• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 26 خرداد 1401
کد مطلب : 163458
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/zpR52
+
-

شرایط طلایی برای تکمیل واکسیناسیون

تا زمانی که تزریق دوز سوم واکسن کرونا در‌کشورها به بالای 70درصد نرسد، نمی‌توان ماسک را حذف کرد

با ادامه‌دار شدن وضعیت پایدار شیوع کرونا در کشور، متخصصان توصیه می‌کنند افرادی که هنوز واکسیناسیون‌شان را تکمیل نکرده‌اند، برای تزریق دوز سوم اقدام کنند. آنهایی هم که در گروه پرخطرند و بیش از 4ماه از تزریق دوز سوم‌شان گذشته، برای دریافت دوز چهارم اقدام کنند؛ چراکه در صورت رخداد پیک جدید کرونا، تزریق واکسن تأثیر زیادی نخواهد داشت. 
علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم‌ پزشکی شهیدبهشتی این توصیه را به مردم می‌کند و به همشهری می‌گوید: «مردم همچنان در تزریق دوز سوم کم‌لطفی می‌کنند. واکسن موجود است و باید از شرایط فعلی استفاده کرد. آمارها نشان می‌دهد 70درصد مردم 2دوز واکسن و بیش از 30درصد دوز سوم را زده‌اند. لازم است دوز سوم به بالای 70درصد برسد و افرادی که کاندید تزریق دوز چهارم هستند، برای تزریق دوز یادآور اقدام کنند.»  براساس اعلام این ویروس‌شناس افرادی که 4 تا 5ماه از تزریق دوز سوم‌شان گذشته و در گروه‌های پرخطر به‌شمار می‌روند، باید برای تزریق دوز چهارم اقدام کنند. ناجی تأکید می‌کند که هم‌اکنون، کشور در موقعیت طلایی قرار دارد و بهترین زمان برای تزریق واکسن، همین حالا و پیش از وقوع پیک جدید است: «تزریق واکسن در دوران پیک، تأثیر آن را کم می‌کند و ایمنی را پایین می‌آورد. در شرایط فعلی وزارت بهداشت، شهرداری و صداوسیما با تبلیغات و اطلاع‌رسانی گسترده روی بیلبوردها باید مردم را برای تزریق دوزهای تکمیلی ترغیب کنند.»
او می‌گوید: «باید اطلاعات علمی به مردم داده شود، اینکه کشورهای دیگر را در مدیریت شیوع تخریب کنیم، فایده‌ای برای ما ندارد و اساسا چنین اقدامی اشتباه است. نمی‌توان گفت وضعیت ما از فلان کشور بهتر است، در این شرایط مردم دچار توهم می‌شوند و تصور می‌کنند کرونا تمام‌ شده است.» 
به‌گفته او، یکی از دلایلی که مردم تمایل کمتری برای تکمیل واکسیناسیون دارند، دادن پیام‌های اشتباه ازجمله بی‌خطرشدن کروناست: «ما در مقایسه با وضعیت شیوع کرونا در کشورهای دیگر، با تقدم و تاخر مواجه‌ هستیم. یعنی نمی‌توانیم بگوییم که کشور ما بهترین شرایط را از نظر مدیریت شیوع کرونا داشته یا هم‌اکنون شرایط خوبی داریم، چراکه کشورهای دیگر هم همین وضعیت را تجربه کرده‌اند و در دوره‌ای، روزهای بدون فوتی داشته‌اند. تجربه‌ای که اکنون کشور ما در آن به‌سر می‌برد، تجربه کشورهای دیگر، در هفته‌ها و ماه‌های گذشته است.»  او ادامه می‌دهد: «همین کشورها زمانی ‌که وضعیت‌ شیوع‌شان مناسب شد، رعایت پروتکل‌های بهداشتی را کنار گذاشتند، اما با پدیدارشدن زیرسویه‌های اومیکرون، دوباره موارد ابتلایشان بالا رفت و حالا درگیر شده‌اند. ما کمی از کشورهای اروپایی و آمریکا، عقب هستیم و این احتمال وجود دارد که چندماه دیگر، وضعیتی شبیه آنها پیدا کنیم.» اشاره ناجی به ماجرای حذف یا کمرنگ‌شدن استفاده از ماسک در کشور است. پیش از این کمیته علمی کرونای وزارت بهداشت به ستاد ملی مقابله با کرونا پیشنهاد کرده بود ماسک می‌تواند براساس رنگ‌بندی شهرها، استفاده شود و افرادی که در گروه بیماران زمینه‌ای با سیستم ایمنی ضعیف و سن بالا قرار ندارند، در فضای باز می‌توانند ماسک را حذف کنند. با این حال استفاده از آن در مراکز درمانی که احتمال مراجعه بیماران مبتلا به کرونا وجود دارد، همچنان باید اجباری باشد. 
روز گذشته مسعود یونسیان، دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا به ایسنا اعلام کرد که در وضعیت فعلی، می‌توان در شرایط خاصی از ماسک استفاده کرد. کادر درمان یا افرادی که با بیماران زیادی مواجه‌اند، افراد با نقص ایمنی و یا سن بالا یا درگیر بیماری‌های حاد زمینه‌ای، باید در مکان‌های تجمعی که فاصله‌گذاری رعایت نمی‌شود و تهویه مناسبی ندارد، برای محافظت از خود، از ماسک استفاده کنند. او گفت که استفاده از ماسک در اتوبوس، مترو، هواپیما و... توصیه می‌شود و تنها در مکان‌هایی که تراکم جمعیت بالا نیست و تهویه خوبی دارد، می‌توان ماسک را برداشت.
رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم‌ پزشکی شهیدبهشتی هم به همین موضوع اشاره می‌کند. به‌گفته او هنوز زمان حذف ماسک نرسیده است: «در صورتی که افراد به‌طور کلی استفاده از ماسک را کنار بگذارند، با ورود احتمالی واریانت‌های اومیکرون یعنی BA4 و BA5 ویروس دوباره در کشور به گردش درمی‌آید؛ آن‌هم برای زیرسویه‌ای که سرایت‌پذیری بالایی دارد و ایمن‌گریز است.» 
او درباره زمان حذف کامل ماسک هم توضیح می‌دهد و می‌گوید که برداشتن ماسک، بستگی به شرایط جهانی و وضعیت اپیدمی در ایران دارد: «اگر موارد ابتلا و بستری‌ها بسیار کاهش پیدا کند و موارد بستری در آی‌سی‌یو که اکنون بیش از 300مورد است به زیر 50نفر برسد و این وضعیت برای چندین ماه هم ادامه داشته باشد و موارد مرگ هم بسیار پایین بیاید، می‌توان گفت که دیگر زمان حذف کلی ماسک است. البته همه اینها به شرایط جهانی هم بستگی دارد.» ناجی امیدوار است که امسال جهان چنین شرایطی را تجربه کند: «اگر میزان واکسیناسیون در بیشتر کشورها به بالای 70درصد برسد، دیگر می‌توان گفت که وضعیت خوب است و تا نیمه‌های سال میلادی با تبدیل شدن کرونا از پاندمی به آندمیک، می‌توان ماسک را حذف کرد.»

این خبر را به اشتراک بگذارید