همدان؛پیشتاز پارک خلاقیت کودک
نخستین پارک مهارت و خلاقیت کودکان در کشور سال آینده در همدان احداث میشود
شهرداری همدان در مسیر پیوستن به شهر دوستدار کودک برای خود هدفگذاریهایی انجام داده که یکی از آنها طراحی و ساخت پارک مهارت و خلاقیت کودکان است. این پارک که برای نخستینبار در این شهر ساخته میشود، آخرین مراحل طراحی را میگذراند و بهگفته معاون شهرسازی و معماری شهردار همدان، سال آینده فاز اول آن اجرا خواهد شد. امیر فتحیاننسب، معتقد است کودکان برای رشد خود به مهارتهای خلاقانه و همنشینی با عناصر طبیعی نیاز دارند؛ مواردی که این روزها با گسترش آپارتماننشینی کمتر در اختیار بچههاست و این تجربه منحصربهفرد را باید در پارک مهارت و خلاقیت بهدست آورد.
یادگیری مبتنی بر ابتکار
در طراحی پارک همانطور که از نامش پیداست، خلاقیت اهمیت بسیاری دارد و به کودکان امکان ساخت و ایجاد اشکال و چیدمان جدید داده میشود.
یکی از اصولی که در طراحی نخستین پارک خلاقیت و مهارت کودکان مورد توجه قرار گرفته، تلفیق معماری و طبیعت در ایجاد فضاهایی انعطافپذیر برای کودک است.
معاون شهرسازی و معماری شهردار همدان به همشهری میگوید: در طراحی این پارک که با همکاری با دانشگاه بوعلی همدان پیش میرود، فضایی برای ماجراجویی به کودکان ترسیم شده است تا قوه تجسم و تخیلشان به واسطه بازی در این پارک تقویت شود. فضاهایی مانند مازها، خانههای درختی، خانههای شنی، جایی برای بالارفتن از بلندی و... موجب رشد استقلال و مهارتهای کودکان میشود.
امیر فتحیاننسب با بیان اینکه فضاهای طراحی شده در این پارک بر اساس نیازهای روحی و جسمی کودکان ایجاد شده است، میافزاید: کودکان 3 تا 6ساله که برای آموختن مهارتها به بازی با عناصر طبیعی مثل آب، باد، خاک و آتش و همچنین گیاهان و جانوران نیاز دارند، میتوانند این مهارتها را در این پارک تجربه کنند.
مناسبسازی پارکهای همدان
معاون خدمات شهری شهردار همدان نیز درباره اینکه چرا شهر همدان پیشقراول طراحی پارک مهارت و خلاقیت در کشور شده است، به همشهری میگوید: اهمیت بازی در دوران کودکی و نقشی که در تقویت روحیه کودکان، کاهش استرس و افزایش قابلیتهای فردی کودکان دارد، توجه به محیطهای بازی کودکان را میطلبد. از سوی دیگر، دیدگاههای نوین آموزشی ازجمله آموزش خلاق، یادگیری بازیمحور و یادگیری فرایندی را مبتنی بر خلاقیت و ابتکار کودک میداند که تحتتأثیر محیط فیزیکی و اجتماعی شکل میگیرد.
حامد جلیلوند در ادامه از مناسبسازی بوستانهای شهر همدان برای کودکان کمتوان نیز خبر میدهد و معتقد است همه کودکان باید بتوانند از زمین بازی ایمن استفاده کنند.
راهبری تسهیلگران در پارک مهارت و خلاقیت
پارک خلاقیت و مهارت کودکان در زمینی به مساحت 3هکتار ساخته خواهد شد و اینطور که معاون شهرسازی و معماری شهردار همدان میگوید، برای فاز نخست این پروژه، سال آینده بودجه اختصاص داده میشود.
در پارک خلاقیت و مهارت، تسهیلگرانی حضور خواهند داشت که مراقبت و راهبری بچهها را بدون حضور والدینشان بر عهده میگیرند.
همدان بهعنوان پایلوت پارک خلاقیت و مهارت کودکان در کشور معرفی شده و بهگفته معاون شهرسازی و معماری شهردار همدان، در 3سال آینده نشان شهر دوستدار کودک را نیز دریافت خواهد کرد.
معاون شهرسازی و معماری شهردار همدان پیشبینی میکند تا 10سال آینده پیادهروها و مبلمان شهری نیز علاوه بر پارکها، مناسب کودکان طراحی و ساخته شود.
این روزها تحرک کودکان بهدلیل زندگی در آپارتمانها کم شده است و بیشتر کودکان اوقات فراغت خود را به تماشای تلویزیون یا بازیهای کامپیوتری میگذرانند درحالیکه تحرک یکی از ارکان سلامت و رشد آنهاست. اینجاست که نقش پارکها و زمینهای بازی در رشد سالم کودکان اهمیت دوچندانی پیدا میکند. پارکهایی که اکنون میزبان کودکان است را باید پارک اسباببازی لقب داد؛ جایی که وسایل بازی برای بچهها دارد و خبری از بروز خلاقیت نیست.
پارک مهارت و خلاقیت همدان اما قرار است جایی برای بازیهای غیرتکراری کودکان باشد.
علاوه بر این، مسئولان شهرداری همدان در تلاشند تا با بهکارگیری علم روز بتوانند پارک مهارت و خلاقیت را به الگویی برای شهرهای دیگر کشور تبدیل کنند تا کودکان هر شهر به پارک مهارت و خلاقیت دسترسی داشته باشند.