توفان جهانی سرطان زیر 50سالهها
تحقیقات اخیر نشان میدهد سن ابتلا به سرطان در دهههای اخیر پایین آمده است و اکنون سنین پایین در خطر این بیماری مهلک قرار دارند
زهرا خلجی - روزنامهنگار
ابتلای افراد زیر 50سال به سرطان در دهههای اخیر روند افزایشی داشته است. مطالعهای توسط محققان بیمارستان زنان بریگام انجام شد که نشان میدهد بروز سرطانهایی مانند سینه، روده بزرگ، مری، کلیه، کبد و پانکراس و غیره، بهطور چشمگیری در افراد زیر 50سال افزایش یافته است. به گزارش یور آلرت، دانشمندان در تلاش هستند تا متوجه شوند چرا هر روز به تعداد جوانان مبتلا به سرطان افزوده میشود. برای این منظور، آنها تجزیه و تحلیل گستردهای روی دادههای موجود انجام دادند که شامل جمله اطلاعاتی در مورد سبک زندگی میشد و ممکن بود در ابتلا به سرطان نقش داشته باشد. این نتایج در Nature Reviews Clinical Oncology منتشر شده است. شوجی اوگینو، استاد و پزشک دانشمند در گروه آسیبشناسی در بیمارستان بیرگام توضیح داد: ما در روند دریافت اطلاعات، چیزی به نام اثر در زمان تولد را مشاهده کردیم که این تأثیر نشان میدهد که هر گروه متوالی از افرادی که در زمانهای بعدی متولد میشوند (مثلا یک دهه بعد) در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان در آینده هستند که احتمالا بهدلیل عوامل خطری است که در سنین پایین در معرض آن قرار گرفتهاند. بهگفته اوگینو این خطر با هر نسل در حال افزایش است. بهعنوان مثال، افرادی که در سال1960 متولد شدهاند، قبل از 50سالگی خطر ابتلا به سرطان را بیشتر از متولدان 1950 تجربه کردهاند و پیشبینی میشود که این سطح خطر در نسلهای متوالی به افزایش خود ادامه دهد.
جستوجو برای یافتن سرنخ
اوگینو و توموتاکا اوگای از دپارتمان آسیبشناسی که نویسندگان اصلی مطالعه هستند به همراه سایر همکارانشان، ابتدا دادههای جهانی که میزان بروز 14نوع مختلف سرطان را توصیف میکند و نشاندهنده افزایش بروز بیماری در افراد زیر 50 از سال 2000 تا 2012 است را تجزیه و تحلیل کردند. این تیم تحقیقاتی سپس مطالعاتی را پی گرفت که روند عوامل خطر احتمالی ازجمله قرار گرفتن در معرض خطرات اولیه زندگی در جمعیتهای عمومی را بررسی کرد. در نهایت، این تیم مقالاتی را که ویژگیهای تومور بالینی و بیولوژیکی سرطانهای زودرس را در مقایسه با سرطانهایی که بعد از 50سالگی تشخیص داده میشوند، مورد بررسی قرار داد. در یک بررسی گسترده، تیم اوگینو و اوگای، دریافتند که شرایط اولیه زندگی، که شامل رژیم غذایی، سبک زندگی، وزن، قرار گرفتن در معرض عوامل محیطی و میکروبیوم فرد میشود، در چند دهه اخیر بهطور اساسی تغییر کرده است. در نهایت آنها به این پیش فرض رسیدند که عواملی مانند رژیم غذایی غربی و سبک زندگی ممکن است در شیوع زودهنگام سرطان نقش داشته باشند.
عوامل خطر
عوامل خطر احتمالی سرطان زودرس شامل مصرف الکل، محرومیت از خواب، سیگار کشیدن، چاقی و خوردن غذاهای بسیار فرآوری شده بود. با کمال تعجب، محققان دریافتند که درحالیکه مدت زمان خواب بزرگسالان در طول چندین دهه تغییر زیادی نکرده است، امروزه کودکان نسبت به دهههای قبل بسیار کمتر میخوابند. عوامل خطر مانند غذاهای بسیار فرآوری شده، نوشیدنیهای شیرین، چاقی، دیابت نوع2، سبک زندگی کم تحرک و مصرف الکل از دهه1950 بهطور قابل توجهی افزایش یافته است، که محققان حدس میزنند با تغییر میکروبیوم همراه بوده است. از میان 14نوع سرطانی که مورد مطالعه قرار گرفت، 8نوع سرطان مربوط به دستگاه گوارش بود. بهگفته محققان، غذایی که میخوریم میکروارگانیسمهای روده ما را تغذیه میکند. رژیم غذایی مستقیما بر ترکیب میکروبیوم تأثیر میگذارد. در نهایت این تغییرات میتواند بر خطر و نتایج بیماری تأثیر بگذارد. یکی از محدودیتهای این مطالعه این است که محققان اطلاعات کافی از کشورهای با درآمد پایین و متوسط برای شناسایی روند بروز سرطان در طول چند دهه را نداشتند.
گسترش تحقیقات
اوگینو و اوگای امیدوارند با جمعآوری دادههای بیشتر و همکاری با مؤسسات تحقیقاتی بینالمللی برای نظارت بهتر بر روندهای جهانی، این تحقیق را ادامه دهند. آنها همچنین اهمیت انجام مطالعات کوهورت طولی را با رضایت والدین که شامل کودکان خردسال میشود و ممکن است برای چندین دهه پیگیری شوند را توضیح دادند. اوگای گفت: بدون چنین مطالعاتی، تشخیص اینکه یک فرد مبتلا به سرطان هماکنون یا دهها سال پیش یا در دوران کودکی چه سبک زندگیای داشته، دشوار است. بهدلیل این چالش، هدف ما انجام مطالعات کوهورت طولی بیشتری در آینده است که در آن گروه مشابهی از شرکتکنندگان را در طول زندگیشان ردیابی و اطلاعات سلامتی آنها را از پروندههای سلامت الکترونیکی و نمونههای زیستی در مقاطع زمانی معین جمعآوری میکنیم.