«خرمشاه» خرم نیست
خرمشاه یکی از وسیعترین محلههای تاریخی یزد است که کمبودهای زیادی در زمینه امکانات شهری دارد
هیفاء پردل| یزد - خبرنگار:
«خرمشاه» از محلههایی است که سال گذشته، همشهری در قالب «گزارش محله« به آن سر زد و مشکلات و خواستههای ساکنان را انعکاس داد و وعدههایی را از مسئولان برای رفع این مشکلات دریافت کرد، ولی همچنان ساکنان این محله که بسیاری از آنها از گذشته در آن سکونت دارند، با برخی مشکلات دست و پنجه نرم میکنند.
بیتوجهی به قدمت بناهای تاریخی، بیتوجهی به زادگاه و مقبره آذر یزدی، به عنوان یکی از مشاهیر فرهنگی کشور، نبود امکانات شهری متناسب با قدمت محله از قبیل نبود پارکینگ درونمحلهای، ناکافی بودن پارکهای درونمحلهای و وجود مخروبهها و زمینهای بلااستفاده از مهمترین مشکلات اهالی خرمشاه است.
بیتوجهی به مقبره و زادگاه آذر یزدی
«خرمشاه از محلههای شاخص و تاریخی یزد است، ولی تاکنون هیچ توجهی به آن نشده است و با وجود اینکه زادگاه یکی از مشاهیر ادبی و فرهنگی کشور و یزد است، ولی به خانه مسکونی این پیر قصهگو و مقبره غبارگرفته وی عنایتی نشده است.» اینها گفتههای «محمد دهقان طزرجانی» یکی از ساکنان خرمشاه است.
وی میافزاید: توجه به مشاهیر ادبی و فرهنگی برای حفظ تمدن و فرهنگ هر جامعه حائز اهمیت است، اما مسئولان از این مهم غافل ماندهاند و برای ساماندهی این محله به عنوان زادگاه یک نویسنده صاحبنام و یک مسیر فرهنگی برای گذر گردشگران، اقدام خاصی انجام ندادهاند.
به گفته وی حسینیهای که مرحوم آذر یزدی هم در آن به خاک سپرده شده با وجود اینکه ثبت ملی شده، اما مرمت و بهسازی نشده است.
وی ادامه میدهد: با وجود گذشت 8 سال از مرگ پدر ادبیات کودک ایران، نه میراث فرهنگی و نه شهرداری برای مقبره این نویسنده شهیر طرح و برنامهای ارائه ندادهاند.
بیتوجهی به قدمت و تاریخی بودن محله
یکی دیگر از ساکنان بیان میکند: خرمشاه از محلههای تاریخی یزد است که ساکنان آن اصالت خود را از دست ندادهاند و مسلمان و زرتشتی در کنار هم با صلح و صفا در این محله زندگی میکنند ولی هنوز هیچ ساماندهیای برای این محله انجام نشده است.
«سید علیمحمد سلطانزاده» میافزاید: در این محله حمام، آبانبار و یک زیارتگاه زرتشتیان وجود دارد که باید برای حفظ آنها اقدامات مرمتی و بهسازی انجام شود.
وی میگوید: با بهسازی و ساماندهی این بناها خرمشاه میتواند به یک محله شاخص فرهنگی برای فرهنگدوستان و ادبدوستان تبدیل شود.
به گفته وی با وجود اینکه آبانبار و دیگر بناهای تاریخی این محله ثبت ملی شدهاند اما مسئولان به آنها بیتوجه هستند؛ به طوری که در این محله خانههای قدیمی و تاریخی زیادی وجود دارد که بر اثر بیتوجهی مالکان و نبود حمایت از سوی میراث فرهنگی رو به تخریب رفته و چهره این محله را نازیبا کرده است.
سلطانزاده با تاکید بر اینکه باید به محلههایی مانند خرمشاه بیشتر رسیدگی شود و در کانون توجه مسئولان قرار گیرد، عنوان میکند: این محله، علاوه بر تاریخی بودن، زادگاه یکی از مشاهیر ادبی کشور است. زندگی مسالمتآمیز زرتشتیان و مسلمانان با هم از دیگر شاخصهای این محله است که میتواند به عنوان جاذبهای برای گردشگران مطرح شود، ولی تاکنون چنین نشده است.
وجود زمینهای بلااستفاده در محله
یکی دیگر از ساکنان خرمشاه میگوید: در خرمشاه زمینهای بایر زیادی وجود دارد که نیاز به حصارکشی دارند. این زمینها نهتنها به چهره و قدمت تاریخی محله خدشه وارد کردهاند، بلکه منجر به رفتوآمد افراد هنجارشکن و انباشت زباله در آنها شده است.
آن طور که «سیدرضا آزادفر» میگوید، برخی افراد زبالههای خود را در این زمینها انباشته میکنند که باعث تجمع جوندگان و حشرات موذی شده و بیماریهای مختلفی مانند سالک را شیوع دادهاند.
آسفالت فرسوده معابر
«محسن آیتاللهی» یکی دیگر از ساکنان محله خرمشاه است که به آسفالت فرسوده معابر محله و راههای دسترسی به داخل محله اشاره میکند و میگوید: آسفالت هم مانند بناهای محله، فرسوده شده است و نیاز به روکش آسفالت دارد.
وی اظهار میکند: در بعضی معابر به دلیل فرسودگی آسفالت به دنبال اندک بارشی، شاهد تجمع آبهای سطحی هستیم که مشکلات زیادی برای ساکنان ایجاد میکنند.
وی میافزاید: آسفالت نشدن، لکهگیری و بدنهسازی محله از مشکلاتی است که ساکنان از آن گلایه دارند و باید برای رفع مشکلات فکر اساسی شود.
خرابههای متروکه، نبود روشنایی و پارک مناسب برای بازی کودکان و نیز نبود پارکینگ درونمحلهای از مشکلاتی است که ساکنان برای پیگیری و رفع آنها درخواست عاجزانه دارند.
ساماندهی رودخانه مرکزی
مدیر شهرداری منطقه تاریخی یزد میگوید: محله خرمشاه سال گذشته زیر نظر شهرداری منطقه 2 بود، ولی اکنون زیر نظر شهرداری منطقه تاریخی قرار گرفته است.
«سید محمود کشفیپور» با بیان اینکه تاکنون هیچ برنامه عمرانیای برای این محله در نظر گرفته نشده است، عنوان میکند: در حال برنامهریزی برای انجام عملیات عمرانی و اختصاص اعتبار مشخص برای اجرای آنها هستیم.
وی با بیان اینکه بهعنوان یک طرح اساسی، عملیات کفسازی برای این محله در حال اجراست، ادامه میدهد: قرار است برای ساماندهی رودخانه مرکزی در امتداد این محله نیز طرحی در آینده اجرا شود که اکنون برای آن یک مشاور انتخاب شده است و در صورت اختصاص اعتبار و تایید طرح، عملیات اجرایی آغاز میشود.
این مسئول، با بیان اینکه آسفالت رودخانه خرمشاه در برنامه شهرداری قرار دارد، میگوید: طرح رودخانه مرکزی شهر حد فاصل بلوار دانشجو تا بلوار جمهوری و امیرآباد در دست مطالعه است و منتظر اظهار نظر مشاور برای اجرای طرح هستیم.
وی ادامه میدهد: در طرح تفصیلی برای این مسیر، یک گذر 35 متری در نظر گرفته شده است تا با حفظ کارایی رودخانه، در اطراف آن یک گذر 12 متری ایجاد شود.
کشفیپور با اشاره به اینکه در این گذر مسیرهای دوچرخهسواری و ورزش صبحگاهی در نظر گرفته شده است، اظهار میکند: با توجه به قدمت تاریخی محله، اجرای این طرح با محدودیت روبهروست ولی در نظر داریم در 6 ماه اول امسال، این طرح اجرا شود.
پیشبینی اعتبار برای خرمشاه
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد میگوید: برای بهسازی و مرمت بناهای تاریخی خرمشاه در سال گذشته، هیچ اقدامی نشده و مرمت در این محله مربوط به سالهای 89 و 93 است.
«محمدرضا فلاحتی» اظهار میکند: میراث فرهنگی در این سالها تنها ساباطی را که رو به تخریب بود، مرمت و به بازسازی کف و بدنهسازی حسینیه خرمشاه اقدام کرده است.
وی میافزاید: سال گذشته، برای مرمت خرمشاه اعتباری پیشبینی شد، ولی اختصاص نیافت. امسال برای کفسازی پشت بام و بدنهسازی حسینیه خرمشاه اعتباری اختصاص داده شده است.