• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
یکشنبه 14 فروردین 1401
کد مطلب : 156979
+
-

رهبر معظم انقلاب در سخنرانی به مناسبت سال نو تشریح کردند

تقویت تولید دانش‌بنیان تنها راه دستیابی به پیشرفت عادلانه

رهبری
تقویت تولید دانش‌بنیان تنها راه دستیابی به پیشرفت عادلانه

رهبرمعظم انقلاب اسلامی در سخنرانی زنده و تلویزیونی در نخستین روز از سال۱۴۰۱ ضمن تبریک عید نوروز و آغاز قرن جدید، در تبیین شعار سال جدید، تنها راه دستیابی به پیشرفت عادلانه و حل مشکل فقر را حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان خواندند و در بخش دیگری از سخنان‌شان، با اشاره به مسائل جهانی درحال وقوع در افغانستان، اوکراین و یمن تأکید کردند: همه این حوادث نشان‌دهنده حقانیت و انتخاب درست ملت ایران در مبارزه با استکبار است. به‌گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام‌معظم‌رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، آمیختگی عید ملی نوروز با ذکر نیایش و دعا و معنویت را یکی از ویژگی‌های نوروز ایرانی برشمردند و گفتند: بهار، مظهر امید و پیام‌آور طراوت و رویش است که امسال به‌دلیل همراهی با نیمه شعبان که روز تولد امید بزرگ تاریخ و بشریت است، این امید مضاعف شده است. رهبر معظم ‌انقلاب با تأکید بر اینکه امید، منشأ همه حرکت‌ها و پیشرفت‌ها است، گفتند: کسانی که برای مردم سخن می‌گویند یا مطلب می‌نویسند و یا پیام می‌فرستند، هرچه می‌توانند در مردم امید ایجاد کنند، زیرا امید عامل مهم پیشرفت است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به اینکه خداوند متعال زمینه‌های امید را برای ملت ایران فراهم کرده است، خاطرنشان کردند: بگذارید دشمنان از امیدواری ملت ایران به خشم بیایند.

اهمیت محوری مسئله اقتصاد
ایشان بعد از این مقدمه، وارد بحث اصلی خود شدند و با اشاره به انتخاب عناوین اقتصادی در یک‌دهه گذشته و همچنین شعار سال۱۴۰۱ گفتند: علت اینکه برای امسال نیز عنوان و شعار اقتصادی انتخاب شد، اهمیت محوری مسئله اقتصاد و همچنین چالش‌های اقتصادی در دهه90 است که رهایی از این چالش‌ها نیازمند تدبیر، عمل و حرکت صحیح است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اینکه امروز مسئله اصلی مسئولان اجرایی و کسانی که در اداره کشور دخیل هستند، اقتصاد است، افزودند: البته رویکردهای مردمی جدیدی نیز به‌چشم می‌خورد که اگر به شکل مناسبی ادامه پیدا کند، دلگرم‌کننده است. رهبر معظم ‌انقلاب با تأکید بر اینکه تنها راه رسیدن به رشد اقتصادی، حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان است، افزودند: منظور از اقتصاد دانش‌بنیان، نگاه علمی و فناورانه به تولید در همه عرصه‌ها است که نتیجه آن، کاهش هزینه‌های تولید، افزایش بهره‌وری، ارتقای کیفیت محصولات، رقابت‌پذیر شدن تولیدات در بازارهای جهانی و کاهش قیمت تمام‌شده محصولات در داخل خواهد بود. رهبر معظم ‌انقلاب با تأکید بر این واقعیت که دستیابی به پیشرفت عادلانه در اقتصاد و حل مشکل فقر فقط از مسیر تقویت تولید دانش‌بنیان می‌گذرد، گفتند: تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان باید افزایش یابد و این کار شدنی و ممکن است. ایشان با اشاره به فعالیت حدود ۶هزارو۷۰۰ شرکت دانش‌بنیان در کشور گفتند: در سال جدید برای پاسخ به نیازهای کشور، تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان باید دوبرابر شود. البته این موجب نشود که عده‌ای، شرکت‌هایی را که واقعا دانش‌بنیان نیستند، با این عنوان، تأسیس و راه‌اندازی کنند.

مبارزه قاطع با وابستگی در حوزه کشاورزی
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به عقب‌تر بودن بعضی از بخش‌های تولید همچون کشاورزی از ویژگی‌های دانش‌بنیان افزودند: مسئله کشاورزی و دامداری بسیار مهم است و کشور باید در محصولات پایه غذایی همچون گندم، جو، ذرت، خوراک دام و دانه‌های روغنی به امنیت کامل و خودکفایی لازم دست پیدا کند. ایشان دستیابی به این هدف را با توجه به وسعت سرزمینی و فراوانی دشت‌های حاصلخیز در کشور ممکن دانستند و گفتند: متأسفانه بخش کشاورزی جزو وابسته‌ترین بخش‌های کشور به واردات است که این وضع حتما باید تعدیل شود. رهبر معظم ‌انقلاب با اشاره به اظهارات یکی از وزرای سابق کشاورزی مبنی بر مانع‌تراشی ذینفعان واردات و جلوگیری از کاهش وابستگی در کالاهای اساسی گفتند: مبارزه با این وابستگی به‌علت منافع زیاد برخی افراد و احتمالا نفوذ و کارشکنی آنها در بعضی از دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها دشوار است، اما مسئولان باید همت کنند و این کار سخت را انجام دهند.
ایشان با تأکید بر لزوم حمایت مسئولان از شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق خرید محصولات آنها یا تخصیص امکانات، افزودند: تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان باید شاخص پیشرفت در هر بخش و شاخصی برای ارزیابی مسئولان آن وزارتخانه و دستگاه باشد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان را با توجه به امکانات کشور به‌خصوص مهم‌ترین امکان و سرمایه کشور یعنی «نیروی انسانی تحصیلکرده»، کاملا ممکن خواندند و افزودند: براساس گزارش‌ها، درصد بالایی از عناصر تحصیلکرده در رشته‌های غیرمرتبط با تحصیل خود مشغول به‌کار هستند، درحالی‌که می‌توان از همت نیروهای متخصص و جوان که بزرگ‌ترین ثروت کشور هستند، به‌نفع ثروتمند کردن کشور استفاده کرد.

جلوگیری از پول‌پاشی بدون‌ملاحظه 
ایشان «اشتغال‌آفرینی» را نیز در گرو افزایش شرکت‌های دانش‌بنیان دانستند و گفتند: البته در این زمینه نباید دچار خطاهای گذشته شویم. رهبر معظم ‌انقلاب در بیان یکی از این خطاها گفتند: در دولت‌های قبل، طرح‌های گوناگونی برای افزایش تولید مطرح و تسهیلات بانکی در اختیار افراد قرار داده شد، اما تقریبا همه آن طرح‌ها ناموفق بود. بنابراین پول‌پاشی بدون ملاحظه به‌جایی نمی‌رسد و کارها باید درست و با مطالعه انجام شود. ایشان با تأکید بر شکل دادن به فعالیت‌های زنجیره‌ای شرکت‌های دانش‌بنیان، یک ملاحظه نیز مطرح کردند و گفتند: در اثر برخی تصمیم‌های اخیر، ممکن است به بعضی از شرکت‌های کوچک و متوسط ضربه وارد شود که دولت و بانک‌ها نباید اجازه دهند چنین مشکلی ایجاد شود.  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بخش دیگری از سخنان‌شان با یادآوری تأکید سال قبل خود در روز اول سال مبنی بر پرهیز از «گره‌زدن اقتصاد کشور به تحریم‌های آمریکا و بیان این حرف که تا تحریم است وضع همین است»، خاطرنشان کردند: خوشبختانه سیاست‌های جدید در کشور نشان داد می‌توان با وجود پا برجا بودن تحریم‌های آمریکا پیشرفت کرد، تجارت خارجی را رونق داد، وارد قراردادهای منطقه‌ای شد و در زمینه نفت و مسائل دیگر به دستاوردهایی رسید.
رهبر معظم ‌انقلاب افزودند: البته به‌ هیچ‌وجه نمی‌گویم که به‌دنبال رفع تحریم‌ها نباشید و کسانی که دراین زمینه در حال تلاش هستند، کار خود را دنبال کنند، اما اساس این است که کشور را به‌گونه‌ای اداره کنیم که تحریم‌ها نتواند ضربه اساسی و زیان بزرگی به اقتصاد بزند، بنابراین امسال هم همان توصیه را تکرار می‌کنم که اقتصاد کشور به تحریم گره زده نشود. ایشان در بیان یک توصیه تکمیلی، به افزایش قیمت نفت و درآمدهای ارزی اشاره کردند و با طرح این سؤال که با این درآمدها چه می‌خواهید بکنید، گفتند: با این درآمدها 2 گونه می‌توان برخورد کرد؛ یا می‌توان آنها را صرف افزایش واردات کرد با این تصور که با این کار، رفاه و آسایش مردم بیشتر می‌شود. این کار اگرچه ظاهر خوبی دارد، اما باطن آن بسیار بد و در واقع ضایع کردن سرمایه‌های اساسی کشور است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: راه دیگر که راه درست و اساسی است، استفاده از درآمدهای نفتی برای ساختن زیرساخت‌های کشور و محکم کردن بنیان‌ها و ریشه‌دار کردن اقتصاد است که این کار باید انجام شود.


انتخاب ملت ایران در مقابل جبهه استکبار
رهبر معظم ‌انقلاب در بخش دیگری از سخنان‌شان با اشاره به مسائل متعدد جهانی که اکنون درحال وقوع است و همه این موارد نیازمند تدبیر و حرکت و تصمیم و اقدام صحیح است، گفتند: هنگامی که به قضایای جاری دنیا نگریسته می‌شود، حقانیت و صدق ملت ایران در مواجهه با جبهه استکبار بیش‌ از همه روشن‌ می‌شود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اینکه انتخاب ملت ایران در مقابل جبهه استکبار «ایستادگی، عدم‌ تسلیم و وابستگی، حفظ استقلال و تقویت درونی نظام و کشور» بود، خاطرنشان کردند: این تصمیم‌ها، ملی و درست بودند. ایشان با اشاره به قضایای کشور مظلوم و مسلمان افغانستان و ظلم و نحوه خروج آمریکایی‌ها بعد از ۲۰سال ستم و جنایت گفتند: قضایای اوکراین هم یک نمونه دیگر است که رئیس‌جمهور آنکه به‌وسیله غربی‌ها برسر کار آمده نیز خطاب به آنها لحن تندی را به‌کار می‌برد. رهبر معظم ‌انقلاب همچنین با اشاره به قضایای یمن و بمباران هرروزه مردم مقاوم این کشور و از طرف دیگر اقدام عربستان در گردن زدن ۸۰جوان و نوجوان خاطرنشان کردند: همه این قضایا نشان‌دهنده ظلمت حاکم بر دنیا و گرگ‌های خونخواری است که دنیا در دست آنها است.

نمونه‌هایی از نژادپرستی آشکار غرب 
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای آشکار شدن نژادپرستی غرب را یکی از زوایای قضایای اوکراین برشمردند و گفتند: جدا کردن سیاهپوست‌ها از سفیدپوست‌ها و پیاده کردن آنها از قطارها و یا اظهار تأسف صریح غربی‌ها در رسانه‌هایشان از وقوع جنگ در اروپا به‌جای آنکه در خاورمیانه باشد، نمونه‌هایی از نژادپرستی آشکار غرب است.
 ایشان نمونه دیگر از دوگانگی در دنیای غرب را نحوه مواجهه با ظلم و ستم در کشورها بیان کردند و افزودند: اگر ظلم در کشورهای مطیع آنها اتفاق بیفتد، مطلقا واکنشی نشان نمی‌دهند و با این‌همه ظلم و ستم، ادعای حقوق بشری نیز دارند و با این ادعای دروغین، از کشورهای مستقل باج‌خواهی می‌کنند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأکید کردند: امروز یکی از رسواترین و فاحش‌ترین مقاطع تاریخ معاصر از ظلم و استکبار است و مردم دنیا نیز مستقیما درحال نظاره کردن این ظلم‌ها و دوگانگی‌ها هستند.
ایشان با تأکید بر اینکه ملت ایران در سال‌های متمادی، شیوه کار خود را ارتقا بخشیده و در چارچوب جدیت و منطق پیش رفته است، افزودند: کشور امروز بیش ‌از هر زمان دیگری نیازمند کار و تلاش و همدلی و هم‌افزایی یعنی همدلی و هم‌افزایی میان ملت، همدلی و هم‌افزایی میان مسئولان و همدلی و هم‌افزایی میان ملت و مسئولان است.
رهبرمعظم انقلاب برخی تنازع‌های موجود را عمدتا پوچ و برخاسته از هوای نفس و بی‌تقوایی دانستند و تأکید کردند: باید این مسائل را کنار گذاشت و در مسیر بسیج عمومی ملت ایران در راه‌های صلاح علمی، عملی، مقاومتی و خدمات اجتماعی خللی به‌وجود نیاورد.

۱۴۰۱؛ سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» 
 رهبرمعظم انقلاب در پیامی به‌مناسبت آغاز سال۱۴۰۱ هجری شمسی، با تبریک عید نوروز و ایام ولادت خورشید فروزان عالم وجود، حضرت بقیه‌الله الاعظم(عج) به ملت بزرگ ایران و همه ملت‌های همدل و با تبریک ویژه به خانواده‌های معظم شهیدان و همچنین جانبازان، ایثارگران و خدمتگزاران ملت در میدان‌های مختلف علم، سلامت، امنیت و مقاومت، سال جدید را سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نامگذاری کردند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای سال۱۴۰۰ را نیز همچون سال‌های دیگر سالی توأم با فرازها و فرودها برشمردند و گفتند: انتخابات مهم و بزرگ ریاست‌جمهوری، یکی از مهم‌ترین فرازها و شیرینی‌های سال قبل بود که مردم با وجود خطر شدید بیماری همه‌گیر کرونا، با شرکت در انتخابات، دولتی تازه‌نفس را به‌میدان آوردند که براساس نشانه‌های موجود، دولتی مردمی و دارای ریل جداگانه از دولت محترم قبل است و امیدهایی را در مردم زنده کرده‌است. ایشان مقابله جدی با کرونا و کاهش قابل توجه تلفات در اثر تأمین واکسن برای همگان را از دیگر فرازهای سال۱۴۰۰ خواندند و در بیان نقطه اوج دیگری از حوادث این سال خاطرنشان کردند: در بخش‌های مختلف علم و فناوری از تولید چند نوع واکسن معتبر تا پرتاب ماهواره، کارهای بزرگی انجام شد. رهبر معظم ‌انقلاب، اعتراف آمریکایی‌ها به شکست خفت‌بار آنها در فشار حداکثری علیه ایران را از دیگر شیرینی‌های سال۱۴۰۰ در عرصه جهانی دانستند و افزودند: ایستادگی مردم موجب این پیروزی شد و در واقع این ملت ایران بود که پیروز شد. ایشان در بیان پیام حوادث متعددی که در سال۱۴۰۰ در نقاط دیگر جهان رخ داد، تأکید کردند: این حوادث همگی درستی راه ملت ایران در مقابل استکبار را نشان داد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای «تنگی معیشت مردم، مسئله گرانی‌ها و تورم» را تلخ‌ترین موضوع سال۱۴۰۰ دانستند و افزودند: مشکلات اقتصادی علاج‌پذیر است و حتما باید علاج شود. البته عجله و توقع رفع دفعی آنها واقع‌بینانه نیست، اما امیدواریم بخشی از آنها در سال ‌جدید که سال اول قرن۱۵ هجری‌شمسی است، برطرف شود. ایشان در ادامه هدف از تعیین شعار سال را جهت‌دهی به حرکت مسئولان دستگاه‌ها و آحاد مردم دانستند و افزودند: در بعضی از سال‌ها متناسب با شعار سال توفیقات خوبی به‌دست آمد، اما در بعضی سال‌ها نیز کم‌کاری‌هایی وجود داشت. البته در سال۱۴۰۰ که سال «تولید؛ پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها» بود، کارهای خوبی انجام شد که باید ادامه پیدا کند. رهبر معظم ‌انقلاب در بیان علت تمرکز بر مسئله تولید در سال‌های اخیر، گفتند: تولید، کلید حل مشکلات اقتصادی و راه اصلی عبور از دشواری‌های اقتصادی است، ضمن اینکه رشد اقتصادی، افزایش اشتغال، کاهش تورم، افزایش درآمد سرانه، بهبود رفاه‌عمومی و همچنین افزایش اعتماد به نفس و عزت‌ملی در گرو رونق و رواج اکسیری به نام تولید ملی است که تکیه برآن در این سال‌ها تأثیرهای خوبی نیز داشته‌است. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: امسال نیز همچنان بر مسئله تولید تأکید می‌کنم، البته بر لایه و چهره جدیدی از تولید یعنی تولید «دانش‌بنیان» و «اشتغال‌آفرین». ایشان معیار قرار دادن تولید دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین را موجب حرکت رو به جلو و محسوس در همه اهداف اقتصادی دانستند و افزودند: بنابراین شعار سال۱۴۰۱ عبارت است از «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین». رهبر معظم ‌انقلاب با تأکید بر توصیه سال قبل خود مبنی بر اکتفا نکردن به کارهای سطحی همچون درج نام سال بر تابلوی خیابان‌ها و یا روی سربرگ دستگاه‌ها، گفتند: تحقق شعارامسال نیاز به سیاستگذاری دارد. البته با تحرکی که از رئیس‌جمهور محترم و همکاران‌شان مشاهده می‌شود، ان‌شاءالله این شعار روی زمین نخواهد ماند، اما هرچه بیشتر کار و تلاش شود بهتر خواهد بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید