ستاری همیشه در کارزار بود
گفتوگو با اتابک نادری، بازیگر شهیدستاری در فیلم «هایپاور»
فهیمه پناهآذر- روزنامه نگار
سال گذشته بود که فیلم سینمایی «منصور» به کارگردانی سیاووش سرمدی اکران شد؛ فیلمی که به بخشهایی از زندگی شخصی شهیدستاری و دورانی که در فرماندهی نیروی هوایی حضور داشت، میپرداخت. در آن فیلم محسن قصابیان نقش شهیدستاری را بازی میکند و فیلم که محصول اوج بود، توانست تماشاگر خود را داشته باشد. به فاصله یک سال از تولید این فیلم حالا زندگی شهیدستاری سوژه فیلم یک کارگردان فیلم اولی شده است؛ با این تفاوت که این فیلم دورانی را به تصویر میکشد که شهیدستاری در پدافند نیروی هوایی حضور داشت. «هایپاور» نام فیلمی به کارگردانی هادی محمدپور است؛ یکی از فیلم اولیهای حاضر در جشنواره فیلم فجر. محمدپور از هنرمندان خوی است که پیش تر تلهفیلمهایی را تولید کرده و قرار است با این فیلم در جشنواره حضور داشته باشد. اتابک نادری در این فیلم نقش شهیدستاری را بازی میکند؛ بازیگری که از تئاتر آمده و در این سالها حضور پررنگی در سریالهای تلویزیونی داشته است. نادری که تجربه بازی در سریال «شوق پرواز» یدالله صمدی را هم داشته از حضورش در نقش شهیدستاری میگوید: «با توجه به شناختی که از قهرمانان پروازی داشتم و همچنین به واسطه علاقهای که داشتم، نقش را پذیرفتم.»
چطور شد که نقش شهیدستاری را در فیلم سینمایی هایپاور پذیرفتید؟
بعد از نوروز بود که بازی در این نقش به من پیشنهاد شد. بعد از پیشنهاد کمی دودل بودم، اما با توجه به اینکه قبلا در سریال «شوق پرواز» بازی کرده بودم و شناخت و علاقه زیادی به قهرمانان پروازی داشتم، نقش را پذیرفتم.
سال پیش هم فیلم سینمایی «منصور» اکران شده بود. این موضوع به لحاظ نوع کار و تکرار سوژه برایتان سخت نبود؟
راستش وقتی نقش را قبول کردم، به دوستان فیلم «منصور» زنگ زدم و حتی با آقای محسن قصابیان، بازیگر شهیدستاری که از دوستانم است، صحبت کردم. او به من پیشنهاد کرد که حتما نقش را قبول کنم و گفت: «قرار نیست نقش یک شخصیت را تنها یک نفر بازی کند و این نقش به نام کسی هم ثبت نشده است. لذت کار این است که همه بازیگران نقشهای مختلف را بازی کنند.» خودم هم به این موضوع فکر کرده بودم و بدم نمیآمد این نقش را تجربه کنم.
میان قصه فیلم «هایپاور» و «منصور» تفاوتهایی وجود دارد؟
در فیلم منصور علاوه بر زندگی شخصی، زمانی که شهید ستاری در فرماندهی نیروی هوایی بود، سینمایی شد، اما در «هایپاور» دوران معاونت عملیات و پدافندی وی را به تصویر کشیدهاند. زمانی که شهید ستاری در پدافند نیروی هوایی بود جنس کارش در دوران جنگ فرق میکرد و این فیلم نشان میدهد که در آن دوران چگونه امنیت آسمان حفظ میشد و این امنیت مستلزم یک پدافند هوشمند بود.
پروسه تولید فیلم چند وقت به طول انجامید؟
پیشتولید «هایپاور» 30روز قبل از عید نوروز آغاز شد و از خردادماه هم تصویربرداری آن کلید خورد. فیلمبرداری تقریبا 30جلسه طول کشید. البته کار در یک فیلم نظامی هم سختیهای خودش را دارد.
در خیلی از فیلمهای تلویزیونی و سریالها بازی کردهاید و تجربه حضور در فیلمهای سینمایی را هم دارید. این کار همکاریتان با یک کارگردان فیلم اولی بود؛ شناختی از کارگردان داشتید؟
اول این را بگویم که قبلا در یک فیلم داستانی با هادی محمدپور همکاری داشتم و او را میشناختم، اما موضوع اصلی اعتمادی است که باید میان بازیگران، عوامل و کارگردان وجود داشته باشد. این اعتماد دوطرفه است. تیمی که چیده شد هم حرفهای بود. از مشاور کارگردان گرفته تا تصویربردار و تدوینگر «هایپاور» از حرفهایهایی بودند که حضور داشتند و همین مجموعه شرایط باعث شد بهطور جدی حضور داشته باشم. همکاری میتواند یک ریسک هم باشد و البته برای خودم یک تجربه خوب بود؛ ما بچههای تئاتری میگوییم که کار کردن با افراد مختلف باعث میشود که خیلی چیزها یاد بگیریم و در سینما هم اینگونه است. در مدیوم تصویر زیاد کار کردهام، اما باید تلاش میکردم که به این نقش و شخصیت بروم و این موضوع دغدغهام شده بود.
برای بازی در این نقش مشاورانی هم داشتید؟
در این فیلم، مشاوران نظامی حضور داشتند. در صحبتهایی که داشتیم، مشاوران میگفتند که قرار نیست در این فیلم قهرمان خلق کنیم. ستاری همیشه در کارزار بود و میگفتند خودش را بازی کنم تا فیلم به سمت شعاری شدن پیش نرود.
با توجه به تولید «منصور» در سال گذشته و «هایپاور» بهنظرتان برای تماشاگر قیاس پیش نمیآید؟
خب، این مقایسه طبیعی است. ما در مواجهه با نقشهای یکسان، نگاههای مختلف داریم، اما نکتهای که قبلا هم به آن اشاره کردم، این است که در «هایپاور» بعد دیگری از شخصیت و فعالیت شهید ستاری به تصویر کشیده شده است و با فیلم «منصور» تفاوت زیادی دارد. سازندگان فیلم هم نمیخواستند به شخصیت اثر بپردازند و بیشتر هدفشان این است که بگویند در آن دوران پدافند نیروی هوایی چگونه فعالیت میکرد و در زمان جنگ چه کارهایی صورت گرفته است.