هشدار؛ خطر ریزش بهمن
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا میگوید غیرحرفهایها در این آخر هفته نباید به کوه بروند
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارش برف در ارتفاعات و احتمال سقوط بهمن در روزهای آتی خبر داد. صادق ضیاییان درباره وضعیت جوی و بارش برف و احتمال سقوط بهمن در ارتفاعات گفت که کوهنوردان حرفهای به شرط احتیاط و همراه داشتن وسایل و تجهیزات زمستانی میتوانند به ارتفاعات صعود کنند. از اینرو پنجشنبه و جمعه (۲۸ و ۲۹ بهمنماه) ارتفاعات تهران بسیار خطرناکتر از سایر ارتفاعات است و شرایط فقط برای کوهنوردان حرفهای مناسب است و افراد غیرحرفهای باید از کوهنوردی اجتناب کنند. همچنین توصیه شده است که کوهنوردان مشخصات خود را به پایگاههای امدادی ارائه کنند تا این پایگاهها در جریان مشخصات و مسیر کوهنوردی آنها باشند تا درصورت وقوع حادثه امدادرسانی کنند. از اینرو کوهنوردان غیرحرفهای بهتر است از کوهنوردی در این روزها اجتناب کنند.
کاهش حوادث کوهستان با چند راهکار
همین هشدارها باعث میشود که اخطارهایی در اینباره مطرح شود. سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با اشاره به وقوع حوادث کوهستان در فصل سرد سال نکاتی را درباره جلوگیری از وقوع این حوادث و نکات و راهکارهایی برای جلوگیری از آن مطرح میکند. سیدجلال ملکی میگوید که چند عامل بیش از سایر موارد در وقوع حوادث کوهستان مؤثر است که بیشتر، افراد مبتدی و گاهی نیز افراد باتجربه بهعلت سهل انگاری دچار آن میشوند؛ درحالیکه با توجه به چند نکته و رعایت آنها میتوان وقوع حوادث کوهستان را کاهش داد.
از دلایل وقوع حوادث کوهستان، کوهنوردی تکنفره یا انفرادی است. کوهنوردی انفرادی از دلایلی است که باعث میشود افراد دچار حادثه شوند. در مواردی حتی مشاهده شده حرفهایها در زمینه کوهنوردی بهصورت فردی برای صعود اقدام کرده و نیز حادثه دیدهاند و از آنجایی که همراهی نداشتند که به آنها کمک کند، با آسیب جدیتری روبهرو شدهاند. همواره به این مسئله تأکید شده که اگر قصد صعود به ارتفاعات را دارید به تنهایی اقدام نکنید.
حتما توان بدنی هر فرد درنظر گرفته شود. در مواردی مشاهده شده که فرد تمام توان خود را در مسیر رفت بهکار میگیرد و از آنجایی که دیگر برای برگشت توان کافی ندارد، دقت و عملکردش کاهش پیدا کرده و همین امر ریسک وقوع حادثه برای فرد را افزایش میدهد. پس هر فردی برای رفتن به کوهستان باید توان بدنی خود و افراد همراهش را نیز درنظر بگیرد.
انتخاب مسیر صحیح برای کوهنوردی نیز یکی دیگر از عوامل مهم در انجام کوهنوردی ایمن است. انتخاب مسیر از فاکتورهای مهم است. گاهی دیده شده که افراد از مسیرهای ناشناخته تردد میکنند و از آنجایی که با مسیر آشنایی ندارند گم میشوند. در بعضی موارد دیگر نیز در نقطهای از مسیر به محلی میرسند که راه پس و پیش ندارند. باید به این مورد نیز بهصورت جدی توجه کرد. بهخصوص اینکه جوانان علاقه بیشتری به کشف مسیرهای جدید در دل کوهستان دارند.
کمبود تجهیزات و لوازم کوهنوردی حین رفتن به کوهستان نیز از موارد خطر است. کمبود تجهیزات یکی دیگر از دلایلی است که گاهی باعث وقوع حادثه برای کوهنوردان میشود و وجود تجهیزات گاهی میتواند موجب نجات جان افراد شود و در این زمینه بهتر است که افراد کمتجربه از افراد با تجربه کمک گرفته و حتی چک لیستی در این زمینه داشته باشند. البته کوهنوردان باید توجه کنند که برداشتن بار اضافی و بیش از حد توانشان نیز اقدامی اشتباه است.
انجام یک برنامهریزی بموقع و منظم برای کوهنوردی نیز اهمیت ویژهای دارد. لازمه کوهنوردی کردن، داشتن برنامهریزی درست و دقیق است. این برنامه شامل نکات متفاوتی است که شاید یکی از مهمترین آنها برگشت از کوهستان پیش از تاریک شدن هوا باشد. در تاریکی شب شناخت مسیر سختتر از روز است و همین میتواند چالشهای فراوانی را برای افراد ایجاد کند. این امر در زمستان بسیار خطرناکتر است چرا که با کاهش دمای هوا و بارش برف در مدت زمان کمی شرایط بسیار متفاوتتر از پیش میشود و این امر موجب غافلگیری کوهنوردان خواهد شد.
آگاهی نسبت به اصول انجام کمکهای اولیه یکی دیگر از لازمههای کوهنوردی است. از آنجایی که درصورت وقوع حادثه ممکن است زمان رسیدن نیروهای امدادی به افراد حادثه دیده طولانی باشد، بهتر است افراد در اینباره اطلاعات کافی داشته باشند.
برای برقراری ارتباط با نیروهای امدادی تلفن همراه افراد باید شارژ کافی داشته باشد تا درصورت وقوع حادثه بتوانند با نیروهای امداد تماس بگیرند. همچنین برای رسیدن نیروهای امدادی به افراد حادثه دیده باید درصورت امکان یک محل استقرار به نیروهای امدادی اعلام شود و نباید محل تغییر یابد، یا درصورت تغییر باید جزئیات آن به نیروهای امدادی اعلام گردد تا آنها بتوانند به موقع نسبت به امدادرسانی اقدام کنند.