گاز چطور مدیریت شد؟
با وجود تعطیلی پایتخت و چند شهر دیگر، اما گازرسانی بیوقفه ادامه دارد
رضا کربلائی- روزنامهنگار
وزیر نفت به صراحت شایعات مطرح شده در برخی شبکههای اجتماعی، مبنی بر قطع گاز را رد و با تأیید توقف سواپ گاز از ترکمنستان اعلام کرد: فعلا گاز رسانی در سراسر کشور ادامه دارد. جواد اوجی در جدیدترین اظهارنظر گفت: سوآپ گاز ترکمنستان بهصورت کامل قطع شده است، اما با تغییرهایی در خطوط انتقال گاز و استفاده حداکثری از ظرفیت تولید در جنوب تا این لحظه توانستهایم استمرار در گازرسانی کشور را حفظ کنیم. همزمان مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از ثبت یک رکورد در مصرف گاز خبر داده و میگوید: مصرف گاز کشور به ۷۰۰میلیون مترمکعب در روز رسید. در تازهترین اتفاق دیروز همزمان با برگزاری جلسه ویژه و فوقالعاده ستاد سوخت زمستانی در مرکز ملی راهبری شرکت ملی گاز که زنده از تلویزیون پخش میشد، محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور بهصورت سرزده حضور پیدا کرد تا در جریان آخرین وضعیت گازرسانی قرار گیرد. بهگفته اوجی، وزیر نفت، معاون اول رئیسی از نزدیک در جریان ماجرا قرار دارد.
چرا واردات گاز تراز کمنستان قطع شد؟
وزیر نفت دیروز گفت: واردات گاز از ترکمنستان بهدلیل افزایش سرما در این کشور بهطور کامل متوقف شده است. به گزارش همشهری، همزمان با ورود یک توده جدید هوای سرد به منطقه، دمای هوا در عشقآباد پایتخت ترکمنستان به منفی 14درجه سانتیگراد و در ازبکستان به منفی 20درجه سانتیگراد رسیده، موضوعی که باعث شده معادله صادرات گاز در منطقه به هم بخورد.
گاز چه نقطهای از کشور قطع شده است؟
وزیر نفت ایران خبر داده، میانگین دمای هوا در 20استان به منفی 10درجه سانتیگراد و در 460شهر ایران به زیر صفر درجه سانتیگراد رسیده و زنگ هشدار مصرف گاز را به صدا درآورده است. اوجی با اعلام نگرانی از افت فشار گاز در استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان و سمنان، قطع گاز خانگی در برخی شهرها را تأیید نمیکند و میگوید: در هیچ نقطهای از کشور قطع گاز خانگی گزارش نشده است. این گزارش میافزاید: هرچند مدیران ارشد شرکت ملی نفت بهگفته خودشان با تغییر آرایش خطوط انتقال گاز بهویژه در استانهای شمال شرق کشور جلوی قطع گاز بخش خانگی را گرفتهاند، اما محمد رضا جولایی، مدیر مرکز راهبری شرکت ملی گاز میگوید: وارد شرایط بحرانی گاز شدهایم.
مصرف گاز چگونه رکورد زد؟
دستکم 3عامل مهم بر ناترازی وضع تولید و مصرف در زمستان امسال اثر محسوس گذاشته است. کاهش کمسابقه دمای هوا در اکثر استانها و فراگیری آن، استمرار وضعیت سرما دستکم بهمدت 10روز آینده و ناپایداری در شبکه انتقال برای رساندن گاز از جنوب به شمال کشور. بهگفته جولایی، مدیر مرکز راهبری شرکت ملی گاز، هر زمان که مصرف روزانه گاز از 650میلیون مترمکعب فراتر برود، یعنی وارد شرایط بحرانی شدهایم. چهارشنبه شب گذشته، ایران یکی از سردترین شبها را تجربه کرد. بهگفته مجید چگینی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده به 700میلیون مترمکعب رسید. او گفت: مجموع مصرف گاز در بخشهای تجاری و خانگی نسبت بهمدت مشابه پارسال افزایش ۱۵۰میلیون مترمکعبی را داشته است و در استانهای شمال غربی و شرقی دمای هوا تا منفی ۲۸درجه سانتیگراد رسیده، این از حیث فراگیری و ماندگاری سرما در ۱۰ سال گذشته بیسابقه بوده است.
راه عبور از بحران گاز کدام است؟
این روزها مردم بهویژه در استانهای شمالی کشور شاهد افت فشار گاز هستند. تردیدی نیست که راه عبور از این وضعیت و مواجه نشدن با قطع احتمالی گاز، همراهی مردم در سراسر کشور و تنظیم دمای محل سکونت و کارشان بین 18تا 21درجه است. بهگفته وزیر نفت لازم است شهروندان از لباس گرم استفاده کنند. همزمان دولت در تلاش برای کنترل وضع، نسبت به تعطیلی برنامهریزی شده برخی استانها اقدام کرده است. تعطیلی پایتخت هم اجتنابناپذیر بود؛ زیرا بهدلیل قرار گرفتن استان تهران در کمربند انتقال خطوط گاز، درصورت تعطیل نشدن تهران، این احتمال وجود دارد تا گاز به استانهای شمالی، بهویژه استانهای گلستان، خراسان شمالی و رضوی، آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل نرسد.