دورهمی ساده بانوی کارآفرین ثمر داد و به حمایت از 300کودک یتیم رسید
اینجا خانه امید ایتام است
حسن حسنزاده
سالها پیش جمعی از بانوان محله نیروی هوایی تصمیم گرفتند که برای کمک به افراد کمبضاعت محله قدمی بردارند و حالا دورهمی کوچکی که لیلا عربشاهی به راه انداخته بود، چنان برگ و بار داده که صدها یتیم و بانوی سرپرست خانوار را زیر پوشش دارد. گفتوگوی ما را با این بانوی نیکوکار و کارآفرین بخوانید.
حفظ کرامت انسانی
20سال پیش، یک کلاس اخلاق هفتگی در خانه ما در محله نیروی هوایی تشکیل میشد. در حاشیه آن کلاس، تصمیم گرفتم یک صندوق خیریه راهاندازی کنم. یک جعبه ساده درست کردم که هر کسی به قدر وسعش در آن پول میریخت. هفته اول 3هزار تومان جمع شد. دوست دمبختی داشتم که پدرش با حقوق سرایداری، نمیتوانست برای او جهیزیه بخرد. میخواستم عزت نفسش حفظ شود. به او گفتم من یک مقدار پول دارم. میخواهم به یک شکل خاص قرض بدهم به تو. خودم خرد خرد برایت لوازم اصلی جهیزیه را میخرم. اول یک اتوی قسطی خریدم. با پولی که هفتههای بعد جمع شد هم چند وسیله دیگر. حالا 20سال گذشته و دهها بانوی نیکوکار به مؤسسه خیریهای که از همان 3هزارتومان با برکت تشکیل شد، اضافه شدهاند.
همه بدون چشمداشت کار میکنند
روزهای نخست، مکان خیریه ما یک آپارتمان کوچک بود و فضای محدودی داشت. وقتی تصمیم به تغییر مکان گرفتیم، مرحوم آقای حقگو که صاحب حسینیه قدیمی مکتب الزهرا(س) در خیابان نیروی هوایی بود، حسینیهاش را فروخت تا مبالغ لازم برای خرید ساختمان جدید خیریه فراهم شود. حالا آن دورهمی ساده به یک مؤسسه خیریه، حسینیه و دارالقرآن تمام عیار تبدیل شده است. بیشتر کارکنان مؤسسه از حسابدار تا وکیل و... به رایگان و تنها با هدف کمک به نیازمندان در این مؤسسه کار میکنند. جمعی از بانوان خیر محله هم هنر و توانمندیشان را برای کمک به نیازمندان به رایگان در اختیار مؤسسه قرار می دهند. در واقع، 25نفر از کارکنان خیریه رایگان در این مؤسسه کار میکنند.
کارآفرینی برای بانوان سرپرست خانوار
شماری از بانوان سرپرست خانوار محله نیروی هوایی، در زیرزمین ساختمان و در آشپزخانه خیریه کار کرده و از همین طریق معیشت خانواده خود را تامین میکنند. همین فضای کوچک، امید را در دل خیلیها زنده کرده و با کار در آشپزخانه خیریه توانستهاند کسب درآمد کنند، کرایه خانه بدهند و گرهی از زندگیشان باز کنند. اهالی محله و شرکتکنندگان کلاسهای اخلاق خیریه هم از اینجا خرید میکنند تا به سهم خود به خودکفایی خیریه کمکی کرده باشند. محصولاتی که بانوان در زیرزمین خیریه تولید میکنند هم در 2مغازهای که در اختیار مؤسسه است، فروخته میشود تا از همین طریق هزینههای مــؤسسه بــرای کمک به نیازمندان فراهم شود.
شناسایی ایتام
تا به امروزصدهانفر از ایتام مناطق محروم جنوب کشور مثل آبادان، خرمشهر و... و نیز ایتام حومه تهران را به واسطه خیریههای فعال در این منطقه شناسایی کردهایم. حالا هر کدام از آن ایتام از میان بانوان فعال مؤسسه یک حامی پیدا کردهاند و هر ماه مبلغی به حسابشان واریز میشود.» عربشاهی در ادامه از نحوه جمعآوری کمکهای مردمی در خیریهشان میگوید: « هر هفته 6ختم قرآن در کلاسهایمان داریم. بانوان فعال خیریه برای افرادی که درخواست کردهاند، ختم قرآن میکنند و درآمد حاصل از آن هم همگی خرج کمک به نیازمندان زیر پوشش خیریه میشود.»
چرخ تولید اینجا میچرخد
اعظم سادات توکلی:با مدیریت خانم عربشاهی یک مزون لباس و کلاس آموزش خیاطی در خیریه راهاندازی شد. این کار ابتدا با آموزش خیاطی و با هدف توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار شروع شد و در کنارش سفارش هم قبول کردیم. اکنون چند بانو در این تولیدی کوچک مشغول به کارند و هزینههای زندگیشان از این راه تامین میشود.
از کلاس قرآن تا جلسات آموزش احکام
معصومه سلمانیفر: با تلاشهای خانم عربشاهی، در دارالقرآن و حسینیه فاطمهالزهرا(س) مراسم مذهبی و هیئت عزاداری در ایام محرم و صفر و دیگر مناسبتهای مذهبی هم برگزار میشود. بانوان بسیاری از محله نیروی هوایی و حتی محلههای اطراف، در تمام ایام هفته به حسینیه میآیند و در کلاسهای اخلاق، آموزش قرآن، احکام و...شرکت میکنند. در همین جلسات هم افراد نیازمند معرفی میشوند تا گره از مشکلاتشان باز شود.
25 بانوی سرپرست خانوار از محله نیروی هوایی و محلههای اطراف، در آشپزخانه، تهیه مواداولیه غذایی و کارگاه خیاطی مؤسسه فاطمه الزهراس مشغول بهکار شدهاند.
300 کودک یتیم و بیسرپرست زیر پوشش خیریه فاطمهالزهراس محله نیروی هوایی قراردارند که 100نفر از آنها از کودکان بیسرپرست حاشیه تهران هستند.