دیوارهایی که خالی نیست
در غیاب گالریهای خصوصی، چراغ هنرهای تجسمی در فرهنگسراها و موزهها روشن است
درحالیکه تقریبا تمام گالریهای خصوصی در فصل پاییز برنامهای نداشتند و دیوارهایشان خالی ماند، فرهنگسراها در این مدت نمایشگاههایی را ترتیب دادند تا قدری از این رکود و فَترَت را جبران کنند. با شروع فصل زمستان، بهنظر میرسد که برگزاری نمایشگاههای تجسمی در فرهنگسراها شکل جدیتری بهخود گرفته و حداقل تا زمانی که گالریهای خصوصی و هنرمندان رشتههای مختلف تجسمی تمایلی به برگزاری نمایشگاه نداشته باشند، فرهنگسراها را باید تنها مراکز نمایش آثار تجسمی درنظر گرفت. فرهنگسراها، برخلاف گالریهای خصوصی که معمولا آثار هنرمندان نامدار و حرفهای را روی دیوار میبرند، به جوانان میدان میدهند و نامهایی را که کمتر در سپهر هنرهای تجسمی به گوش خورده، به جامعه هنری معرفی میکنند. موزهها هم با برپایی نمایشگاههای تجسمی سعی دارند سهمی در رویدادهای تجسمی داشته باشند. در این گزارش، برنامههای تجسمی چند فرهنگسرای تهران و 2موزه را از نظر گذراندهایم.
فرهنگسرای اندیشه
نمایشگاه خوشنویسی «کتیبه» جدیدترین برنامه فرهنگسرای اندیشه است که در نگارخانه این مرکز برگزار میشود. در این نمایشگاه، جدیدترین آثار خوشنویسی و مشبک مهدی نیشکری در معرض دید عموم قرار گرفته است. در این رویداد هنری، ۲۰ تابلوی نفیس و جدید از این خوشنویس به نمایش درآمده است. مهدی نیشکری از شاگردان عباس اخوین و از هنرمندان کانون خط و اندیشه است.
وی تاکنون آثار زیادی را در حوزه هنر خوشنویسی خلق و نمایشگاههای متعددی برگزار کرده است. نمایشگاه «کتیبه» جمعه ۲دیماه در نگارخانه اندیشه افتتاح شد و تا چهارشنبه ۷دیماه از ساعت ۹ تا ۱۶پذیرای دوستداران هنر اصیل خوشنویسی است.
فرهنگسرای امید
نمایشگاه عکس «و این منم» با عکسهایی از سیداسماعیل پورحاج، اول دیماه در نگارخانه آبی فرهنگسرای امید افتتاح شد و تا هشتم دی از ساعت ۹ تا ۱۷ در این نگارخانه برپاست. در این نمایشگاه، با همکاری گروه هنری تصویر فصل، ۳۰ عکس از طبیعت زیبای ایران در اندازههای ۴۰×۳۰ و ۷۰×۵۰ با نمایشگاهگردانی جواد علمینیا به نمایش گذاشته شده است.
علمینیا متولد تهران و فارغالتحصیل عکاسی از دانشگاه فرهنگ و هنر ایران و مدیر گروه هنری تصویر فصل است که در ۱۸سال گذشته بیش از ۱۸۹نمایشگاه گروهی و بیش از ۶۰جشنواره برگزار کرده است.
موزه ملی هنر و ادبیات کودک
موزه ملی هنر و ادبیات کودک به مناسبت شب یلدا و سنت دیرینه قصهگویی در این شب و در آستانه برگزاری بیستوچهارمین جشنواره بینالمللی قصهگویی کانون، نمایشگاهی با عنوان «آی قصه قصه قصه» برگزار کرده است. این نمایشگاه که از ۳۰ آذر کار خود را آغاز کرده تا ۲۰ دی در موزه ملی هنر و ادبیات کودک و نوجوان واقع در خیابان حجاب، مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۶ پذیرای علاقهمندان است. آثار ارائهشده در این نمایشگاه منتخبی از مجموعه تصاویر کتابهای «آی قصه قصه قصه» ۱ تا ۷ شامل ۶۴ قطعه تصویری است که زهره پریرخ آن را تصویرگری کرده است. همچنین این مجموعه به کوشش زهره پریرخ و شراره وظیفهشناس گردآوری شده و در هر کدام از کتابها، با بازنویسی قصههای مختلف، 4قصه مناسب، به همراه توضیح کوتاهی درباره پیام هر قصه ارائه شده است. در مقدمه این مجموعه آمده است: «هر چند امروزه از کرسیهای گرم و محفلهای دوستانه و صمیمانه در شبهای سرد زمستان که قصهگویی بخشی از آن را پر میکرد، کمتر نشانی مییابیم، اما میتوان این سنت را در جمعها و موقعیتهای مناسب دیگری بهکار بست و از مزایای آن سودها جست. یکی از مکانهای مناسب قصهگویی، کتابخانهها هستند. قصهگویی در کتابخانه، یک فعالیت جمعی شیرین و پرتحرک است که ضمن ایجاد ارتباطی زنده و نزدیک میان قصهگو و مخاطب به وسیله قصه، سنت قصهگویی را بقا و غنا میبخشد.» مجموعه کتابهای «آی قصه قصه قصه» مجموعهای ۷جلدی است مشتمل بر داستانهای متنوع برای گروه سنی ۷ تا ۱۰سال و مناسب برای علاقهمندان به قصهگویی، پدر و مادرها، معلمان مدارس و مربیان کودک و قابل خریداری از فروشگاههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر کشور. در این مجموعه از منابعی همچون کیهان بچهها، پیک، نشریات و کتابهای خارجی و قدیمی استفاده شده است.
فرهنگسرای اخلاق
فرهنگسراها مثل برخی گالریهای خصوصی که از فضای مجازی برای نمایش آثارشان بهره میبرند، در این فضا هم فعال هستند. نگارخانه کلک خیال فرهنگسرای اخلاق، به مناسبت شب یلدا، نمایشگاه مجازی گروهی «یاقوت سرخ»، مشتمل بر ۱۸اثر نقاشی با تکنیک آبرنگ از هنرمندان مختلف را با موضوع انار در قالب فتوکلیپ منتشر کرد.
موزه عکسخانه شهر
به مناسبت ۱۸۰ساله شدن ثبت نخستین عکس در ایران، موزه عکسخانه شهر، نمایشگاه عکس تاریخی «کودکان دیروز» را براساس عکسهای گنجینه خود و تصاویری از کودکان ایرانزمین در دوران گذشته برگزار کرده است. این نمایشگاه که از 26آذر کار خود را آغاز کرده شامل ۲۰قطعه عکس ۲۰ در ۳۰سانتیمتر است و تا ۶بهمن ۱۴۰۱ در این موزه دایر خواهد بود.
فرهنگسرای خانواده
نمایشگاه نقاشی «رُز» که به نمایش آثار بهناز اژدریان اختصاص دارد، از ۲۳ آذرماه شروع شده و تا پنجم دی از ساعت ۹ تا ۱۸ در نگارخانه شفق فرهنگسرای خانواده برپاست. در این نمایشگاه، ۱۳اثر نقاشی متشکل از ۲۱بوم که بعضی از آثار بهصورت 2لَت هستند، با بهرهگیری از تکنیک رنگ روغن، ترکیببندیهای گوناگون گل رُز را به نمایش گذاشته است.