آسیبهای انسانی برگرداندن حوثیها به لیست سیاه آمریکا
تصمیم جدید دولت آمریکا برای قراردادن نام حوثیها در لیست گروههای تروریستی وزارت خارجه آمریکا، نگرانیها درباره وضعیت انسانی در کشور جنگزده یمن را بالا برده و این کار ممکن است کمکرسانی به میلیونها یمنی بهشدت محتاج کمکهای امدادی را با مشکل مواجه کند.
به گزارش الجزیره، دولت جو بایدن سال گذشته بهخاطر سهولت دسترسی غیرنظامیان یمنی به کمکهای حیاتی، نام حوثیها را از این لیست خارج کرد اما حالا رئیسجمهور آمریکا گفته است که بازگشت این گروه به لیست سیاه را بررسی میکند.
سازمانهای خیریه بینالمللی و حقوقبشری این اقدام آمریکا را نهتنها نا امیدکننده که خطرناک خواندهاند.
اسکات پال، مدیر اجرایی مؤسسه خیریه آکسفام در انگلیس، در اینباره گفته است: «دولت بایدن در حالی چنین تصمیمی را مدنظر دارد که به خوبی از اثرات انسانی آن خبر دارد. این کار واقعا ناامیدکننده است. یکسال پیش، این دولت هشدارهای ما را شنید. از آن زمان، هیچچیزی بهتر نشده است.» آکسفام یک سازمان بینالمللی مستقر در لندن است که در مسئله تبعیض و رفع فقر جهانی تلاش میکند.
آمریکا بعد از آن بازگرداندن نام حوثیها به لیست سیاه را مدنظر قرار داد که امارات رسما از واشنگتن چنین درخواستی را مطرح کرد. اماراتیها از اینکه حوثیها حدود 2هفته پیش در حملات موشکی و پهپادی به ابوظبی، باعث کشته شدن 3نفر شدند و امنیت این کشور را به چالش کشیدند، عصبانی هستند. امارات یکی از شرکای اصلی ائتلاف تحت رهبری عربستان است که باعث جنگ یمن شده است.
بایدن 3روز بعد، در سخنرانی به مناسبت سالگرد شروع دولتش، گفت که بازگرداندن نام حوثیها به لیست سیاه در دست بررسی است. سفارت امارات در واشنگتن از این اقدام دولت آمریکا استقبال کرده است.
فعالان حقوق بشر اما این کار دولت بایدن را خیانت به شعارهای انتخاباتی او برای پایان جنگ در یمن میدانند. بایدن پیش از انتخابات گفته بود: جنگ یمن که با حمله ائتلاف تحت رهبری عربستان به این کشور شروع شده و بزرگترین بحران انسانی قرن جدید را ایجاد کرده، باید تمام شود. او همچنین گفته بود که سیاست دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا در حمایت از ائتلاف تحت رهبری عربستان را خاتمه خواهد داد.
این جنگ 7ساله، یمن را در آستانه قحطی قرار داده و جان میلیونها نفر را مستقیم و غیرمستقیم به خطر انداخته است.
ایمان صالح، هماهنگکننده ارشد جنبش آزادی یمن، یک گروه ضدجنگ در آمریکا، گفته است: «بازگرداندن حوثیها(به لیست) باعث گرسنگی شدید میلیونها یمنی میشود و بایدن به خوبی این را میداند. با این کار، او هیچ تفاوتی با ترامپ نخواهد داشت... وقت آن رسیده است که بایدن به شعار انتخاباتیاش عمل کند و جنگ یمن را خاتمه دهد.»
از نظر گروههای امدادرسان بینالمللی، قرار دادن نام حوثیها و ریسک تحریمهای آمریکا علیه هر سازمانی که با یمن کار کند، میتواند ارسال کالاها و خدمات حیاتی به مردم بحرانزده یمن را با مشکل مواجه کند. اسکات پال در اینباره گفته است: «بعد از سالها جنگ، بسیاری از یمنیها همین حالا در آستانه فروپاشی جدی هستند و نمیتوانند برای سوخت و غذا و دارو و دیگر اقلام حیاتی هزینه بیشتری بپردازند. (اگر آمریکا نام حوثیها را در لیست سیاه بگذارد) در واردات کالا اختلال ایجاد میشود و جریان کمک به مردم هم بهشدت کاهش پیدا خواهد کرد. این تصمیم، قطعا باعث مرگ انسانها خواهد شد.»
دولت بایدن، با وجود برخی ادعاها، عملا سیاست دولت ترامپ در حمایت از عربستان را ادامه داده و برخلاف وعدههای اولیه برای منع فروش سلاحهای هجومی، قراردادهایی به ارزش 700میلیون دلار برای فروش موشکهای هوابههوا و پشتیبانی از هلیکوپترهای عربستان با این کشور امضا کرده است. این قراردادها، با انتقادهای شدید فعالان حقوق بشر مواجه شده است. در همین حال، دولت بایدن تمام مشکلات موجود در یمن را گردن حوثیها میاندازد. این در حالی است که از نظر فعالان حقوق بشر، عواقب انسانی حصر یمن از سوی عربستان، توسط آمریکا نادیده گرفته میشود.