بچهها اینجا الفبای مهربانی را زمزمه میکنند
مدرسه نیکوکاری
سمیرا باباجانپور
اینجا مدرسه نیکوکاری است با معلمی که بیش از 400نیکوکار کوچک را دور هم جمع کرده است. «اعظم حاجیوسفی» نیکوکاری است که در کنار فعالیتهای خیرخواهانه نیکوکار نیز پرورش میدهد. دورهمی خیرین کوچک در غرب تهران که با تلاش و همت اعظم حاجیوسفی به نخستین جامعه خیرین کودک در کشور تبدیل شده، ایده خلاقانهای است که او از سالها پیش با جدیت آن را پیگیری میکند و برایش وقت میگذارد.
اعظم حاجیوسفی متولد سال۱۳۴۶ است. یک مادر، نویسنده و مترجم است. کتابهای «طلوع مهربانی» و «دستان معجزهگر نوجوان» را در حالی نوشت که سالها برای آموزش نیکوکاری به کودکان و نوجوانان تلاش کرده است. او باور دارد که در زندگی پرهیاهو و خشن امروزی مهربانی روزبهروز به عقب پسزده میشود و آموزش نیکوکاری به کودکان مهمترین سرفصلی است که باید در برنامه آموزشی آنها قرار بگیرد. درسی که جایش در نظام آموزشی ما خالی است.
دستهای کوچک معجزهگر
به این بهانه او نخستین گروه کودک و نوجوان نیکوکار را دور هم جمع کرده است تا با این دستان کوچک معجزههای بزرگ خلق کند. گفتوگو با او نگاه متفاوتی از نیکوکاری را ترسیم میکند: «سعی داریم با بازی کردن و مسئولیت دادن به بچهها در روند رشد و مسئولیتپذیری آنها تأثیرگذار باشیم. همچنین بچهها در قالب بازی، کارهای خوب و بد را تشخیص میدهند. این هم نوعی امربهمعروف است اما با زبان و روشی دیگر. در طرح کودکان نیکوکارگروهی از کودکان که از نظر مالی در وضعیت مناسبی هستند با هدف آموزش و ترویج فرهنگ نیکوکاری آموزش داده میشوند. این کودکان با حمایت والدین خود بهعنوان نمایندگان مؤسسه به جمعآوری کمکهای فامیل و اقوام خود میپردازند.»
جشن قلک شکن با حضور هنرپیشهها
آموزش نیکوکاری حاجیوسفی تنها در قالب خیریه انجام نمیشود. او چند سالی است که همت کرده و خود سراغ بچهها میرود. او میگوید: «کلاسهای رایگان نیکوکاری در مدارس، مهدکودکها و مراکز آموزشی برگزار میکنیم. بهنظرم اگر کودکانمان از الان نیکوکاری و مهربانی به یکدیگر را بیاموزند در آینده کسی زمین نمیخورد. همیشه دستی برای یاری وجود خواهد داشت.» هر سال بیش از ۱۵برنامه مختلف در قالب کارگاههای بازی، آموزش و هنر برگزار میکنند. جشن قلکشکن آنها با حضور ۴۰۰کودک نیکوکار و چهرههای معروف سینمایی و هنری بسیار جذاب و دیدنی است. حاجیوسفی میگوید: «برای فصل تابستان در دفتر مؤسسه در غرب تهران برنامههای تفریحی و آموزشی داریم و کودکانی که خانهشان به دفتر مؤسسه نزدیک است یا خودشان میآیند یا به همراه والدینشان. در فضای مجازی هم با کودکان ارتباط داریم. این را هم بگویم که مشارکت کودکان در نیکوکاری و ارتباطشان با خیریه کاملا با اجازه والدینشان است.»
ارثیه پربرکت
اعظم حاجیوسفی بنای اصلی راهاندازی این مؤسسه را ارثیه پربرکت پدری معرفی میکند و میگوید: «بعد از درگذشت والدینم تصمیم گرفتم خانه پدری را به مرکزی برای فعالیتهای خیرخواهانه تبدیل کنم. خوشحالم که از سال۱۳۸۴ تا به امروز چراغ این خیریه به کمک کودکان و والدینشان روشن و فروزان نگاه داشته شده است.» او ادامه میدهد: «مادرم که فوت کرد، سیمکارتش را گرفتم تا اگر کسی زنگ زد بیجواب نماند. در مدت کوتاهی افراد زیادی به شماره مادرم زنگ زدند که مستمند و نیازمند بودند. متوجه شدم یکی از کارهایی که مادر مدتی بیخبر از فرزندانش انجام میداد مشارکت در امور خیریه بوده است. این موضوع روی من تأثیر خیلی زیادی گذاشت و تصمیم گرفتم هر طور شده این راه را ادامه دهم.»
بورسیه تحصیلی دانشآموزان نیازمند
مؤسسه موعود ایرانیان در کنار آموزش نیکوکاری بهطور جد در زمینه کمک به تحصیل و آموزش کودکان نیازمند فعالیت میکند و زیر سایه خیرین، دانشآموزان زیادی توانستهاند تا مقاطع بالای تحصیلی پیش بروند. دانشآموزان مستعد و نیازمند بورسیه تحصیلی شده و تا پایان دانشگاه حمایت میشوند. بسیاری از مددجویان این مؤسسه در رشتههای پزشکی و مهندسی دانشگاههای معتبر کشور تحصیل میکنند. دانشآموزانی که بهگفته اعظم حاجیوسفی اگر مورد حمایت مؤسسه قرار نمیگرفتند به چرخه کودکان کار بازگشته و زندگی تلخی را تجربه میکردند.
روز بیستم
دورهمی نیکوکاران کوچک در مؤسسه موعود ایرانیان یک قرار ماهانه است که بیستم هرماه برگزار میشود. مریم محمدی به همراه فرزندش در این دورهمی شرکت کرده است. او میگوید: «ایده خانم حاجیوسفی ستودنی است. اشتیاق فرزندم به نیکوکاری را مدیون ایشان هستم؛ اخلاق نیکویی که شاید بسیاری از ما بهسادگی از کنارش میگذریم.»
خیریه کوچک من
آرتین یوسفی که ۱۶سال دارد و چند سالی است که عضو مؤسسه خیریه شده است، میگوید: «۶سال است که نیکوکار خیریه موعود هستم و به این عضویت افتخار میکنم.» او که نماینده مؤسسه خیریه در مدرسهاش است، درباره انگیزهاش از انجام فعالیتهای نیکوکارانه میگوید: «در کنار خانم یوسفی آموختم که دستان کوچک با کارهای کوچک میتواند اتفاقهای بزرگ رقم بزند. ماهانه مبالغی از دوستان و همکلاسیهای خود در مدرسه و خانواده برای مؤسسه جمعآوری میکنم.»
یک بازی کمیاب جذاب
آراد میرعبدالعظیمی به قول خودش در مدرسه موعود ایرانیان، نیکوکاری را میآموزد و میآموزاند. او میگوید: «همهچیز در بازیهای کامپیوتری خلاصه نمیشود. بازی نیکوکاری کمیاب و جذاب است. چقدر خوب است که در مدارس یک کلاس آموزشی به نیکوکاری اختصاص یابد. نیکوکاری فقط کمک به دیگران نیست، بلکه یک فرهنگ است و باید آن را از کودکی آموخت. ما در مؤسسه موعود ایرانیان این درس را میآموزیم و آموزش میدهیم.»
این حس را تجربه کن
آناهیتا قنبرپور یکی از نیکوکاران کوچک مجموعه موعود ایرانیان است. او میگوید: «نیکوکاری نهفقط باعث شادی دیگران بلکه باعث شادی خودمان هم میشود. من وقتی به کسی کمک میکنم مثلا به کمک دوستانم درهای بطری پلاستیکی را جمعآوری کردیم و فروختیم و با پولش برای دانشآموزان مناطق محروم ویلچر خریدیم، حس خوبی پیدا کردیم. فکر میکنم همه بچهها باید این حس را تجربه کنند.»
۴۰۰ کودک نیکوکار با حضور چهرههای معروف سینمایی و هنری، جشن قلکشکن را برگزار میکنند که بسیار جذاب و دیدنی است.
۱۵ برنامه مختلف هر سال در قالب کارگاههای بازی، آموزش و هنر از سوی مؤسسه موعود ایرانیان برای کودکان برگزار میشود.