• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
دو شنبه 5 تیر 1402
کد مطلب : 195612
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/xG8k3
+
-

هومینو چگونه به خط پایان رسید؟

هومینو یکی از یوزپلنگ‌های نر زیستگاه جنوبی کشور که ممکن است آخرین یوزپلنگ این مناطق باشد با تشخیص اولیه کهولت سن تلف شد. زیستگاه جنوبی یوز در ایران محدوده‌ای در استان یزد است که سال‌هاست در آن یوز ماده‌ای دیده نشده است. در این زیستگاه در دهه اخیر 5یوز نر زندگی می‌کردند؛ اردوان، ارسلان، اردلان، هومینو و آرش. حدس زده می‌شد که از این تعداد حداقل 3قلاده زنده باشند. هومینو تنها یوز استان یزد است که در سال‌های اخیر جلوی دوربین‌های تله‌ای قرار گرفته است.
هومینوی 12ساله در پناهگاه حیات‌وحش آریز شهرستان بافق تلف شد. این سن و سال برای یوزپلنگ‌ها در طبیعت عدد خوبی است و نشان می‌دهد که این یوز توانسته‌است به‌تنهایی از مخاطرات همیشگی برای یوزها مثل سگ‌های گله، کمبود غذا، جاده و معدن‌کاوی جان سالم به در ببرد. گربه‌سانان در اسارت چند سال بیشتر عمر می‌کنند. کوشکی یوزپلنگی که از سال86 در اسارت زندگی می‌کرد، در نهایت در 16سالگی بر اثر کهولت سن تلف شد. طول مدت عمر یوزپلنگ در طبیعت به‌طور میانگین حدود 12سال است؛ این مقدار برای گونه‌هایی که در اسارت و باغ‌وحش نگهداری می‌شوند، حدود 14سال است.
در نخستین روز هفته جاری پس از دریافت تماس تلفنی مبنی بر مشاهده یک قلاده یوزپلنگ که توانایی حرکت ندارد، مأموران یگان حفاظت محیط‌زیست شهرستان بافق راهی جاده معدن چاه‌گز شدند و دیدند که یک قلاده یوز نر جانش را از دست داده است.
سیدرضا نورانیان، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست یزد اعلام کرد که حیوان وضعیت مناسبی نداشته و در همان دقایق اولیه در محل تلف شده است. او گفت: «در معاینه اولیه توسط دامپزشک، هیچ‌گونه علائم ظاهری مبنی بر ضربه یا شکستگی مشاهده نشده و پس از هماهنگی با سازمان حفاظت محیط‌زیست و برداشت نمونه‌های لازم بانک ژن و بانک اسپرم، لاشه و نمونه‌ها برای بررسی دقیق‌تر به سازمان مرکزی محیط‌زیست ارسال شد.اولین باری که از هومینو عکاسی شد مربوط به اوایل دهه۹۰ است که دوربین تله‌ای او را در حوالی رودخانه هومینو واقع در پناهگاه حیات‌وحش دره انجیر اردکان ثبت کرد. هومینو به‌عنوان یک یوز غریبه با اردلان، ارسلان و اردوان که برادر بودند، یک گروه 4نفره تشکیل داد و در دره انجیری یزد بارها رصد شد.
اصل ماجرا این است که از گروه 4نفره معلوم نیست کدام‌یک باقی مانده باشد. شاید همه آنها تلف شده باشند. تا زمانی که عواملی مانند تخریب زیستگاه، ساخت بزرگراه و جاده‌ها در حاشیه یا وسط زیستگاه‌ها و مناطق حفاظت شده، توسعه معادن، سگ‌های گله وجود دارند، شرایط برای حیات یوزها در هیچ‌جا مناسب نیست.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید