• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 26 بهمن 1401
کد مطلب : 185700
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/g52rG
+
-

مذاکره محرمانه نفتی در پکن

آیا طلسم سرمایه‌گذاری چین در صنعت نفت ایران شکسته می‌شود؟

سفر ابراهیم رئیسی به چین چه تأثیری بر سرمایه‌گذاری این کشور در میدان‌های نفت و گاز ایران دارد و تا چه میزان چینی‌ها حاضر به تامین مالی پروژه‌های نفت و گاز خواهند شد؟ حضور جواد اوجی، وزیر نفت در این سفر نشان می‌دهد ایران حساب ویژه‌ای برای تشویق شرکت‌های چینی برای سرمایه‌گذاری در برخی میدان‌های مهم ازجمله میدان یادآوران، آزادگان و پروژه ال‌ان‌جی باز کرده است. گفته می‌شود این مذاکرات به‌صورت محرمانه خواهد بود.
چین ازجمله خریداران سنتی نفت ایران است و حتی در دوران تشدید تحریم‌ها واردات نفت از ایران را قطع نکرد اما راهبرد تیم مذاکره‌کننده نفتی ایران، جلب و جذب سرمایه‌گذاری چین به‌ویژه از طریق گفت‌وگو با شرکت سینوپک خواهد بود. پیش از این بارها شرکت‌ ملی نفت با شرکت چینی سینوپک برای توسعه میدان نفتی مشترک بین ایران و عراق موسوم به یادآوران مذاکره کرده بودند که به نتیجه نرسید و حالا باید دید در اثر سفر رئیس‌جمهوری به پکن طلسم سرمایه‌گذاری چین در صنعت نفت و گاز ایران باز می‌شود. 12تیرماه سال 1396 بود که یک قرارداد مهم نفتی با مشارکت کنسرسیومی از توتال فرانسه، سی‌ان‌پی‌سی چین و پتروپارس امضا شد اما پس از خروج آمریکا از برجام ابتدا توتال و پس از چند‌ماه شرکت دولتی سی‌ان‌پی‌سی هم از سرمایه‌گذاری کنار کشیدند و اکنون این سؤال مطرح است که چینی‌ها در کدام‌یک از میدان‌های مشترک ایران با همسایگان سرمایه‌گذاری خواهند کرد؟
3روز پس از انتشار خبری رسمی در ارگان رسانه‌ای وزارت نفت مبنی بر آغاز فعالیت‌های توسعه‌ای در میدان یادآوران پس از 6سال وقفه با حضور شرکت‌های ایرانی، مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت با تأکید بر اینکه دولت سیزدهم برخلاف دولت گذشته به شریکان قدیمی همچون چین و روسیه نگاه راهبردی دارد، اعلام کرد: از زمان آغاز به‌کار دولت سیزدهم مذاکراتی منظم با شرکت سینوپک چین درباره گام دوم توسعه میدان یادآوران در قالب قرارداد بیع متقابل به ارزش بیش از ۳میلیارد دلار داشته‌ایم که به نهایی‌شدن توافق‌های فنی و رسیدن به مرحله دریافت مجوزها انجامید و شرکت‌های چینی هیچ‌گاه به‌صورت رسمی از این مذاکرات خارج نشده‌اند.
 فریدون کرد زنگنه تأکید کرد: با وجود تحریم‌ها شرکت ملی نفت ایران همسو با سند راهبردی همکاری‌ بلندمدت میان ایران و چین، مذاکره با شرکت‌های خصوصی و دولتی این کشور برای توسعه میدان یادآوران و دیگر میدان‌های مشترک در کشور ادامه دارد.
او با یادآوری اینکه مرحله نخست میدان نفتی یادآوران پیش از این از سوی سینوپک در سال ۹۵ با ظرفیت ۱۱۰هزار بشکه در روز تکمیل شد و در حال بهره‌برداری است، افزود: براساس مذاکرات با این شرکت قرار بود مرحله دوم توسعه این میدان مشترک نیز به این شرکت واگذار شود، اما متأسفانه در آن مقطع زمانی وزیر پیشین نفت، مذاکرات را متوقف کرد. مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه سینوپک تاکنون به‌هیچ‌عنوان به‌صورت رسمی اعلام نکرده است که در توسعه میدان یادآوران همکاری نمی‌کند، تأکید کرد: مسئولان مذاکره‌کننده با این شرکت در شرکت ملی نفت ایران به‌دنبال راهکارهای نو برای استفاده از فرصت سرمایه‌گذاری این شرکت در میدان مشترک یادآوران هستند.

گفت‌وگوهای محرمانه
کردزنگنه با اشاره به اینکه توسعه میدان یادآوران جزو پروژه‌های اولویت‌دار شرکت ملی نفت ایران است، گفت: طرح تولید زودهنگام میدان یادآوران همسو با طرح اصلی شرکت چینی است و برخی همکاران در شرکت‌های تابع درباره این میدان و مذاکرات با طرف چینی گفت‌وگوهایی کرده‌اند که البته باید با هماهنگی شرکت ملی نفت ایران انجام شود زیرا مذاکرات به‌صورت محرمانه در سطوح مدیریتی کلان دو شرکت ادامه دارد. وی یکپارچه‌سازی میدان مشترک آزادگان و توسعه میدان‌های نفتی مشترک با عراق را ازجمله محورهای مذاکره با سینوپک دانست و افزود: هم‌اکنون با توجه به مشخص‌شدن سهامداران کنسرسیوم توسعه‌دهنده این میدان، شرکت ملی نفت ایران به‌عنوان کارفرما در مذاکرات خود با این شرکت چینی خواسته‌ایم که به‌عنوان سرمایه‌گذار در این میدان حضور داشته باشند.
مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد: سینوپک پارسال که سابقه همکاری با ایران در مرحله نخست توسعه میدان آزادگان شمالی را دارد برای همکاری دوباره با ما پیشنهاد خود را ارائه کرد که پیش از سفر وزیر نفت به چین در ماه‌های گذشته مسائل2 شرکت بررسی شد.

پول چینی در راه است
کرد زنگنه با اشاره به مذاکرات شرکت ملی نفت ایران با دولت برای استفاده از خط اعتباری چین - ایران برای توسعه میدان‌های مشترک نفتی افزود: در آخرین مذاکراتی که با یکی از شرکت‌های بزرگ چینی داشتیم، این شرکت حاضر به سرمایه‌گذاری سه به یک (یک سهم ایران سه سهم چین) در پروژه ایران ال‌ان‌جی با استفاده از خط اعتباری چین - ایران شده است.
او تهاتر نفت خام با کالا را یکی دیگر از محورهای مذاکرات شرکت ملی نفت ایران با شرکت‌های چینی دانست و اعلام کرد: برای خرید کالا از داخل یا خارج باید استانداردهای شرکت ملی نفت ایران رعایت شود، درصورت رسیدن به نتایج دلخواه در مذاکرات خود بی‌شک از این ظرفیت برای جذب سرمایه‌ در صنعت نفت کشور استفاده می‌کنیم.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید