• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 27 مهر 1401
کد مطلب : 174438
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/588QX
+
-

خطای محاسباتی چهره‌ها

ماجرای واکنش سلبریتی‌هایی که خود را ملاک و معیار حقیقت معرفی می‌کنند و حاضر به عذرخواهی خطایی که مرتکب شده‌اند نیستند

گزارش
خطای محاسباتی چهره‌ها

 انتشارخبر «کشته شدن» جوانان و نوجوانان به‌دست مأموران امنیتی و انتظامی از سوی رسانه‌های دروغ پرداز همچنان ادامه دارد. خبرهای دروغی که به شکل «هدفمند» و با «شدت بالا» و «حجم انبوه» و با هدف اثرگذاری بر«روان جامعه» و خارج کردن فرهنگ «مطالبه‌گری عقلانی» از مدار گفت‌وگو به «خیابان» انجام می‌شود. خبرهایی که توانسته‌ است صیدهای خوبی از افرادی که مهارتی در«فهم رسانه‌ای» ندارند و سره را از ناسره تشخیص نمی‌دهند به قلاب ماهیگیران این روزهای لندن‌نشین بیندازد.
ادعای «کشتار دانش‌آموزان» از سوی رسانه‌های معاند به‌گونه‌ای طراحی و در حال اجرا است که می‌توان به سادگی و با کمی تحقیق رد «واقعی یا جعلی» بودن این خبرها را پیدا کرد. اتفاقی که درماجرای دانش‌آموزی به نام «اسراء پناهی» در اردبیل یا «حدیث نجفی» که برخی چهره‌های ورزشی و هنری و اجتماعی در رثای « شهادتش» موعظه‌ها خواندند و اشک‌ها ریختند اما؛ چندی بعد روشن شد که او زنده است و نمرده که برایش اشکی ریخته شود عیان شد. بالا رفتن آمار کشته‌شدگان در فضای مجازی و البته تکذیب آن از سوی همان مرده‌هایی که در واقعیت زنده‌اند و حرف می‌زنند پرده از دروغ‌هایی برداشت که سازندگانش بهره لازم از آن را برده بودند و رو سیاهی‌اش ماند برای کسانی که سوار بر این دروغ به جامعه «جو» دادند تا مردم راعصبانی و هیزم کافی را برای «انقلاب ماهواره‌ای» فراهم کنند.

دوپینگ برای شانتاژ
طراحان اغتشاش و ناامنی در کشور برای اجرای پروژه خود بر«سرعت بالا» با هدف اثرگذاری فوری برای «براندازی» با بیشترین هزینه برای نظام تأکید دارند. هزینه‌ای که قرار است با سرمایه‌گذاری خبری و محصور کردن برخی چهره‌های مؤثر فرهنگی و هنری با اخبار جعلی تبدیل به محرکی برای تقویت جریان دروغ با هدف آسان‌سازی «نفوذ درافکارعمومی» به سرانجام برسد. رویکردی که می‌تواند نقش «دوپینگ» را برای جاعلان اخبار بازی کند ودر نهایت بازی را دست‌کم برای مدتی به نفع «بازی‌سازان» زمین اغتشاش کند. به‌عنوان نمونه، در ماجرای «اسراء پناهی» که به دروغ و به شکلی هدفمند از کشته شدنش به‌دست مأموران امنیتی در دبیرستان شاهد دخترانه شهید «رانی‌نظام» اردبیل خبر داده شد واکنش همین چهره‌ها به‌نظر احساسی می‌رسد مورد توجه قرار می‌گیرد. یکی از چهره‌های مطرح ورزشی بلافاصله بعد از انتشار این خبر واکنشی نسبتا تند به موضوع این خبر نشان می‌دهد. جمعیتی که احساساتشان با نوشتار برخی چهره‌های شناخته شده جریحه‌دار شده است معترض شده و وارد خیابان می‌شوند. فرصت‌طلبان از این احساسات سوءاستفاده کرده و با ادعای «خون‌خواهی» دست به اقدامات ضد‌امنیتی می‌زنند. این اتفاقات در حالی رقم می‌خورد که امپراتوری دروغ، با وجود تلاش‌های شبانه‌روزی موفق به بسیج کردن مردم برای ورود به خیابان نشده بود اما، یک نوشته و پست اینستاگرامی یک سلبریتی همان چیزی که طراحان اغتشاش به‌دنبالش بودند را برایشان به ارمغان آورد.

دروغ گفتید؛ عذرخواهی کنید
انتشار خبر کشته شدن دانش‌آموز اردبیلی از سوی برخی سلبریتی‌ها از سوی خانواده متوفی با واکنش روبه‌رو می‌شود. سلبریتی که هرگز مشخص نکرد منبع خبرش که براساس آن دست به اظهارنظر زده است چیست با نظری که ارائه می‌کند داغ خانواده پناهی را تازه می‌کند. اعضای خانواده بر وجود بیماری قلبی ناشی از تالمات روحی که متوفی داشته است تأکید دارند و از آقای سلبریتی می‌خواهند با پوزش از خانواده‌شان تحمل این داغ را سخت‌تراز قبل نکنند. خانواده «اسراء»؛ اسراری دارند که ضرورتی به بیان آن نمی‌بینند. آنان یک درخواست مشخص دارند و آن هم عذرخواهی از این خانواده از سوی چهره معروف وهمشهریشان است تا بیش از این آزار نبینند. کم‌کم ادعاهای آقای سلبریتی درباره کشته شدن اسراء با روشنگری‌های انجام شده، رد می‌شود. با این حال؛ تکذیب خانواده اسراء هرگز از سوی رسانه‌ها و سلبریتی مدعی قتل شنیده نمی‌شود. درحالی‌که اسناد نشان می‌دهد اسراء پناهی اصولا دانش‌آموز مدرسه‌ای که معاندین مدعی حضور مأموران در آن و ضرب وشتم دانش‌آموزانش شده است نبوده است. مدعایی که «مجیدی» رئیس اداره آموزش و پرورش ناحیه 1اردبیل هم آن را تأیید می‌کند و با رد تحصیل اسراء در دبیرستان مورد ادعای شبکه‌های معاند می‌گوید:« با بررسی تمام پرونده‌های مربوط به تحصیل دانش‌آموزان در این مدرسه، مشخص شد اسراء پناهی خانقاه دانش‌آموز دبیرستان شاهد شهید رانی نظام نبوده است.» البته مجیدی از تحصیل اسراء در دبیرستانی دیگر خبر می‌دهد و حرفش را اینطور ادامه می‌دهد:«مرحومه پناهی دانش‌آموز پایه نهم دبیرستان سبلان است.» دانش‌آموزان این مدرسه و نیز کادر آموزشی دبیرستان سبلان نیز موضوع تحصیل اسراء در این دبیرستان را تأیید می‌کنند. مدیر دبیرستان دخترانه سبلان در این‌باره می‌گوید:«اسراء از سال 98در پایه هفتم ثبت نام کرده است و 3سال بود که در این دبیرستان مشغول به تحصیل بود.» مدیر دبیرستان دخترانه سبلان به موضوع مهم دیگری اشاره می‌کند و می‌گوید:«اسراء سال گذشته به‌دلیل برخی مسایل شخصی که منجر به آسیب روحی او شده بود دچار افت و ضعف تحصیلی شد و نتوانست دوره آموزشی خود را تمام کند. قرار بود او در شهریور ماه افت تحصیلی خود را جبران کند که متأسفانه به‌دلیل همین مشکلات در آزمون‌ها حضور نیافت و مردود شد و مجبور به تکرار پایه شد.» مدیر دبیرستان سبلان پرونده آموزشی اسراء را در اختیار دارد و می‌گوید اگر پرونده تحصیلی دانش‌آموزی دریک مدرسه باشد، مدرسه دیگر نمی‌تواند بدون پرونده دانش‌آموز را پذیرش کند:«پرونده تحصیلی اسراء در دبیرستان سبلان موجود است. او به این مدرسه برای پیش ثبت‌نام سال‌جاری هم مراجعه نکرده بود و بدون پرونده هم امکان ندارد مدرسه دیگری او را ثبت نام کند.»

هزینه عذرخواهی
با روشن شدن واقعیت‌های پنهان شده از ماجرای اسراء پناهی و جعلی بودن اخبار پیرامون کم و کیف درگذشت این دختر نوجوان، به‌نظر می‌رسید برخی افراد که با خطای فاحش خود نقش مؤثری در «ایجاد هیجانات منفی» در جامعه و «متلاطم کردن فضای عمومی» داشتند صادقانه و با اصلاح خطای خود جبران مافات کنند و از زمینی که با نیرنگ ساخته و پرداخته شده است بیرون بروند و خود را از «بازی دروغ» نجات دهند. با این حال، این انتظار برآورده نشد و گواهی‌دهندگان و تأیید‌کنندگان دروغ چه در رسانه‌های معاند و چه سلبریتی‌ها با نادیده گرفتن همه مدارک و مستندات و حتی اظهارات خانواده متوفی؛ خود را ملاک و معیار حقیقت معرفی و همه مدارک را بدون اینکه مستندی بدهند رد می‌کنند. به‌نظر می‌رسد هزینه «عذرخواهی» برای برخی سلبریتی‌ها آنچنان بالا است که حاضرند همچنان به استناد گواهی منابع ناشناخته و ادعاهای «بدون سند» بر طبل دروغی که بازتابش داده‌اند بکوبند و خود را ملاک و معیار حقیقت بدانند.

این خبر را به اشتراک بگذارید