محکومیت رژیم صهیونیستی در هجدهمین نشست روند آستانه
ایران، روسیه و ترکیه تداوم حملات رژیم صهیونیستی را به سوریه محکوم کردند
هجدهمین دور از نشستهای بینالمللی «روند آستانه» درباره سوریه، در شهر نورسلطان قزاقستان برگزار شد؛ سلسله نشستهایی که از آذرماه سال1396 و با حضور 3کشور جمهوریاسلامی ایران، روسیه و ترکیه آغاز شد و هدف اساسی آن، تثبیت آتشبس و یافتن راهحل سیاسی بین معارضان و دولت سوریه بود.
بهگزارش همشهری، هجدهمین دور از این نشستهای بینالمللی با محوریت بازگشت آوارگان سوری درحالی در روزهای اخیر برگزار شد که هیأت جمهوریاسلامی به سرپرستی علیاصغر خاجی، مشاور ارشد وزیر امورخارجه در امور ویژه سیاسی، به قزاقستان رفته بود تا رایزنیها برای حلوفصل مسالمتآمیز بحران در سوریه وارد مرحله جدیدی شود. هفدهمین دور از مذاکرات روند آستانه در روزهای ۲۴ و ۲۵ آذرماه سالگذشته در شهر نورسلطان قزاقستان برگزار شده بود؛ نشستهایی که محور و مبنای آن، قطعنامه۲۲۵۴ شورایامنیت سازمان ملل متحد و تأکید اساسی آن بر پایبندی به حفظ حاکمیت و وحدت سرزمینی سوریه است.
مشاور ارشد وزیر امورخارجه ایران در گفتوگو با هیأت اعزامی از سازمان مللمتحد با انتقاد از رفتار تبعیضآمیز آمریکا درزمینه تحریمها، رفع فوری همه تحریمها را در سراسر سوریه خواستار شد و گفت: همه تحریمها علیه سوریه باید بدون پیششرط سیاسی و هرگونه تبعیض رفع شود. علی اصغرخاجی همچنین از فرمان عفوعمومی رئیسجمهور سوریه استقبال و آن را گامی مثبت در راستای اعتمادسازی و نشاندهنده رویکرد مثبت دولت سوریه در حلوفصل مسالمتآمیز اختلافها ارزیابی کرد. رایزنی دیپلماتهای کشورمان با هیأت اعزامی از ترکیه بخش دیگری از برنامه هیأت جمهوریاسلامی در هجدهمین نشست روند آستانه بود. دراین گفتوگو دوطرف بر تزلزلناپذیر بودن تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه تأکید کردند. مشاور ارشد وزیر امورخارجه ایران در دیدار با هیأت ترکیهای به حضور غیرقانونی آمریکا در منطقه شرق فرات، پایان غارت منابعطبیعی سوریه و همچنین رفتار تبعیضآمیز آمریکا در رفع تحریمها علیه سوریه اشاره و بر لزوم رفع همه تحریمها علیه سوریه، بدون پیششرط سیاسی و هرگونه تبعیض تأکید کرد. خاجی همچنین با محکوم کردن تجاوزهای روزافزون رژیمصهیونیستی، نگرانی جمهوری اسلامی ایران را نسبت به استمرار این حملات در سوریه ابراز کرد.
گفتوگو با هیأت روسی از دیگر برنامههای هیأت نمایندگی جمهوریاسلامی در آستانه بود؛ خاجی دراین نشست نیز بر اهمیت و اراده مشترک کشورهای ضامن در آستانه در حل و فصل مسالمتآمیز بحران سوریه تأکید کرد. فرستاده ویژه رئیسجمهور روسیه در امور سوریه نیز دراین ملاقات با تأکید بر مواضع مشترک 2 کشور ایران و روسیه در سوریه، از گسترش همکاریهای دوجانبه دراین زمینه استقبال کرد. لاورنتیف با انتقاد از رویکرد غرب در اجرای توافقها و قطعنامههای صورت گرفته بهویژه قطعنامه۲۵۸۵، بر لزوم بازنگری غربیها در مواضع و سیاستهایشان و عدمسیاسی کردن کمکهای بشردوستانه به سوریه تأکید کرد. درجریان این نشست، هیأتهای عراقی و لبنانی نیز دیدارهای جداگانهای با هیأت ایرانی انجام دادند و در زمینه مسائل سوریه و منطقه، به گفتوگو و تبادلنظر پرداختند.
مکث
پایبندی قاطع حاکمیت و استقلال جمهوری عربی سوریه
ازسوی دیگر شرکتکنندگان در هجدهمین نشست بینالمللی روند آستانه با صدور بیانیهای 19بندی، بر پایبندی قاطع به حاکمیت و استقلال جمهوری عربی سوریه، وحدت و یکپارچگی و تمامیت ارضی آن و اصول و اهداف منشور سازمان ملل تأکید کردند. همچنین کشورهای ضامن روند آستانه، عزم خود را برای ادامه تلاش در راستای مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن و ایستادگی دربرابر برنامههای جداییطلبانه که با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه است ابراز کردند و همچنین بر لزوم تداوم همکاری بهمنظور نابودی تروریستهای داعش و جبهه النصره و همه عناصر و گروههای مرتبط با القاعده یا داعش و ... با اتخاذ تدابیری در حمایت از غیرنظامیان و زیرساختهای مدنی تأکید شده است. دراین بیانیه تداوم تجاوزهای نظامی رژیم صهیونیستی در سوریه نیز محکوم و تأکید شده است که این اقدامها نقض قانون بینالمللی، حاکمیت سوریه و کشورهای مجاور بوده و امنیت و ثبات منطقه را درمعرض خطر قرار میدهد که باید متوقف شود و بر پایبندی به پیشبرد روند حل و فصل سیاسی با رهبری سوریه و حمایت سازمان ملل تأکید و نسبت به اوضاع انسانی در سوریه ابراز نگرانی شده است. در پایان این نشست، 3کشور ایران، سوریه و ترکیه، بهعنوان ضامنهای روند آستانه، تصمیم گرفتند نوزدهمین نشست بینالمللی با موضوع سوریه و در فرمت آستانه را در نیمه دوم سال۲۰۲۲ در نورسلطان برگزار کنند.