• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
چهار شنبه 2 آذر 1401
کد مطلب : 177902
+
-

آغاز رقابت فضایی اروپا با آمریکا و چین

فضا
آغاز رقابت فضایی اروپا با آمریکا و چین

مقامات اروپایی در پاریس گرد هم می‌آیند تا با بودجه 18.5میلیارد یورویی برای تامین هزینه مورد نیاز در فعالیت‌های فضایی آینده این قاره موافقت کنند. به گزارش بی‌بی سی، در دستور کار آنها ماموریت‌هایی به ماه و مریخ، ماهواره‌هایی برای نظارت بر آب و هوا و رمزگذاری ارتباطات جهانی فهرست شده است. بودجه پیشنهادی برای آژانس فضایی اروپا نزدیک به 25درصد افزایش یافته است.
با این حال، با توجه به افزایش شدید هزینه‌های زندگی در سراسر قاره، پیدا کردن پول برای این کار، یک چالش خواهد بود. حتی ممکن است دولت‌ها برای عقب‌نشینی از هزینه‌های فضایی نیز وسوسه شوند. جوزف اشباخر، مدیرکل آژانس فضایی اروپا، گفت: این درست است، اما اجازه دهید بگویم بسته‌ای که ما روی میز داریم از نظر همه کشورهای عضو ESA بسیار جذاب است. همه برای پیش بردن این پروژه موافق هستند و تمام کشورها باوجود وضعیت اقتصادی نامناسب، به‌دنبال این تامین بودجه هستند.

اهدای بودجه براساس تولید ناخالص داخلی
کشورهای عضو آژانس فضایی اروپا هر 3سال یک‌بار برای توافق بر سر برنامه فعالیت و بودجه مورد نیاز جهت تامین مالی آن گرد هم می‌آیند و یک روز و نیم مذاکرات سختی را انجام می‌دهند. همه کشورها باید از تحقیقات علمی که 3.1میلیارد یورو در طول 5 سال نیاز دارد، حمایت کنند اما برای سایر پروژه‌ها، کشورها به‌صورت داوطلبانه متعهد خواهند شد.
آنها بسته به منافع خود، ممکن است تصمیم بگیرند که بیشتر یا کمتر از رقمی که وزن اقتصادی یا تولید ناخالص داخلی (GDP) آنها را منعکس می‌کند، سرمایه‌گذاری کنند. به‌عنوان مثال، کشورهایی مانند فرانسه، آلمان و ایتالیا علاقه خاصی به موشک دارند که هزینه‌ای معادل 3.2میلیارد یورو نیاز دارد. کشورهایی مانند بریتانیا به‌طور سنتی یکی از بزرگ‌ترین حامیان پروژه‌های مخابراتی باتوجه به قدرت تولید آن در ماهواره‌های بزرگ هستند که بودجه‌ای معادل 2.4میلیارد می‌طلبد. بسیاری دیگر از کشورها هم تمایل دارند به ساخت فضاپیمای رصد زمین که 3میلیارد یورو نیاز دارد به آژانس ESA کمک کنند. به همین ترتیب، برای مأموریت‌های اکتشافی انسانی و روباتیک نیز 2.9میلیارد یورو مورد نیاز است.

تلاش برای رسیدن به آمریکا و چین
دولت‌های اروپایی کاملا به این نکته آگاه هستند که وقتی نوبت به رقابت فضایی می‌رسد، از رقبای بزرگ خود عقب می‌مانند. آمریکا و چین بسیار بیشتر از اروپا در آژانس‌های فضایی خود سرمایه‌گذاری می‌کنند. اما مقامات اروپایی که در پاریس گرد هم آمده‌اند مطمئن هستند که سرمایه‌گذاری‌های خود را روی برنامه‌هایی متمرکز می‌کنند که قرار است بیشترین بازده اقتصادی را به همراه داشته باشد.
اما یکی از زمینه‌هایی که در مذاکرات بخش شدیدی روی آن وجود خواهد داشت، موشک‌ها هستند. پرتابگر جدید اروپا با نام Ariane-6، از برنامه‌ای که برای معرفی و رونمایی آن درنظر گرفته شده است، عقب مانده است و به این ترتیب نخستین پرواز خود را تا پایان سال آینده هم انجام نخواهد داد. مقامات فضایی اروپا باید هزینه‌ای معادل 200میلیون یورو برای این کار درنظر بگیرند. ردیف بودجه دیگری که باید درنظر گرفته شود750میلیون یورو درخواست شده برای صورت فلکی «اتصال امن» Iris2 اتحادیه اروپاست. کمیسیون اروپا می‌‌خواهد شبکه‌ای از ماهواره‌های اینترنتی باند پهن توسعه دهد که بی‌شباهت به شبکه‌هایی که اکنون توسط ثروتمندترین فرد جهان، ایلان ماسک و شرکت لندنی OneWeb ساخته شده، نیست و البته بر خدمات دولتی متمرکز است. هزینه کلی این پروژه احتمالا 6میلیارد یورو خواهد بود.

تلاش انگلیس برای دیده شدن در فضا
تأکید بر این نکته واجب است که آژانس فضایی اروپا، اتحادیه اروپا نیست. یعنی ممکن است همه کشورهای عضو در آن شریک باشند و در پروژه‌های فضایی خاصی همکاری کنند. این اتفاق برای بریتانیا که از اتحادیه اروپا خارج شده است، رویداد مهمی است.
تیم فضایی لندن به ریاست جورج فریمن وزیر علوم این کشور با اهداف خاص خود به مرکز کنفرانس GPE آمده است. بریتانیا مریخ نوردی به نام رزالیند فرانکلین را برای کاوش در سطح مریخ مونتاژ کرده است. ساخت تجهیزات مورد نیاز برای فرود آن در سیاره سرخ حدود 700میلیون یورو هزینه می‌برد و در این جلسه 360میلیون یورو برای کمک به این پروژه درخواست شده است. آقای فریمن کمک قابل توجهی برای اطمینان از انجام ماموریت مریخ‌نورد انجام خواهد داد.
ماهواره‌ای به نام Aeolus نیز از دیگر پروژه‌های انگلیسی‌هاست که جهت و سرعت باد را در سرتاسر کره زمین به‌منظور بهبود پیش‌بینی آب و هوا ترسیم می‌کند. ردیف بودجه آژانس فضایی اروپا برای این برنامه که شامل 2 فضاپیمای متوالی خواهد بود، 405میلیون یورو است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید