• یکشنبه 30 دی 1403
  • الأحَد 19 رجب 1446
  • 2025 Jan 19
شنبه 27 فروردین 1401
کد مطلب : 158234
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/1wXyV
+
-

مسیر جدید برای ورود و خروج طلا

بانک مرکزی ضوابط اجرایی تجارت فلز زرد را ابلاغ کرد

طلا
مسیر جدید برای ورود و خروج طلا

سرانجام پس از نزدیک به 3سال انتظار، هیأت عامل بانک مرکزی، ضوابط اجرایی ورود و صدور فلزات گرانبها را نهایی و ابلاغ کرد. 4تیرماه سال98 بود که شورای پول و اعتبار آیین‌نامه ورود و فلزات گرانبها را با هدف تسهیل واردات شمش و طلای ذوب شده، صادرات مصنوعات فلزات گرانبها و رفع موانع تسویه تعهدات صادراتی صادرکنندگان این مصنوعات مصوب کرد اما همان زمان مقرر شد ضوابط اجرایی مورد نیاز برای اجرای این آیین‌نامه را بانک مرکزی تدوین و ابلاغ کند. اما تعیین و ضوابط اجرایی ورود و خروج فلزات گرانبها تا اسفندماه سال گذشته طول کشید تا اینکه 21اسفندماه هیأت عامل بانک مرکزی تصمیم نهایی خود را اعلام و از 20فروردین امسال آن را برای اجرا ابلاغ کرد. آیا با این تصمیم واردات شمش طلا، نقره و پلاتین به کشور آسان‌تر خواهد شد؟
به‌گزارش همشهری، براساس ضوابط جدید، ورود قطعی شمش فلزات گرانبها شامل طلا، نقره و پلاتین با 3شرط و البته رعایت کامل سایر قوانین و مقررات مربوط ممکن خواهد بود. شرط نخست ثبت سفارش و اظهار آن در سامانه جامع تجارت، شرط دوم صدور تأییدیه انطباق شمش وارداتی در سازمان استاندارد و شرط سوم هم انجام تشریفات گمرکی خواهد بود. همچنین ورود موقت برای پردازش شمش فلزات گرانبها و فلزات گرانبهای ذوب شده براساس مفاد تعیین شده در قانون امور گمرکی و آیین‌نامه اجرایی آن قابل تعمیم و تسری است.
بانک مرکزی می‌گوید؛ از این پس واردات فلزات گرانبهای ذوب شده خام برای متقاضیان دارای مجوز تولید با رعایت کامل سایر قوانین و مقررات به شرط ثبت سفارش و اظهار آن در سامانه جامع تجارت، اخذ مجوز و تأییدیه از وزارت صمت، صدور تأییدیه انطباق فلزات گرانبهای ذوب شده خام وارداتی در سازمان استاندارد و همچنین انجام تشریفات گمرکی امکان پذیر است.
واردات کالاهای صنعتی فلزات گرانبها هم مشروط به ثبت سفارش و اظهار آن در سامانه تجارت، اخذ مجوز از وزارت صمت و انجام تشریفات گمرکی شده است.

مسیر صادرات قطعی
آیین‌نامه مصوب تیرماه سال1398 شورای پول و اعتبار تأکید دارد صدور فلزات گرانبها به‌صورت شمش، ذوب شده خام و مسکوک از کشور به هر نحو ممنوع است مگر از طریق بانک مرکزی. اما صادرات قطعی مصنوعات فلزات گرانبها شامل طلا، پلاتین و نقره امکان پذیر است. صادرات قطعی این مصنوعات ارزشمند و گرانبها به ثبت تقاضا و اظهار محموله صادراتی در سامانه جامع تجارت مشروط خواهد بود البته به شرط اینکه این مصنوعات صادراتی به‌صورت محصول تکمیل شده و نهایی باشد. البته برای صادرات این مصنوعات، متقاضیان باید تقاضای خود را شامل مشخصات هویتی، مشخصات محموله صادراتی و تعیین گمرک تخصصی به همراه کل محموله صادراتی را به بانک مرکزی ارسال کنند تا نسبت به انجام امور کارشناسی این مصنوعات درخصوص بررسی ارزش افزوده و همچنین محاسبه ارزش ریالی و ارزی آن و تعیین میزان معوض شمش یا فلزات گرانبهای ذوب شده در بانک مرکزی اقدام شود. آیین‌نامه فعلی تأکید دارد که مصنوعات فلزات گرانبهای صادراتی در مورد طلا و پلاتین حداقل 5درصد و در مورد نقره حداقل 15درصد باید ارزش افزوده داشته باشد.
صادرکنندگان مصنوعات ساخته شده با طلا، نقره و پلاتین حتما باید تضمین بانکی به بانک مرکزی بدهند و محموله صادراتی هم پلمب شده باشد و مجوز صادرات هم با عنوان گمرک تخصصی شامل مشخصات هویتی، مشخصات محموله، میزان تعهدات ارزی و معوض فلزات گرانبها و شماره انحصاری پلمب شده را از بانک مرکزی گرفته باشند.

راه صادرات تولید معادن
هیأت عامل صادرات قطعی فلزات گرانبهای تولیدی معادن داخلی را اعلام کرده شرط نخست آن ثبت تقاضا و اظهارمحموله صادراتی توسط متقاضی در سامانه جامع تجارت است. شرط دوم و مهم گرفتن اجازه صادرات از وزارت صمت است مبنی بر اینکه امکان فروش این فلزات در داخل کشور به قیمت‌های رقابتی بین‌المللی وجود ندارد و این فلزات واقعا از معادن کشور استخراج شده باشد. ضابطه جدید می‌گوید اعلام وزن و عیار محموله‌های صادراتی فلزات گرانبهای تولیدشده در معادن داخل کشور را وزارت صمت تعیین می‌کند اما انجام امور کارشناسی و محاسبه ارزش ریالی و ارزی این محموله‌ها و مشخصات دیگر ازجمله تعیین میزان معوض شمش یا فلزات گرانبهای ذوب شده با بانک مرکزی خواهد بود.

مسیر آسان شد یا سخت‌تر؟
براساس آیین‌نامه مصوب شورای پول و اعتبار فقط بانک مرکزی اجازه واردات و صدور فلزات گرانبها را دارد که می‌تواند راسا به این کار اقدام کند یا آن را به بانک‌ها و یا اشخاص حقیقی و حقوقی مورد تأیید خود بدهد و ورود قطعی فلزات گرانبها به کشور توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی جهت مصارف و معاملات تجاری با رعایت کامل سایر قوانین و مقررات مربوط، تنها به‌صورت شمش استاندارد به هر میزان مجاز است البته اشخاص حقیقی و یا حقوقی دارای مجوز تولید می‌توانند پس از تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به ورود فلزات گرانبهای ذوب شده خام به کشور با رعایت کامل سایر قوانین و مقررات مربوط اقدام کنند. آیا با ابلاغ ضوابط جدید واردات و صادرات فلزات گرانبها مسیر تجارت در جاده طلایی آسان‌تر می‌شود یا سخت‌تر؟
 

این خبر را به اشتراک بگذارید