
از راه رسیدن عصر پدربزرگها و مادربزرگها
تخمین زده میشود که حدود 5/1میلیارد پدربزرگ و مادربزرگ در جهان زندگی میکنند

شمار پدربزرگها و مادربزرگها در جهان به سطح بیسابقهای رسیده است. تقریبا 1.5میلیارد پدربزرگ و مادربزرگ در جهان زندگی میکنند. این رقم در سال1950 میلادی نیم میلیارد نفر بوده است. نسبت جمعیت پدربزرگها و مادربزرگها به کودکان زیر 15سال از 0.46درصد در سال1960 به 0.8درصد در سالجاری میلادی رسیده است. پیشبینیها حاکی از آن است که تا سال2050 شمار پدربزرگها و مادربزرگها به 2.1میلیارد نفر خواهد رسید و تقریبا 22درصد از کل جمعیت جهان را تشکیل خواهند داد.
از آنجایی که نرخ باروری و امید به زندگی در کشورهای مختلف متفاوت است، شمار پدربزرگها و مادربزرگها نیز یکسان نیست؛ بهعنوان مثال در بلغارستان 29درصد از جمعیت این کشور به سن کهنسالی رسیدهاند، اما این رقم در بروندی 10درصد است. میانگین سنی پدربزرگها و مادربزرگها نیز متفاوت است؛ از 53سال در اوگاندا گرفته تا 72سال در ژاپن. هفتهنامه اکونومیست نوشته: برای درک تفاوت میان فراوانی شمار پدربزرگها و مادربزرگها باید سراغ کشوری رفت که کهنسالی در آن کمیاب است؛ مثلا سنگال را درنظر بگیرید. بیشتر مردم روستانشین سنگال کشاورز هستند. اگرچه نرخ باروری از 7.3نوزاد به ازای هر زن در سال1980 میلادی به 4.5نوزاد در سال2022 کاهش یافته، اما هنوز هم خانوادههای پرجمعیت، در این کشور زیاد است. در سنگال نسبت تعداد کودکان زیر 15سال به پدربزرگها و مادربزرگهای در قید حیات 3.5 به یکدرصد است. در کشورهای ثروتمندتر نرخ باروری به مراتب بیشتر از آفریقا کاهش یافته است؛ برای مثال، اکنون هر زن در مکزیک بهطور معمول 2فرزند دارد. درحالیکه این رقم در سال1960 میلادی 7کودک بوده است. تعداد پدربزرگ و مادربزرگهای در قید حیات مکزیکی نسبت به کودکان، تقریبا 3برابر سنگال است. به نوشته اکونومیست، مادربزرگها در مکزیک نقش بسیار پررنگی در مراقبت از کودکان دارند؛ بهویژه در زمان همهگیری کرونا که اغلب مهدکودکها در این کشور تعطیل شده بودند. تقریبا 40درصد از کودکان زیر 6سال در مکزیک تحت مراقبت مادربزرگهایشان هستند.
همچنین یافتههای یک نظرسنجی در آمریکا نشان میدهد که 50درصد از کودکان خردسال، 35درصد از کودکان در مقطع پیشدبستانی و 20درصد از نوجوانان در یک هفته زمانی را با پدربزرگها و مادربزرگهای خود میگذرانند.