استانهای برتر در اشتغالزایی
آذربایجان شرقی، ایلام، خراسان جنوبی، فارس و خراسان رضوی استانهای پیشرو در تحقق اشتغال هستند
گروه ایرانشهر
با گذشت بیش از یکماه از سال جدید و نگاهی به آمار میشود وعده ایجاد یک میلیون شغل در سال گذشته را بررسی کرد. وعدهای که با برنامهریزی و هماهنگی میان دستگاهها و نهادهای مسئول و پرداخت ۶هزار میلیارد تومان تسهیلات در قالب تبصره۱۸ قانون بودجه به استانها سرعت گرفت و مسئولان موظف شدند تا با استفاده از فرصتها و ظرفیتهای استان اشتغالزایی را محقق کنند. فرصتهای شغلی در قالبهای مختلفی ازجمله اعطای تسهیلات اشتغال روستایی و عشایری، تسهیلات مشاغل خانگی، طرح کارورزی، مشوقهای بیمهای، فعالیتهای تولیدی، خدماتی، پیمانکاری، کشاورزی و همچنین اشتغال بخش دولتی محقق شدهاست. در این میدان، بیش از نیمی از استانهای کشور پیشتاز شدهاند و بیش از تعهد خود اشتغالزایی کردهاند.
فراتر از تعهد
بهگفته حسن بهرامنیا، استاندار ایلام، جدیت و دغدغه توسعه استان موجب کسب رتبه برتر کشور در حوزه اشتغال شده است. این استان در حالیکه سال 1401 تعهد اشتغالزایی 6671شغل داشته، توانست 17هزار شغل ایجاد کند. در سالجاری نیز سهمیه ایلام حدود ۹هزار شغل است که حسن بهرامنیا از تلاش برای رسیدن به 20هزار شغل خبر میدهد. در بین استانها، خراسان جنوبی ۱۶۶درصد از تعهد اشتغال استان فراتر رفته است. افزایش ۱۵درصدی شرکتهای دانشبنیان و افزایش 3درصدی شرکتهای فناوری در کنار دیگر عرصههای اشتغال در خراسان جنوبی این اتفاق را رقم زده است. غلامرضا اشرفی، مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی خبر میدهد که ۳۵دستگاه تخصصی در زمینه اجرای برنامه اشتغال فعالیت دارند. بعد از استان خراسان جنوبی، فارس در زمینه تحقق تعهدات اشتغالزایی قرار میگیرد. بهگفته، محسن ربانیزاده، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس، ۴۰هزارو۷۵۶میلیارد ریال اعتبار از محل تسهیلات تبصره۱۶ قانون بودجه در سال گذشته به فارس تخصیص داده شد. در بین استانهای شمالی، گیلان نیز با تحقق اشتغال 118درصدی توانسته فراتر از تعهد خود عمل کند. اشتغالزایی در استان خراسان رضوی از تعهد سالانه آن فراتر رفت و به عدد ۱۱۶هزارو۳۳ شغل رسید این در حالی است که تعهد سال۱۴۰۱ خراسان رضوی، ۱۰۵هزارو۹۲۶ اشتغال بوده که ۳۵دستگاه اجرایی استان بیش از این میزان را محقق کردند. ثبت این تعداد شغل در سامانه رصد اشتغال معادل ۱۰۹.۵۰درصد و بیشتر از تعهد استان است. استان فارس نیز جزو استانهای برتر بین استانهای با تعهد بیش از ۴۰هزار نفر است که با ایجاد بیش از ۷۳هزار اشتغال، درحالیکه تعهد 59هزار شغل را داشته، در شاخصهای ارزیابی اشتغال بهعنوان استان برتر معرفی شده است.
استانهای صدرنشین صنعت
براساس اعلام سامانه رصد اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیشترین اشتغال ایجاد شده در بخش صنعت در استانهای تهران با ۷۵هزارو۵۱ نفر، خراسان رضوی با ۴۴هزارو۹۹ نفر، اصفهان با ۳۲هزارو۸۵۵ نفر بوده است. تعهد اشتغال سالگذشته استان اصفهان ایجاد ۵۰هزارو۶۵۹ شغل در بنگاههای اقتصادی خرد و بزرگ و واحدهای صنعتی و تولیدی بود که بخش صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان برای ۳۲هزارو۸۵۵ نفر معادل ۶۵درصد تعهد اشتغالزایی کرد. استان ایلام با ۱۸۷درصد، البرز با ۱۴۷درصد و فارس ۱۳۰درصد بیش از تعهدشان اشتغال در بخش صنعت و معدن ایجاد کردند.
اصل ماجرا
راستی آزمایی تحقق اشتغال
چندی پیش سیدصولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تحقق وعده رئیسجمهوری مبنی بر ایجاد یک میلیون شغل در سال۱۴۰۱ خبر داده و گفته که نرخ بیکاری نیز در ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ کاهش 0.7درصدی یافته است. اما برای برخی هنوز هم سؤال است که درستی دادههای این وزارتخانه درخصوص ایجاد
یک میلیون شغل چگونه ارزیابی میشود.
سامانه رصد، پایش و نظارت بر اشتغال به نشانی اینترنتی https://www.samanehha.com یکی از مهمترین مبناهای ایجاد اشتغال در کشور توسط وزارتخانهها و دستگاههاست. 3مرحله نظارت و صحتسنجی نسبت به مشاغل ایجاد شده در سامانه صورت میگیرد، در مرحله اول از سوی وزارت کار پیامکی جهت مراجعه به سامانه استعلام شغلی برای مشاهده داده ثبت شده مجری ارسال میشود و در مرحله دوم تماس و در مرحله سوم نظارت بهصورت حضوری انجام میشود.
سامانه رصد اشتغال یکی از زیرشاخههای این زیستبوم است که امکان ثبت تمامی خدمات را فراهم کرده است همچنین سامانه رصد، پایش و نظارت بر اشتغال یکی از مهمترین شاخصهای نظارت بر مشاغل است که در دولت سیزدهم بهروزرسانی شده و برپایه آن همه خدماتی که دستگاهها و نهادها در حوزه اشتغال ارائه میکنند در این سامانه ثبت میشود.