازد؛ ازاین‌رو یکی از مهم‌ترین اهداف ساخت سد چمشیر، بهبود شرایط کیفی و کمی آب رودخانه زهره است؛ یعنی با جمع‌آوری سیلاب‌ها که دارای کیفیت آب بهتری از لحاظ شوری هستند، با رهاسازی آب از سد چمشیر در فصول موردنیاز کشاورزی، آب باکیفیت بهتری در اختیار کشاورزان در پایین‌دست قرار خواهد گرفت.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید