آشنایی با چند فینگرفود مرغی که همه جا میتواند به دادتان برسد
این لقمههای کوچک دوستداشتنی
سعیده مرادی
فینگرفودها بهمعنای «خوراک انگشتی» که در زبان فارسی به آنها «لقمک» هم میگویند، این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده است. فینگر فودها هم بهعنوان پیشغذا و هم یک وعده غذایی کامل محسوب میشوند که پختن و میل کردن آنها در اغلب کشورهای دنیا، از آسیا و آفریقا گرفته تا اروپا و آمریکا رواج دارد. لقمههای کوچک و خوشمزهای که بهدلیل تنوع در رنگ، طعم، شکل و همچنین مواداولیه بسیار چشمنوازند و هر بینندهای را وسوسه میکنند تا طبق سلیقه و ذائقه خودش یک «فینگرفود» درست کرده و آن را میل کند! فینگرفودها بهویژه وقتی که با نظم و ترتیب، تزئین شده در کنار هم داخل یک ظرف قرار میگیرند، شکل و ظاهر جذابتری پیدا میکنند. البته این لقمههای کوچک خوشمزه و دوستداشتنی مزایا و ویژگیهای دیگری هم دارند که باعث محبوبیت آنها شده است. ازجمله اینکه فینگرفودها به راحتی سرو شده و به راحتی و با دست، بدون نیاز به قاشق و چنگال خورده میشوند و به همین دلیل برای پذیرایی در مهمانیها و جشن تولدها و دورهمیهای دوستانه و خانوادگی گزینه مناسبی هستند. در این شماره چند نوع فینگرفود که با مرغ تهیه میشوند را طبق دستور پخت مریم بخشی، مدرس آشپزی و شیرینیپزی و کارشناس آشپزی در برنامههای تلویزیونی به شما آموزش میدهیم.
رول مرغ و سبزیجات
مواد لازم
مواد خمیر:
تخممرغ: 2عدد
آرد: یک پیمانه
شیر: یکونیم پیمانه
مواد میانی:
سینه مرغ: یک عدد
پوره سیبزمینی: یک پیمانه
کلم بروکلی: یکچهارم پیمانه
خیارشور رنده شده: 2عدد
سس مایونز: 100گرم
زیتون: 50گرم
گوجه گیلاسی: 100گرم
جعفری: به میزان لازم
طرز تهیه
در ابتدا ظرف مناسبی انتخاب کرده و آرد را داخل آن میریزید. سپس تخممرغها و شیر را به آرد اضافه کرده و شروع به هم زدن میکنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که شیر باید در چند مرحله و کمکم به مواد اضافه شود. همچنین برای هم زدن مواد خمیر رول مرغ و سبزیجات نیازی به همزنبرقی نیست و با همزن دستی هم میتوان مواد را ترکیب کرد. در نهایت مقداری زعفران به آن اضافه میکنید تا طعمی مطلوب و رنگی طلایی و خوشرنگ به کرپها بدهد. سپس ماهیتابه را روی شعله گاز قرار داهید تا داغ شود. بعد از اینکه خمیر یکدست شد، آن را داخل ماهیتابه ریخته و سرخ کنید تا کرپهای نازک و یکاندازه به دستآید. کرپها هرچه نازکتر باشد کیفیت بهتری خواهند داشت. در ادامه مواد میانی را داخلی ظرفی ریخته و با هم ترکیب کنید. توجه داشته باشید که مواد باید ریز و یکدست خرد شده باشند. همچنین خیارشورها رنده و آب اضافی آنها گرفته شود. بعد مواد را داخل کرپها ریخته و آنها را بپیچید. بعد از اینکه رولها آماده شد، آنها را داخل یخچال قرار دهید تا یک یا 2ساعت استراحت کنند. سپس با گوجه گیلاسی یا زیتون آنها را تزئین کرده و در ظرف مناسب سرو کنید.
اردور مرغ و قارچ و ذرت
مواد لازم
سینه مرغ پخته: 1عدد
قارچ: 10عدد
فلفل دلمهای خرد شده: نصف لیوان
پیاز یا پیازچه: 1عدد
سس مایونز: 3قاشق غذاخوری
سس قرمز: 1قاشق غذاخوری
خیار شور متوسط: 10عدد
جعفری خرد شده: 2قاشق غذاخوری
ذرت پخته: نصف لیوان
طرز تهیه
سینه مرغ را بپزید و ریش ریش کنید. سپس خیار شور ریز خرد شده، ذرت پخته، جعفری خرد شده، سس مایونز، سس قرمز، نمک و فلفل را به مرغ اضافه کرده و خوب مخلوط کنید تا مواد به خورد هم بروند. داخل ماهیتابه مقداری روغن بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید تا داغ شود. سپس قارچ، فلفل دلمهای و پیاز را که ریز خرد کردهاید به روغن اضافه کنید و تفت دهید تا نرم شوند و آب اضافی غذا کشیده شود. پس از پخت، مواد را کناری قرار دهید تا خنک شوند. سپس به مواد دیگر اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. در ادامه کنارههای تیرهرنگ نان تست را با چاقو جدا کنید. روی هر تکه نان مقداری مایه اردور بریزید. سپس نان بعدی را روی آن قرار دهید. به همین صورت نانها را آماده کنید. روی نانها را با نایلون بپوشانید و بهمدت 1ساعت در یخچال قرار دهید تا سرد شود. پس از سرد شدن نانها را از یخچال خارج کنید و هر نان را به شکل مثلث برش بزنید. نانها را در ظرف موردنظرتان قرار دهید و با گوجه فرنگی، سس و ... تزئین و سرو کنید.
چیکنرول
مواد لازم
سینه مرغ چرخ شده: 250گرم
سس خردل: یک قاشق سوپخوری
فلفل قرمز: یک قاشق چایخوری
سیر: یک حبه
پودر آویشن: یک قاشق چایخوری
نمک: یک قاشق چایخوری
کالباس مرغ: به میزان لازم
مواد لازم برای سرخ کردن:
پودر سوخاری: 2قاشق سوپخوری
شیر: 2قاشق سوپخوری
نمک: یک چهارم چایخوری
تخممرغ: یک عدد
طرز تهیه
در ابتدا کاسهای برداشته و سینه مرغ چرخ شده را به همراه سس خردل و فلفل قرمز و سیر و پودر آویشن و نمک داخل آن میریزید و هم میزنید تا مواد کاملاً به خورد هم رفته و ترکیب شوند. در ادامه روی یک پلاستیک یا سلفون مقداری آرد ریخته و این مواد را روی آن باز کرده و به 4قسمت مساوی تقسیم میکنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که ضخامت مواد باید نه خیلی نازک و نه خیلی کلفت باشد تا به خوبی سرخ و پخته شوند. سپس یک ورقه ژامبون و پنیر گودا روی آن گذاشته و مواد را به شکل رول درمیآورید. در ادامه برای سرخ کردن رولها، درون ظرفی شیر، تخممرغ و نمک را اضافه کرده و هم میزنید و رولها را کاملاً به این ترکیب آغشته کرده و سپس در پودر سوخاری نارنجی میغلتانید. در نهایت یک تابه عمیق برداشته و داخل آن روغن ریخته و روی حرارت قرار میدهید تا روغن داغ شود. سپس رولها را داخل تابه گذاشته و به آرامی سرخ میکنید. باید به این نکته توجه کرد که رولها را نباید زیاد سرخ کرد. اگر زیاد سرخ شود، گوشت مرغ سفت میشود. وقتی رولها برشته شد، از روغن خارج کرده و روی حوله کاغذی قرار میدهید تا روغن اضافه آن گرفته شود. در نهایت رولها را در ظرف مناسب چیده و با انواع سس سرو میکنید.
راتای مرغ
مواد لازم
مرغ: 400گرم
نان تست: 30عدد
آبلیمو: به مقدار لازم
سس مایونز: 100گرم
پنیر لبنه: 100گرم
شوید و جعفری: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه
در ابتدا مرغ را با کمی آب، روغن، نمک و فلفل میپزید. بعد از اینکه مرغها خوب پخته و سرد شدند آنها را ریشریش کرده و سپس شوید و جعفریها را که از قبل کمی خرد شده به آن افزوده و همه مواد را با هم مخلوط میکنید. بعد سس مایونز و پنیر لبنه را به نسبت مساوی به مواد اضافه میکنید. در ادامه مواد را بهمدت نیمساعت در یخچال قرار داده تا کمی سفت شود. در این مرحله مواد راتای مرغ آماده است. بعد از آن 2راه را میتوانید انتخاب کنید؛ یک راه این است که میتوانید نانهای تست را با قالب موردنظر برش بزنید. قالب برش باید عمیق باشد تا بعد از برش زدن روی نان به اندازه کافی جا برای مواد باقی بماند. بدون برداشتن قالب مقداری از مواد راتای مرغ را روی نان میریزید. سطح مواد را با پشت قاشق صاف کرده و به دیوارههای قالب فشار میدهید تا شکل قالب را بگیرد. راه دیگر این است که اول مواد را روی سطح نان به ضخامت یکسان پهن میکنید و بعد قالب میزنید. برای خوشگلتر شدن راتای مرغ میتوان با یک کاردک دور تا دور نان را با سس مایونز پوشاند. سپس روی آن را با گوجه گیلاسی، زیتون، چند برگ شوید، خیارشورتزئین کنید. در آخر راتاها را باید قبل از سرو بهمدت حداقل یکساعت در یخچال قرار دهید.