• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 27 مرداد 1401
کد مطلب : 168962
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ERrGl
+
-

رسانه به‌مثابه مدرسه

یادداشت
رسانه به‌مثابه مدرسه

سیدمهدی سیدی‌؛ کارشناس رسانه

معروف است: رسانه به شما نمی‌گوید چگونه فکر کن، می‌گوید به چه فکر کن!
اما این ادعا چقدر صحیح و کامل است؟
در دنیای جدید، قطعاً اقتصاد رسانه مهم است و نمی‌شود نسبت به آن بی‌انگیزه بود، اما همین اقتصادگرایی صرف می‌تواند در مسیر شکل‌گیری رسانه یک دام خطرناک ایجاد کند: دور شدن از رسانه به‌مثابه مدرسه.
اما رسانه به‌مثابه مدرسه چیست؟
گفته می‌شود نقطه شروع رسانه، «خبر» است، و خبر همان عنصری است که همزاد انسان است و مواداولیه اندیشه‌ورزی بشر را فراهم می‌آورد. در اندیشه «رسانه به‌مثابه مدرسه»، خبر و ارسال خبر، اصالت ندارد بلکه وسیله‌ای است در خدمت اندیشه‌ورزی انسان. در جامعه شکوفا، قرار است همه آدم‌ها اهل فکرورزی، عقلیدن و فلسفیدن باشند. قرار است متاع رایج در جامعه، استدلال و منطق باشد. قرار است پیش‌روی همه آدم‌ها سؤالات محکم و تمدن‌سازی باشد که نوعی از پیشاهنگی و حرکت را برای جامعه فراهم سازد.
اما در دنیای رسانه‌ای شده و در رسانه پولی شده، آن چیز که به هدف  یا حتی یک شاخص موفقیت تبدیل می‌شود آن است که کدام رسانه یک دلار را به 2دلار و هزار تومان را به 2هزار تومان تبدیل می‌کند. اینجاست که رسانه برای کلیک ‌خور شدن باید قاپ مخاطب را بدزدد و بر شهوت و غضب و وهم او خیمه بزند  یا برای به‌دست آوردن حامیان مالی، در ساختار قدرت و سیاست نفوذ کند و برای دیده و پسندیده شدن به رسالت‌های انسانی و آسمانی خودش چوب حراج بزند. در این حالت دیگر فکرورزی مخاطب اصالت ندارد و آن چیز که مهم می‌شود غلت خوردن به سمت سلیقه‌های سطحی مخاطب است. در این نگاه شتابزده پول‌محور، کار خبرنگار هم چیزی نیست جز ارضای ذهنی سلیقه‌های مخاطب که یا زرد و گذراست و یا اساسا به منظومه رشد مخاطب کمکی نمی‌کند.
اما رسانه به‌مثابه مدرسه چه اندیشه‌ای در سر می‌پروراند و افق مطلوب او کجاست؟
رسانه به‌مثابه مدرسه:
ایده‌های انسان‌ساز را مدام تکرار می‌کند اما تکراری نمی‌شود.
احساسات مخاطب را بر می‌انگیزد اما احساسات او را به بازی نمی‌گیرد.
به فکر کردن مخاطب کمک می‌کند اما به‌جای او فکر نمی‌کند.
به سلیقه مخاطب توجه می‌کند اما از نیاز واقعی او غافل نمی‌شود.
به درخواست و اراده کارفرمایان خود توجه می‌کند اما حق را زیر پا نمی‌گذارد.
و اما درباره سؤال نخستین این گفتار، آیا «رسانه به‌مثابه مدرسه» همان رسانه‌ای است که فقط به مخاطب می‌گوید به چه فکر کن اما به چگونه فکر کردن او کاری ندارد؟

این خبر را به اشتراک بگذارید