• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 3 بهمن 1401
کد مطلب : 183660
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/BgPVN
+
-

شهرداری«بافت‌ تاریخی» در 2 شهر جدید

شیراز، یزد، سمنان و گرگان شهرداری‌ بافت تاریخی دارند،دزفول و اصفهان هم به دنبال ایجاد چنین ناحیه‌ای هستند

گزارش
شهرداری«بافت‌ تاریخی» در 2 شهر جدید

سیده زهرا عباسی- روزنامه‌نگار

دزفول، دیار خانه‌های قدیمی و یکی از پایتخت‌های معماری ایرانی-اسلامی بعد از سال‌ها انتظار بالاخره در انتظار ایجاد شهرداری بافت تاریخی است تا «شهر آجری» ایران هم به جمع شهرهای دارای منطقه بافت تاریخی بپیوندد؛ پیش از این شیراز، یزد، سمنان و گرگان شهرداری‌های بافت تاریخی را تشکیل داده بودند و حالا دزفول و اصفهان هم به‌دنبال ایجاد چنین ناحیه‌ای هستند.

طرح مسکوت
شروع موضوع شهرداری بافت تاریخی به دهه‌۷۰ و بند «ج» ماده‌۱۶۶ قانون برنامه سوم توسعه که در آن از تشکیل مدیریتی مختص بافت تاریخی در شهرداری‌ها سخن به میان آمده بود، برمی‌گردد. طبق این قانون میراث فرهنگی موظف شده بود محدوده‌ای را تعیین کند تا وزارت کشور به ‌اندازه آن محدوده، مدیریت مختصی را در شهرداری‌ها شکل بدهد. شهرهای متعددی در ایران دارای بافت و مناطق تاریخی هستند، اما وزارت مسکن و شهرسازی در سال‌1394، طرح حمایت و حفاظت از بافت تاریخی را برای ۱۶۸‌شهر تصویب کرد که از این میان فقط تعداد محدودی این منطقه ویژه را تشکیل دادند.‌

ابلاغ به 1420شهر
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور در گفت‌وگو با همشهری توضیح می‌دهد که مطابق ماده‌16 قانون حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی- فرهنگی سازمان اداری و استخدامی کشور مکلف است با همکاری وزارت کشور و میراث فرهنگی، اقدامات لازم برای ایجاد ساختار مناسب اداری در شهرداری‌های شهرهای دارای بافت تاریخی-فرهنگی مصوب را انجام دهد. به‌گفته مهدی جمالی‌نژاد، ضوابط تشکیلاتی شهرداری‌ها به استناد تبصره ذیل ماده «112» قانون استخدام کشوری به سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور ابلاغ شد که در این راستا ساختار سازمانی بیش از 1420شهرداری از سال‌1394 تا 1400 ابلاغ شده است.

61ساختار سازمانی در شهرهای تاریخی
او با بیان اینکه امکان تعریف «سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری» و معاونت یا دیگر واحدهای سازمانی چون «امور عمران و زیربنایی» و «شهرسازی و معماری» در شهرداری‌های واجد شرایط وجود دارد، می‌افزاید: پیش از ابلاغ قانون حمایت از مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی- فرهنگی در سال‌1398، شهرهای دارای بافت تاریخی مورد توجه بودند، اما با ابلاغ این قانون، موضوع بافت تاریخی مورد توجه ویژه قرار گرفت. به‌گفته معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور، هم‌اکنون در اغلب شهرهای بزرگ، سازمان‌ عمران و بازآفرینی فضاهای شهری به‌عنوان اصلی‌ترین بازوی اجرایی شهرداری‌ در تقویت بافت‌های ارزشمند فرهنگی و تاریخی در ساختار سازمانی پیش‌بینی شده که تعداد این سازمان‌ها، 61مورد است. شهرداری‌هایی که شرایط ایجاد و فعالیت سازمان عمران و بازآفرینی فضاهای شهری را ندارند، «امور عمران و زیربنایی» و «شهرسازی و معماری» در حوزه بافت‌های فرسوده، تاریخی و فرهنگی دیده شده است.

شهرداری تاریخی در 4شهر
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور همچنین از ابلاغ دستورالعمل محله‌بندی و منطقه‌بندی شهری از سال‌1395 خبر می‌دهد و می‌گوید: طبق این دستورالعمل محدوده و ساختار جغرافیایی با عنوان «ناحیه ویژه» درنظر گرفته شده که شهرداری‌های واجد شرایط با تأیید این سازمان امکان بهره‌مندی از این مزیت و این نوع سازماندهی را نیز دارند. به‌گفته وی، هم‌اکنون شهرداری‌های شیراز، یزد، سمنان و گرگان دارای شهردار منطقه یا ناحیه ویژه بافت تاریخی بوده و اصفهان و دزفول هم به‌دنبال این کار هستند.‌

 

این خبر را به اشتراک بگذارید