• شنبه 29 اردیبهشت 1403
  • السَّبْت 10 ذی القعده 1445
  • 2024 May 18
یکشنبه 15 آبان 1401
کد مطلب : 176103
+
-

زنان ایران؛ 43سال درخشش

ارتقای شاخص‌های مشارکت علمی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و هنری زنان حکایت از جایگاه واقعی آنها در جمهوری اسلامی ایران دارد

گزارش
زنان ایران؛ 43سال درخشش

 انقلاب اسلامی ایران که به پیروزی رسید، فرصت بیشتری برای زنان ایجاد شد تا توانایی‌های خود را در عرصه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی به نمایش بگذارند؛ زنانی که نیمی از جمعیت 80میلیون نفری ایران را تشکیل می‌دهند و ثابت کردند هرجا که نیاز باشد پا به پای مردان این سرزمین برای رشد و پیشرفت ایران اسلامی دست از تلاش برنمی‌دارند. مصداق این سخن هم آمار حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی کشور است؛ به‌طوری که امروز 25.2درصد مدیران کشور را بانوان تشکیل می‌دهند و از بین 2میلیون و 379هزار و 151نفر کارمند فعال در دولت 959هزار و 783نفر یعنی معادل 42.11درصد، بانوان هستند.  مطالعات صورت گرفته در معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری هم حکایت از آن دارد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی جایگاه زنان در عرصه‌های مختلف ارتقا یافته و زنان به‌عنوان نیمی از جمعیت اجتماعی کشور در بسیاری از عرصه‌ها پیشتاز بوده‌اند؛ به‌طوری که این قشر توانست پس از انقلاب اسلامی جایگاه و نقش تأثیرگذارتری در تصمیم‌گیری‌ها و اداره کشور داشته باشد. لازم به یادآوری است زنان تا‌کنون 4 دوره تصدی ریاست سازمان محیط‌زیست را در اختیار داشته‌اند.

زنان در عرصه آموزشی
افزایش سهمیه زنان و دختران در دانشگاه‌های کشور بعد از انقلاب اسلامی یکی از اتفاق‌های خوبی بود که برای این گروه افتاد و رشد 56درصدی تعداد دانشجویان دختر در دانشگاه‌های کشور بیانگر این مهم است. البته این دستاورد مهم قبل از هر چیز در سایه ریشه کنی 99.3درصد بیسوادی زنان و دختران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و صدور دستور نهضت سوادآموزی از سوی بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران بلافاصله بعد از استقرار حکومت جمهوری اسلامی ایران محقق شد. توجه به سوادآموزی زنان و دختران باعث شد تا امروز ما شاهد رشد 28درصدی نسبت دانش‌آموزان دختر به دانش‌آموزان پسر در کشور باشیم و در مقاطع بالاتر تکیه زنان بر 33.3درصد از کرسی‌های هیأت علمی دانشگاه‌ها را به چشم ببینیم.آمارها نشان می‌دهند که ما هم‌اکنون در ایران به ازای هر 100هزار زن 60ماما و 2.8متخصص زنان و زایمان در کشور داریم که در سایه همین شرایط، ایران رتبه دهم جهان را از لحاظ کمترین میزان مرگ‌ومیر به‌خاطر بیماری‌های دهانه رحم کسب کرده است و نرخ مرگ‌ومیر کودکان زیر 5سال در آن به 14.2درصد در هر 100هزار تولد و مرگ‌ومیر نوزادان به 8.2درصد در هر 100هزار تولد کاهش یافته است. به جرأت می‌توان گفت که اجرای شبکه پوشش همگانی بیمه سلامت برای 100درصد شهرنشینان و 99درصد روستاییان و عشایر تأثیر مهمی در افزایش سلامت زنان بعد از انقلاب اسلامی ایران داشته است.

درخشش زنان در مجلس
هر چه راه تحصیل بر زنان و دختران ایران بعد از انقلاب اسلامی ایران بازتر شد، زمینه حضور آنها در عرصه قدرت و تصمیم‌گیری هم بیشتر شد؛ به‌طوری که ما امروز شاهد فعالیت 1121 قاضی زن در کشور هستیم و 111کرسی مجلس شورای اسلامی(از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون) هم در ید و اختیار این قشر است. درواقع رشد 227درصدی زنان داوطلب نمایندگی مجلس در دوره یازدهم نشان از افزایش اعتماد به نفس،   سواد سیاسی و اجتماعی زنان و توانایی‌های آنها دارد. درست است کسب علم و تقویت بنیه‌های حضور زنان در اجتماع یکی از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی ایران است، اما موفقیت‌های زنان در طول 4دهه عمر انقلاب به همین خلاصه نمی‌شود بلکه زنان ثابت کردند در بخش اقتصادی هم شامه تیزی دارند و به شرط وجود بسترهای فعالیت می‌توانند تحولات شگرفی در این حوزه ایجاد کنند.

زنان و اقتصاد
براساس گزارش آماری معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری هم‌اکنون 4200صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی در حوزه اشتغال و کارآفرینی فعالیت دارند که دولت برای روشن شدن چراغ این صندوق‌ها 1200میلیارد اعتبار دولتی تخصیص داده است. فعالیت زنان در عرصه‌های اقتصادی نوین هم قابل توجه است؛ به‌طوری که امروز 2هزار و 390زن به‌عنوان عضو هیأت‌مدیره شرکت‌های دانش‌بنیان فعالیت دارند. در سایه همین فعالیت‌های اقتصادی و تولیدی نرخ بیکاری زنان به 13.7درصد کاهش یافته است. درحالی‌که کارفرمایان زن 1.2درصد زنان شاغل را تشکیل می‌دهند توسعه کسب‌وکار پایدار، افزایش دسترسی زنان به منابع طبیعی و اجرای طرح ملی توان افزایی اشتغال با محور زنان روستایی و عشایر سایر دستاوردهای زنان پس از انقلاب در حوزه اشتغال و کارآفرینی است.

 فعالیت بیش از ۱۶ هزار باشگاه ورزشی زنان
 فعالیت ۱۶هزار و ۱۱۱باشگاه ورزشی، کسب 3 هزار و ۳۰۲مدال در رویدادهای اخیر جهانی، فعالیت ۷۰ زن رئیس هیأت ورزشی در سطح استان‌ها و ۵۱زن رئیس و نایب رئیس فدراسیون‌های ورزشی، فعالیت ۸۸هزار و ۳۶۶نفر داور زن در مسابقات ملی و بین‌المللی و فعالیت زنان ایرانی در ۹۷کرسی بین‌المللی در فدراسیون‌های ورزشی ازجمله افتخاراتی است که زنان ورزشکار ایران کسب کرده‌اند.

فیلمسازان برتر زن
میدان دادن به زنان بعد از انقلاب حتی عرصه را برای آنها باز کرد تا بدون هیچ محدودیتی در حوزه هنر و فیلمسازی هم مشغول به‌کار شوند؛ به‌خاطر همین است که ما امروز شاهد فعالیت 9.3زن فیلمساز در عرصه سینما و 2هزار زن متخصص در پشت صحنه سینما هستیم؛ زنانی که تا‌کنون موفق به دریافت ۱۱۴جایزه ملی و ۱۲۸جایزه بین‌المللی در جشنواره‌های مطرح شدند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید