• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 27 تیر 1402
کد مطلب : 197591
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/lOEO1
+
-

تشخیص 2 سرطان با هوش مصنوعی

دانش‌بنیان
تشخیص 2 سرطان با هوش مصنوعی

عمادالدین قاسمی‌پناه-روزنامه‌نگار

درحالی‌که واکسن‌سازی‌ در ایران سابقه‌ای طولانی دارد و فرایند رو به رشدی را تاکنون طی کرده، روز گذشته دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت از تولید 3واکسن با همکاری بخش خصوصی و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی خبر داد. همچنین بهره‌گیری از هوش مصنوعی در حوزه سلامت و تولید فرآورده‌های پلاسمایی از بخش‌های قابل توجه نشست خبری مصطفی قانعی بود. با این حال، از آنجا که پیش از این قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی هم بوده است، گریزی هم به این حوزه زده شد تا بر جایگاه رو به توسعه کشور در بیوتکنولوژی تأکید شود.

صادرات محصولات زیستی به 17کشور
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت در پاسخ به پرسش همشهری درباره جایگاه ایران در حوزه زیست فناوری به گزارش سازمان ملل اشاره کرد و گفت: «به استناد این گزارش، در آسیا به لحاظ تعداد محصولات زیستی در رتبه سوم و چهارم قرار داریم.»
مصطفی قانعی با اشاره به اینکه «منطقه» را ما تعریف کرده‌ایم، ادامه داد: «در منطقه به لحاظ تولید محصولات زیستی رتبه اول را داریم.»
با این حال، مصطفی قانعی یادآوری کرد که به لحاظ انتشارات علمی در رتبه 12قرار داریم. به‌گفته او، محصولات فرآورده‌های زیستی ایران اکنون به 17کشور صادر می‌شود و به لحاظ صادرات، رتبه اول صادرات دانش‌بنیان‌ها مربوط به محصولات زیستی است.

پلاسما، 2سال دیگر
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت در نشست خبری به نارضایتی مردم از کمبود فرآورده‌های پلاسمایی اشاره کرد و توضیح داد: باوجود اینکه ایران از 40سال پیش کار پالایشگاه پلاسما را کلید زده، اما تقریبا از 20سال گذشته، عملا این پالایشگاه‌ها بسته شده‌اند و طی آن سالانه چیزی حدود 100میلیون دلار در این حوزه واردات داریم. قانعی با این حال، از حمایت‌های صورت گرفته از یک شرکت دانش بنیان خبر داد و اظهار امیدواری کرد که تا 2سال آینده کل نیاز کشور به فرآورده‌های پلاسمایی رفع شود.

هوش مصنوعی برای سلامت
بهره‌گیری از هوش مصنوعی در حوزه سلامت و نقش آن در کاهش هزینه‌ها و بالا بردن دقت خدمات پزشکی هم بخشی دیگر از این نشست خبری بود. قانعی با اشاره به اینکه هوش مصنوعی از موضوعاتی است که همه می‌کوشند جایگاه آن را در حوزه کاری خود تعریف کنند، گفت: این ستاد قراردادی با بیمه سلامت منعقد کرده که قرار است این بیمه در 2حوزه درمان سرطان پستان به‌عنوان شایع‌ترین سرطان و سرطان ریه به‌عنوان کشنده‌ترین سرطان سرمایه‌گذاری کند. به‌گفته او، در این همکاری قرار است هوش مصنوعی در حوزه تشخیص این 2سرطان به کمک پزشکان و کاهش هزینه‌ها بیاید.

تولید 3 واکسن
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت از تولید 3واکسن با همکاری بخش خصوصی و حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی خبر داد. به‌گفته او، واکسن سینه پهلو، واکسن روتا ویروس که مربوط به اسهال در کودکان است و واکسن 4 ظرفیتی سرطان رحم، واکسن‌های تولید شده هستند.
قانعی همچنین از پایان یافتن فاز یک واکسن کرونا مبتنی بر mRNA خبر داد و گفت: «اجرای فازهای بعدی این واکسن در دستور کار محققان قرار دارد.»

سال آینده، تولید انسولین
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت همچنین با اشاره به واردات 150میلیون دلاری انسولین، از تولید انسولین در سال آینده خبر داد و گفت: «پیش از این تنها یک شرکت در تولید و تهیه انسولین فعالیت می‌کرد، اما با انعقاد قراردادی بین معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی قرار است3شرکت، تولید انسولین را در دستور کار خود قرار دهند.»

 تلاش برای کاهش ارزبری
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت با اشاره به اینکه سالانه 600میلیون دلار در 3حوزه انسولین، واکسن و پلاسما هزینه شده، عنوان کرد که تولید در این 3حوزه می‌تواند کاهش قابل توجهی را در خروج ارز به همراه داشته باشد. قانعی در این زمینه، همچنین به تفاهمنامه‌ای اشاره کرد که ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان سلامت با سازمان برنامه و بودجه، معاونت درمان و بیمه سلامت منعقد کرده است. به‌گفته او، بر مبنای این تفاهمنامه قرار است که از کل قیمتی که سالانه برای واردات هزینه می‌کنیم، 70درصد به دانش‌بنیان‌ها در داخل داده شود تا همان محصول را با کیفیت و استاندارد جهانی تولید کنیم که خود عملا 30درصد ارزبری خواهد داشت.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید