
انتخابات در ونزوئلای بحرانزده

ونزوئلاییها دیروز پرونده 5سال پرحادثه پس از مرگ هوگو چاوز را با یک انتخابات آشفته و پرحاشیه بستند تا اگر اتفاق دیگری نیفتد، کشورشان را بار دیگر برای یک دوره 6ساله بهدست نیکلاس مادورو بسپارند.
هواداران مادورو که بیشتر باید آنها را هوادار «انقلاب بولیواری» ونزوئلا دانست، مثل همیشه پای صندوقهای رأی حاضر شدند اما مخالفان دولت، آنگونه که از قبل اعلام کردهبودند، ترجیح دادند در خانه بمانند و صحنه را به رقیب واگذار کنند.
انتخابات ریاستجمهوری ونزوئلا قرار بود در آخرین ماه سالجاری میلادی یعنی حدود 7ماه دیگر برگزار شود، اما طبق خواسته نیکلاس مادورو و به دستور شورای قانون اساسی پیش از موعد برگزار شد تا شاید راهی باشد برای برونرفت از بحران؛ بحرانی که دولت ونزوئلا علت آن را در خارج از مرزهایش جستوجو میکند. 5سال بحران سیاسی و اقتصادی در ونزوئلا، جامعه این کشور را به یک جامعه چندپاره تبدیل کرده است. حتی مخالفان دولت هم در مخالفتشان متحد عمل نکردهاند. احزاب اصلی مخالف دولت ترجیح دادند انتخابات را تحریم کنند اما «هنری فالکن» تصمیم گرفت از صف مخالفان جدا شده و بهعنوان نامزد مستقل بخت خود را در رقابت با مادورو امتحان کند. فالکن در میان 3نامزدی که وارد رقابتهای انتخاباتی شدند، به رقیب اصلی مادورو تبدیل شد. هنری فالکن برای دورهای در دولت هوگو چاوز فرماندار بود. او خود زمانی عضو حزب حاکم ونزوئلا یعنی حزب سوسیالیست بود اما حدود 8سال پیش، زمانی که چاوز هنوز زنده بود، از این حزب جدا شد و به صف اپوزیسیون ضعیف ونزوئلا پیوست. فالکن 56ساله پیش از برگزاری انتخابات، در مقالهای در روزنامه نیویورکتایمز دلایل اقدام خود را توضیح داد. او نوشت: «تحریم انتخابات هیچگاه اثرگذار نبوده است. گروههای اپوزیسیون در تمام کشورها، هر زمان که انتخابات را ترک کردهاند، قدرت را به حرف واگذار کردهاند.» 2رقیب دیگر مادورو، «خاویر برتوچی» و «رینالدو کویجادا» بودند؛ چهرههای گمنامی که سیاست و حکومت در ونزوئلا را هیچگاه تجربه نکردهاند.
مخالفان دولت، «تقلب گسترده» انتخابات محلی سال گذشته ونزوئلا را دلیل اصلی تحریم انتخابات اعلام کردهاند. آنها میگویند دولت در نتایج انتخابات دستکاری کرده و کمیسیون انتخابات هم که تحت کنترل هواداران مادورو است، انتخابات را تأیید کردهاست. دولت اما مخالفان را به تبانی با دشمنان خارجی و بهطور مشخص آمریکا متهم میکند و میگوید که آنها به عمد کشور را به یک بحران اقتصادی و سیاسی کشاندهاند. دولت آمریکا که طی سالهای اخیر ونزوئلا را تحت شدیدترین تحریمهای اقتصادی قرار داده روز جمعه بار دیگر «حقوق بشر» را بهانه کرد و لیست جدیدی از تحریمها را نصیب این کشور کرد. ساعاتی بعد مادورو در بیانیهای، ضمن انتقاد از اقدام آمریکا، آن را بخشی از «کمپین سازماندهیشده ظلم» دونالد ترامپ علیه ونزوئلا خواند. بحران اقتصادی در ونزوئلا اکنون دیگر از کمند متر و معیارهای علم اقتصاد هم رها شده است. تورم در این کشور «چندصددرصدی» است و ارزش پول ونزوئلا به بیسابقهترین حد خود طی 3دهه گذشته رسیده است. این روزها صفهای طولانی برای دریافت کمکهای دولتی به صحنهای دائمی در خیابانهای کاراکاس تبدیل شده است. ونزوئلا صاحب بزرگترین ذخایر نفتی در جهان است اما مردمش در شرایط فقر کامل هستند و اقتصاد این کشور در آستانه فروپاشی.