5دستاورد رئیسجمهور از سفر روسیه
رئیسجمهور و تیم 3نفره دولتمردانش توافقات متعددی در دیدار با پوتین و وزرای کابینه او داشتند
سفر 2روزه رئیسجمهور به مقصد روسیه قریب به 10ملاقات و گفتوگوی رسانهای و توافقات ویژه در مناسبات همسایگی 2کشور را به همراه داشت. دیدار روسایجمهور بهعنوان نخستین و اصلیترین برنامه سفر فراتر از پیشبینیهای انجامشده 3ساعت به طول انجامید. جزئیات این دیدار طولانی اگرچه بنا به ملاحظات سنتی روسها رسانهای نشد و به چند بند خبر رسمی محدود شد، اما سیدابراهیم رئیسی به برخی رئوس توافقات صورت گرفته اشاره داشت. ماموریت 2عضو کابینه برای پیگیری توافقات بهدست آمده حکایت از عملیاتی و قابل تحقق بودن اهداف سفر داشت و ضمانت اجرایی برنامه سفر بود. وزارت امور خارجه و وزیر نفت بهعنوان رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی مأمور شدند اجرای مصوبات و توافقات بین 2کشور را دنبال کنند.
رئیسجمهور در توصیف خود از این سفر در بازگشت به تهران اعلام کرد: «در این سفر توافق اساسی برای گسترش روابط همهجانبه و پایدار و سودمند بین 2کشور بهدست آمد.» براساس توضیحات وی به خبرنگاران، گفتوگوهایی درباره مسئله پولی و بانکی 2کشور انجام شده که براساس هدفگذاری «2کشور میتوانند در جهت شکست سلطه دلار بر روابط پولی و بانکی گام بردارند و مبادلات خود را با پول ملی انجام دهند.»
دومین رهاورد این سفر را براساس سخنان رئیسجمهور باید در حوزه انرژی جستوجو کرد؛ جایی که او گفت: «وزیر نفت کشورمان توافقات خوبی با مسئولان انرژی روسیه در حوزه توسعه میادین نفت و گاز داشت.»
نتیجه سوم این سفر در حوزه مسائل تجاری میان 2کشور بهدست آمده است. بهگفته سیدابراهیم رئیسی «در حوزه مسائل تجاری بر رفع موانع تجاری و جهش تجارت بین 2کشور توافق شد. 2کشور توافق کردند در گام اول تعاملات تجاری فیمابین را به ۱۰میلیارد دلار در سال افزایش دهند.» بهگفته رئیسی «2کشور همچنین توافق کردند که ظرفیتهای کشاورزی و نیز زمینههای مناسب مبادلات کالاهای کشاورزی 2طرف را به شکلی دقیقتر مورد شناسایی قرار دهند تا بتوانند نسبت به افزایش تبادل کالاهای کشاورزی اقدام کنند.
محور پنجم اهداف سفر رئیسجمهور به روسیه نیز در حوزه حملونقل محقق شد. بنا به توضیحات رئیسجمهور «در این سفر بر فعالسازی کریدور شمال-جنوب توافق شد. این مسیر ترانزیتی مسیر و زمان ترانزیت کالا از روسیه و کشورهای مختلف شمالی ایران را به مناطق جنوبی بسیار کوتاهتر خواهد کرد.» 2طرف در این سفر گفتوگوهایی نیز درباره همکاریهای دفاعی، هوافضا و فضایی داشتهاند.
مکث
روابط مبتنیبر دانش؛ نه امنیتی- نظامی
رئیسجمهور در سفر روسیه با نمایندگان دومای این کشور، فعالان اقتصادی، شورای علمی، استادان و جمعی از دانشجویان دانشگاه ملی مسکو، رئیس شورای مسلمانان، ایرانیان مقیم روسیه، زنان خانوادههای ایرانی ساکن مسکو و نمازگزاران مسجد جامع مسکو دیدار کرد و با شبکه ماهوارهای RT این کشور نیز گفتوگو داشت.
مهمترین اظهارات مطرحشده در این دیدارها چنین بودند:
مقدمات نهاییشدن سند جامع همکاریهای ایران و روسیه فراهم شده است
ایران بهدنبال تعامل حداکثری با همه کشورهای جهان، بر مبنای شکلدهی فزاینده به یک جامعه جهانی متمدن است
تقویت روابط ایران و روسیه در قالبهای دو و چندجانبه موجب رونق اقتصاد 2ملت و تقویت امنیت منطقهای و بینالمللی میشود
آمریکا بهدنبال مقابله با حقوق ملت ماست. فلسفه ما نیز روشن است: ما از حقوق ملت خود کوتاه نمیآییم
در جلسه با رئیسجمهور روسیه گفتم که اگر بخواهیم قهرمان مبارزه با تروریسم را به دنیا معرفی کنیم آن فرد قهرمان شهید حاجقاسم سلیمانی است
مواضع ما و روسیه در سوریه علیه کفار نبود بلکه علیه عامل دست استکبار و رژیم صهیونسیتی بود
نخبگان ایران و روسیه، برای جلوگیری از اضمحلال در فرهنگ بیگانه، باید الگویی از «هویتگرایی تعاملی و سازنده» ارائه دهند
در برابر گفتمانی که بهدنبال امنیتی و نظامی کردن روابط ملتهاست، پیرو مکتبی هستیم که دانش را منشأ قدرت میداند
رئیسی از مسکو تا جنوب کرمان
رئیسجمهور بهفاصله کوتاهی پس از سفر روسیه و بازگشت به کشور برای سرکشی به مناطق سیلزده کرمان راهی این استان شد. سیدابراهیم رئیسی، جمعه پس از آنکه از طریق فرودگاه جیرفت وارد جنوب استان کرمان شد، بازدید میدانی و دیدار با اهالی سیلزده را شروع کرد و در نخستین نقطه به روستای نهضتآباد شهرستان رودبار جنوب رفت. او دیدارهایی نیز با مسئولان استان داشت. براساس گزارش ایرنا، رئیسی در این بازدید ضمن مشاهده شرایط زندگی اهالی سیلزده با برخی از مردم از نزدیک به گفتوگو نشست. رئیسجمهور در جمع مردم روستای سیلزده نهضتآباد احداث سیلبند را برای رفع اصولی و ریشهای مشکلات این منطقه ضروری دانست. او با بیان اینکه پیگیر مشکلات مردم سیلزده بودم و به محض پایان سفر مسکو در بین شما حاضر شدم، گفت: در کنار کارهای کوتاهمدت و امدادرسانی، اقدامات بلندمدت نیاز است که احداث سیلبندهای جیرفت از مهمترین آنهاست و جزو برنامههای دولت به شمار میرود؛ این مهم سریع پیگیری میشود تا با همت جوانان و مردم منطقه و پیگیری مسئولان دیگر شاهد اینگونه خسارتها نباشیم. بهگفته رئیسی، جبران خسارت کشاورزان و دامداران نیز توسط مسئولان انجام میشود. برخی وزرای کابینه ازجمله وزیر آموزش و پرورش و وزیر کشور نیز طی روزهای گذشته در مناطق سیلزده کرمان حضور داشتهاند.