شرق بهشت
تیمهای آسیایی تاکنون 10بار از مرحله گروهی جامجهانی صعود کردهاند که 9صعود سهم شرقیها و یکی متعلق به عربستان بوده است
کرهجنوبی با 11حضور در جامجهانی رکورددار آسیاست و بهترین نتیجه تاریخ قاره هم مقام چهارم این تیم در رقابتهای2002 بوده است. اما رکورددار صعود از مرحله گروهی، ژاپن است که 4بار صعود کرده و هر 4بار در مرحله یکهشتم نهایی حذف شده است.
در بازیهای دوشنبهشب جامجهانی، 2تیم ژاپن و کرهجنوبی از دور رقابتها حذف شدند تا ماجراجویی تیمهای آسیایی در این رقابتها به پایان برسد. پیشتر تیم ملی استرالیا نیز در نخستین شب از مرحله یکهشتم نهایی با شکست مقابل آرژانتین از جامجهانی2022 حذف شده بود. اما حضور این 3تیم در مرحله یکهشتم نهایی، بالاترین آمار صعود تیمهای آسیایی در تاریخ جامجهانی را رقم زد. پیش از این در هیچ دورهای شاهد صعود همزمان 3تیم آسیایی از مرحله گروهی نبودیم، اما امسال استرالیا به همراه 2تیم شرق آسیا این اتفاق را رقم زدند و البته تیمهای غرب آسیا با تمام ادعایی که پیش از آغاز رقابتها داشتند، موفق به صعود نشدند تا آمار ضعیف آنها در تاریخ این رقابتها تداوم داشته باشد. در تاریخ 92ساله جامهای جهانی، تیمهای آسیایی مجموعا 10بار موفق به صعود از مرحله گروهی شدهاند که 9صعود سهم تیمهای شرق و فقط یک صعود سهم تیمهای غرب آسیا بوده که در نخستین حضور عربستان در این رقابتها رقم خورده است.
توفان زرد و شگفتی سبز
اولین تیم آسیایی که از گروه خودش در جامجهانی صعود کرد، کرهشمالی بود که در سال1966 با حذف ایتالیا شگفتیساز شد و در یکچهارم نهایی به پرتغال باخت. در آن سالها جامجهانی با 16تیم برگزار میشد و صعود از مرحله گروهی مساوی بود با حضور در جمع 8تیم برتر و بازی در مرحله یکچهارم نهایی. بعد از درخشش کرهشمالی که لقب «توفان زرد» را از آن خودش کرد، آسیاییها 28سال برای صعود بعدی انتظار کشیدند تا اینکه عربستان در جامجهانی1994 توانست دومین صعود آسیاییها را رقم بزند. سعودیها در بازی آخر مرحله گروهی با گل معروفی که سعید عویران وارد دروازه بلژیک کرد، به همراه هلند و بلژیک راهی دور حذفی شدند و البته صعودشان با حرفوحدیثها و شایعات زیادی همراه بود. این صعود در نخستین حضور عربستان در جامهای جهانی رقم خورد و این در حالی بود که کرهجنوبی در آن سال برای چهارمینبار در جامجهانی حاضر بود و برای چهارمینبار در مرحله گروهی حذف شد. ژاپن هم در آن سالها هنوز نتوانسته بود به جامجهانی برسد و نخستین حضورش را در سال1998 جشن گرفت.
استرالیا؛ 2صعود برای 2قاره
صعودهای کرهشمالی و عربستان، موفقیتهایی تاریخی برای این تیمها بودند و هرگز تکرار نشدند؛ همانطور که صعود امسال استرالیا هم تنها صعود آنها بهعنوان یک تیم آسیایی بوده است. استرالیا سال2006 نیز از گروهش صعود کرده و در یکهشتم نهایی به ایتالیا (قهرمان جام) باخته بود. اما در آن دوره استرالیا بهعنوان نماینده اقیانوسیه به جامجهانی رسیده بود و صعود2022 نخستین صعود این تیم بهعنوان نمایندهای از آسیاست. به این ترتیب استرالیا، عربستان و کرهشمالی هر کدام یکبار از مرحله گروهی صعود کردهاند و 7صعود دیگر آسیاییها سهم 2تیم ژاپن و کرهجنوبی است. ایران، اندونزی، کویت، عراق، امارات و چین هم دیگر نمایندگان آسیا در تاریخ جام جهانی بودهاند که هرگز موفق به صعود از مراحل گروهی نشدهاند. در این میان ایران با 6بار حضور در جامجهانی، بیشترین حضور بدون صعود را داشته است.
ژاپن 4- کرهجنوبی 3
در جمع تیمهای آسیایی، رکورد بیشترین صعود از مرحله گروهی به تیم ژاپن تعلق دارد اما بهترین نتیجه تاریخ آسیاییها را کرهجنوبی گرفته است. ژاپن امسال در هفتمین حضورش در جامهای جهانی چهارمین صعود را جشن گرفت تا صعودهای این تیم بیشتر از حذفهایش در مرحله گروهی باشد. این تیم در 3صعود قبلی در مرحله یکهشتم حذف شده بود و اینبار هم با شکست مقابل کرواسی به همان روند ادامه داد. این تیم در 7حضورش 4بار موفق به صعود شده اما هر 4بار در یکهشتم نهایی از دور مسابقات کنار رفته است. کرهجنوبی یکبار کمتر از ژاپن موفق به صعود از گروهش شده اما در عوض یکبار از مرحله یکهشتم نهایی عبور کرده و به مرحله نیمهنهایی رسیده که تنها تجربه آسیاییها در این زمینه است. سال2002 در میزبانی کره و ژاپن، کرهایها با عبور از سد ایتالیا و اسپانیا به نیمهنهایی رسیدند و در نهایت چهارم شدند؛ صعودی که البته با اشتباهات پرشمار داوری رقم خورد. به جز آن دوره، کرهجنوبی فقط یکبار دیگر (2010) تا یکهشتم نهایی پیش رفته بود و امسال سومین حضورش را در مرحله یکهشتم نهایی تجربه کرد. کرهایها با 11دوره حضور در جامجهانی در این زمینه بین تیمهای آسیایی رکورددار هستند.
همه به جز میزبان
ایران بر تیم ولز پیروز شد، عربستان یک شگفتی بزرگ خلق کرد و آرژانتین را شکست داد، ژاپن 2غول فوتبال را برد، استرالیا دانمارک را حذف کرد و میتوانست آرژانتین را هم پس بزند و کرهجنوبی پرتغال را برد و اروگوئه و غنا را حذف کرد. جامجهانی خوبی برای آسیاییها بود، بهجز قطر میزبان که هر 3مسابقهاش را باخت.
بدترین شکست آسیاییها در این دوره را تیم ملی ایران رقم زد که 6 بر 2 از انگلیس شکست خورد. شکست 4 بر یک کره از برزیل و 4 بر یک استرالیا از فرانسه دومین شکستهای بد آسیا بود.
ژاپن کمترین شکست را بین نمایندههای قاره کهن متحمل شد و فقط مقابل کاستاریکا با نتیجه یک بر صفر باخت. بیشترین شکست هم متعلق به قطر (3) بود.
از میان تیمهای آسیایی فقط ایران تاکنون نتوانسته از مرحله گروهی فراتر برود و هر 6بار در همین مرحله متوقف مانده؛ البته بین تیمهایی که بیش از یک دوره در این جام حاضر بودهاند.