این یک دنیای دیگر است
و اما بعد از ستایشها؛ جلال حسینی در حرفه جدیدش اصلا کار آسانی ندارد
بهروز رسایلی
این مدت با اعلام خبر خداحافظی جلال حسینی از فوتبال و پیوستن او به جمع مربیان پرسپولیس، آنقدر در مورد دوران پرافتخار بازی جلال بحث شد که بخش دوم این داستان کمتر مورد توجه قرار گرفت. حقیقت آن است که همه جاه و شکوه دوران حرفهای حسینی مال همان مستطیل سبز بود و از امروز به بعد، او وارد یک دنیای کاملا جدید خواهد شد؛ حرفهای متفاوت که همه گذشتهات را باید فراموش کنی و در آن از اول بکوبی و بالا بیایی. در سراسر جهان صدها نمونه وجود دارد از مشهورترین ستارگان دنیای فوتبال که در عالم مربیگری به افق مورد نظر نرسیدند. در همین ایران خودمان، علی کریمی را داشتیم که شاید استثناییترین فوتبالیست تاریخ کشور بود، اما چند سعی و خطای کوتاه او در مربیگری به جایی نرسید و امروز بهنظر میرسد بهطور کامل قید کار را زده است. در نتیجه جلال حسینی بعد از انبوه ستایشهای این مدت، از حالا به بعد وارد فضایی میشود که هرگز شبیه گذشته نیست و ممکن است به آن نتیجه هم نرسد.
حضور تزیینی در پرسپولیس؟
شاید در نگاه اول اینطور بهنظر برسد که حضور در کادر فنی پرسپولیس به جلال حسینی «هدیه» داده شده تا او به یک خداحافظی بیسروصدا رضایت بدهد و البته تشویق به آویختن کفشهایش شود. فراموش نکنید 2هفته پیش از آنکه حسینی نامه خداحافظی بدهد و با باشگاه قرارداد مربیگری ببندد، رسما گفته بود تصمیمی برای بازنشستگی ندارد. در نتیجه احتمالا او را بدون ارزیابی تواناییهای فنیاش عضو کادر کردهاند تا داستان بازنشستگیاش مدیریت شود. در این صورت، حضور حسینی در جمع مربیان پرسپولیس جنبه «تزیینی» پیدا خواهد کرد، اما چنین فعالیتی چندان به درازا نخواهد کشید. دستیار باید به سرمربی کمک کند، در غیراین صورت مثل فصل گذشته شاهد اوجگیری فشارها خواهیم بود که میتواند منتهی به تغییرات وسیع شود. بعد از ناکامی پارسال سرخپوشان در کسب 4جام مختلف، تقریبا تمامی دستیاران یحیی گلمحمدی جدا شدند و حالا 2 مربی خارجی جدید کنار دست او قرار خواهند گرفت. از بین ایرانیها هم فقط کریم باقری مانده که از قضا حضور او در کادر هم تا حدود زیادی جنبه «غیرفنی» دارد. همه میدانند که کریم در مسائل فنی چندان دخیل نیست. او بهخاطر کاریزمایی که دارد حفظ شده و حضورش بیشتر جنبه نمادین دارد. بنابراین جلال حسینی هم نمیتواند با همین کارکرد در کادر باقی بماند. طبیعتا از او کار فنی انتظار میرود و حسینی باید کمکحال یحیی گلمحمدی باشد. در غیراین صورت، تعریف و تمجیدهای فراوان امروز، کمکم تبدیل به نقدهای تند و تیز خواهد شد.
یک نفر، مسئول کل تیم
یک تفاوت فاحش هم بین دنیای بازی و مربیگری وجود دارد که خیلی از فوتبالیستها آن را نادیده میگیرند و ضرر میکنند. شما وقتی بازی میکنی، فقط مسئول کار خودت هستی. حتی اگر تیم بدترین شرایط ممکن را داشته باشد، جلال حسینی میتواند به سهم خودش کیفیت خوبی نشان بدهد و از گزند انتقادات در امان بماند. دنیای مربیگری اما اینطور نیست. وقتی مربی شدی، سادهترین اشتباه دروازهبان تیمت هم به نام تو تمام خواهد شد. پارسال حامد لک اشتباه میکرد، اما یحیی گلمحمدی بد و بیراه میشنید. برای آینده حرفهای جلال خوب است که از حالا بداند داستان مربیگری به کلی فرق دارد؛ اینجا باید درست انتخاب کنی، درست کوچ کنی و امیدوار باشی همه اتفاقات بر وفق مرادت رخ بدهد. برانکو ایوانکوویچ یک جمله جالب دارد که میگوید: «مربیان دو دسته هستند؛ یا اخراج شدهاند، یا اخراج میشوند!»