• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 12 آبان 1401
کد مطلب : 175955
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wjjoM
+
-

3اقدام برای تعطیل نشدن مدارس از آنفلوآنزا

سلامت
3اقدام برای تعطیل نشدن مدارس از آنفلوآنزا

موج ابتلا به آنفلوآنزا روند صعودی دارد و براساس اعلام سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار در وزارت بهداشت، پیش‌بینی می‌شود که این موج 3تا4 ماه آینده طول بکشد؛ مگر اینکه سویه جدیدی بروز کند. این‌درحالی است که بخش قابل‌توجهی از موارد ابتلا شامل کودکان و دانش‌آموزان است و به همین دلیل زمزمه تعطیلی مدارس هم این روزها بیشتر به گوش می‌رسد. متخصصان عفونی هم از افزایش مراجعه دانش‌آموزان به مراکز درمانی با علائم مشابه ابتلا به آنفلوآنزا از اواسط مهر امسال تاکنون خبر می‌دهند و می‌گویند: «همه‌گیری بیماری آنفلوآنزا در کشور نسبت به سال‌های گذشته زودتر آغاز شده و بیماری‌های تنفسی رو به افزایش است.» هر چند با وجود اینکه نگرانی خانواده‌ها از شیوع گسترده علائم شبه‌آنفلوآنزا در فرزندانشان به درخواست آنها برای تعطیلی حداقل چندروزه مدارس برای کاهش گردش ویروس بدل شده، اما به‌نظر نمی‌رسد که وزارت آموزش و پرورش و حتی وزارت بهداشت تصمیم و توصیه‌ای برای تعطیلی مدارس داشته باشند. در این‌باره چندی پیش اعظم گودرزی، مدیرکل دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش از والدین خواست درصورتی که فرزندشان دارای علائم سرماخوردگی بود، از فرستادن او به مدرسه خودداری کنند. حمید سوری، اپیدمیولوژیست و رئیس کارگروه بهداشت و پیشگیری قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مقابله با کرونا هم معتقد است که تعطیلی مدارس در شرایط فعلی توجیه علمی ندارد، اما برای تداوم فعالیت مدارس و کاهش آسیب به کودکان، باید 3اقدام مهم برای مقابله با این بیماری صورت بگیرد.

دلیلی برای اعلام اپیدمی گسترده نداریم
سوری درباره اینکه چرا با وجود افزایش موارد ابتلا به آنفلوآنزا در جمعیت دانش‌آموزی، تعطیلی مدارس مورد تأیید نیست، به همشهری می‌گوید: «این روزها زمزمه تعطیلی مجدد مدارس مطرح است، اما اگر واقعا بحث تعطیلی به‌دلیل آنفلوآنزاست، این کار هیچ توجیه علمی در شرایط حاضر ندارد و مسئولان آموزش و پرورش نباید زیر بار تعطیلی مدارس بروند. حتی شعار یونیسف در اپیدمی‌ها هم این است که تعطیلی مدارس باید آخرین گزینه و بازگشایی مدارس هم باید نخستین گزینه باشد. اینگونه مداخلات پرهزینه هستند و باید به‌عنوان آخرین گزینه مطرح شوند.» به‌گفته این اپیدمیولوژیست نبود دسترسی به اطلاعات وزارت بهداشت مانع از تحلیل عمیق درباره شیوع بیماری است، اما شواهد بین‌المللی و میدانی داخلی نشان می‌دهد که ممکن است طغیان‌هایی پراکنده در بخش‌هایی از کشور رخ داده باشد.او با تأکید بر اینکه هنوز برای اعلام یک اپیدمی گسترده در کشور پشتوانه‌ای وجود ندارد، 3اقدام را در مواجهه با افزایش موارد بیماری مطرح می‌کند و می‌گوید: «در ابتدا وجود یک نظام مراقبت در مدارس ضروری است. در گام بعدی هم باید طغیان‌ها به سرعت شناسایی، تحلیل و کنترل شوند که این کار نیازمند حضور فعال تیم‌های واکنش سریع در استان‌هاست. اقدام سوم هم تعیین سطح خطر و وضعیت گسترش مکانی طغیان است. در این صورت نیاز نیست ما همه مدارس کشور را تعطیل کنیم. البته اگر اقدامات اولیه انجام نشود شاید به‌زودی نیاز به تعطیلی مدارس کشور هم ایجاد شود.» سوری در پاسخ به این سؤال که با وجود افزایش موارد ابتلا و گردش قابل توجه ویروس در مدارس آیا چنین مسئله‌ای منجر به ایجاد خطر برای سلامت دانش‌آموزان نخواهد شد، گفت: «نکته مهم این است که خیلی زیاد چطور تعریف شود. زمانی که درباره شیوع گسترده یک بیماری صحبت می‌کنیم باید بروز، بیش از حد انتظار رخ داده باشد. حد انتظار را هم براساس مقایسه میزان بروز در جامعه در مقایسه با میزان متوسط آن طی سال‌های گذشته اندازه‌گیری می‌کنند. با این شرایط طغیان‌های پراکنده داریم، اما اپیدمی گسترده در سراسر کشور رخ نداده و ضرورت دارد در ابتدا طغیان‌ها شناسایی شوند.» به‌گفته این پزشک، در مرحله بعد هم باید با توجه به نقاط طغیان نسبت به تعطیلی احتمالی یک مدرسه به شکل موضعی، محلی، منطقه‌ای یا حتی در حد یک کلاس اقدام شود.

اولویت اقدامات پیشگیرانه نسبت به تعطیلی‌ها
روز سه‌شنبه سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت درباره روند افزایشی ابتلا به آنفلوآنزا اعلام کرد: «تعداد موارد ابتلا در 5هفته گذشته کمتر از یک‌درصد بود، اما اکنون روند افزایشی دارد و 50درصد سرماخوردگی‌های شدید، آنفلوآنزا تشخیص داده می‌شوند.» سوری درباره اینکه چه میزان از شدت بیماری می‌تواند منجر به تصمیم‌گیری درباره تعطیلی مدارس شود، توضیح می‌دهد:‌ «اینکه در طغیان بیماری‌ها نخستین گزینه تعطیلی مدارس باشد، اشتباه است. قبل از تعطیلی مدارس لازم است اقدامات دیگری انجام شود؛ ازجمله شناسایی، کنترل، پیشگیری از گسترش و خاموش کردن طغیان‌ها یا اقدامات پیشگیرانه قبل از رخداد. تعیین سطح خطر و آموزش به خانواده‌ها هم باید در این‌باره صورت بگیرد.» البته به‌گفته او، این احتمال وجود دارد که وضعیت بیماری مرگبار هم شود و در این شرایط لازم است که هر چه سریع‌تر اقدامات فوری و مؤثر انجام شود: «اگر کند پیش برویم با توجه به سرعت تغییراتی که وجود دارد، بروز یک اپیدمی گسترده قابل انتظار است. این مسئله اکنون تا حد زیادی قابل کنترل و پیشگیری است.» سوری همچنین نبود روش‌های قطعی برای درمان بیماری‌های ویروسی را یکی از عوامل مهم برای تمرکز بر شناسایی و کنترل این طغیان‌ها عنوان می‌کند و می‌گوید: «این مسئله شامل بیماری آنفلوآنزا هم هست؛ البته داروهای ضد‌ویروسی تا حدودی مؤثر هستند، اما خاموش کردن طغیان‌ها یا اقدامات پیشگیرانه قبل از رخداد در اولویت قرار دارند.»


 

این خبر را به اشتراک بگذارید